Duel odstartoval dvěma nevyužitými přesilovkami na každé straně a poté se hrálo spíše v přátelském duchu, kdy ani jeden z týmů si nevytvořil žádnou výraznější akci či přečíslení.

Třebíč po prohře
s Havířovem vystřídal
ve vedení 1. ligy Chomutov
Hokejisté Třebíče poprvé v této sezoně 1. ligy prohráli v základní hrací době a nezdar s Havířovem okamžitě pocítili. Z prvního místa spadli až na třetí, před ně se dostaly celky Chomutova a Litoměřic. Teprve druhé výhry se v dnešním 14. kole dočkali hráči Havlíčkova Brodu, kteří přemohli na svém ledě Ústí nad Labem.
Špatný den Třebíče umocnil fakt, že svému soupeři nedala ani gól. Duel rozhodla jediná branka z úvodu závěrečné třetiny. Slovinský obránce Jurij Repe ihned po buly nahodil puk na třebíčskou branku a k údivu všech skončil jeho nepříliš prudký pokus v síti.
Ani Chomutov nijak střelecky nezářil. Proti Kadani mu v lokálním derby klubů, které spolu ovšem spolupracují, stačily na tři body dvě trefy. Brankář Miroslav Kopřiva totiž podruhé za sebou neinkasoval a čisté konto drží už téměř 139 minut.
Faktorem úspěchu Litoměřic je zase domácí prostředí. V Kalich Areně dosud vyhrály všech sedm duelů, dnes odjel s prázdnou Prostějov. Nováček soutěže se navíc na předposledním místě musí ohlížet za sebe, neboť Havlíčkův Brod se mu poté, co udolal Ústí nad Labem 2:1, přiblížil na rozdíl jediného bodu. Hráči Rebelu si museli počkat na výhru o 20 minut déle, neboť autobus se soupeřem uvízl na dálnici.

Až v 10. minutě se po velkém tlaku domácích v početní výhodě dostal po rychlé kombinaci k zakončení Michal Velecký, jenže v dobré pozici netrefil odkrytou klec.

Později gólem neskončil ani odvážný průnik Aleše Holíka přes celé hřiště, v závěru první a na začátku druhé části se následně Draci museli bránit při čtyřminutovém oslabení při vyloučení Vachutky, kritickou situaci ale zvládli.

Těsně před polovinou utkání měl naopak Šumperk k dispozici 44 vteřin trvající výhodu pět na tři, kterou sice nevyužil, pokračující klasickou přesilovku však již přetavil ve vedoucí trefu ranou z první Jan Berger.

Benátky poté těsně před druhou přestávkou s převahou jednoho muže v poli srovnaly střelou Tomáše Havlína od modré čáry na 1:1.

Nejzajímavější podívanou následně přineslo třetí dějství, které sice začali o něco aktivněji hosté a Draky několikrát musel podržet Vladislav Koutský, rozdílový gól ale nakonec zaznamenali domácí.

Po akci Brunce neměl benátecký brankář Vaněček kotouč zcela pod kontrolou a díky důrazu jej z brankoviště poslal do sítě Kamil Vávra, což hosté evidentně těžce nesli.

Ve zbytku klání tak emoce na ledě gradovaly, především v řadách hokejistů Benátek, to asi „nejlépe" demonstroval krátce po vedoucí šumperské trefě Bittner, když nevybíravě sestřelil Bergera a vyfasoval tak pět minut a trest do konce utkání.

Dlouhou výhodu poté Šumperk využil zásluhou kapitána Aleše Holíka, jenž potřetí propálil Vaněčka. Definitivní pojistku tříbodového zisku pro Draky přidal v závěru svým druhým gólem večera Jan Berger.

„Dnešní zápas byl hodně o bruslení, hrálo se nahoru dolů. Věděli jsme, že soupeř bude chodit důrazně do těla, mnohdy za hranicí faulů, bylo tam hodné píchání holí, sekání, ale naštěstí jsme tohle ustáli. Naopak hosté na svou hru v závěru dojeli," míní trenér Draků Radek Kučera.

„Svůj mančaft musím pochválit, tentokrát jsme přesně plnili, co jsme si řekli, k tomu nás podržel gólman. Hodně důležité momenty byl gól na 2:1 a potom ta využitá pětiminutová přesilovka," dodal šumperský kouč.

„Čtyřicet minut jsme hráli velmi dobrý hokej, první gól jsme si dali napůl sami, ale na to, jak jsme měli mladý tým, jsme hráli dobře. Bohužel jsme trochu přitvrdili, domácí trenér mě nařknul ze zákeřné hry, ale já si to nemyslím. Ono není příjemné starším hráčům, které Šumperk má, když jim mladí kluci chodí do těla. Šumperk za to dostal přesilovky a to zápas naprosto rozhodlo," začal hodnocení středečního klání benátecký lodivod Filip Pešán.

„Víme, že Šumperk přesilovky umí, hráče jsme na to upozorňovali, že jít tady do oslabení znamená téměř jistě gól, ale hokej se nedá hrát s rukama za zády.

Domácí hráči jsou navíc zkušení, umí se postavit do soubojů, aby z nich dokázali získat přesilovky. Šumperk je ve hře do útoku doma brilantní a má výborné přesilovky, bohužel to prokázal i proti nám," doplnil závěrem Filip Pešán.

Salith Šumperk – HC Benátky nad Jizerou 4:1 (0:0, 1:1, 3:0)

Branky: 29. Berger (Sedlák, Haas), 44. Vávra (Brunec, Starý), 46. Holík (Velecký, Berger), 56. Berger (Haas, Velecký) – 39. Havlín (Niko). Vyloučení: 8:7, navíc Ordoš (Benátky) osobní trest 10 minut, Bittner (Benátky) trest 5 minut a do konce utkání. Využití: 2:1. Střely na branku: 34:21. Nejlepší hráči zápasu: Holík – Havlín. Rozhodčí: Přikryl – Novák, Poruba. Diváci: 1144.
Šumperk: Koutský – Drtil, Holík, Slavík, Sedlák, Starý, Novotný, Gewiese – Velecký, Berger, Haas – Žálčík, Moskal, Staněk – Vávra, Plášek, Brunec – Vachutka, Vrdlovec. Trenér: Radek Kučera.
Benátky: Vaněček – Říha, Jandejsek, Ulrych, Mrázek, Beránek, Niko, Havlín – Ordoš, Špaček, Král – Hrníčko, Jonák, Skalický – Bittner, Mikyska, Maďar – Krejčík, Miškovský, Vařecha – Havlas. Trenér: Filip Pešán.