Zatímco odpoledne se konala drakiáda (pouštění papírových draků) na šumperském letišti, v podvečer pak byli fanoušci svědky drakiády na zimním stadionu.

Šumperk měl proti Středočechům jasně navrch, navíc se tentokrát domácím nebývale dařilo v koncovce a svému protivníkovi toho snad kromě přesilovek příliš nedovolil.

Den Blbec hokejistů BenátekKdyž se daří, tak se daří
a nenaděláte nic. Hokejisté Benátek na sobotu 12. října jen tak nezapomenou. Cestou na utkání do Šumperku jim v Hradci Králové vypověděl službu autobus, takže museli skoro dvě hodiny čekat na náhradní.
Štěstí jim pak nekvetlo ani v zápase samotném, Draci
je vyprovodili devíti góly.
A když chtěli po závěrečném hvizdu co nejrychleji do šatny, nemohli. Ve dvířkách mantinelu před jejich šatnou se zablokoval šroub, takže nešla otevřít. Marné byly heroické snahy několika siláků povolit nepovolitelný šroub. Většina hráčů tak musela do šatny přes půl stadionu přes trestné lavice, podobnou cestu absolvují většinou hráči při zápasech žáků

„Zápasu jsme se trochu obávali, protože jsme netušili, s kým hosté přijedou. I když jsme v první třetině vedli pouze o gól, měli jsme daleko více ze hry," prozradil úvodem trenér Draků Radek Kučera.

Parádní šumperské představení odstartoval již v 8. minutě kapitán Aleš Holík, když v pozici útočníka na dvakrát dostal kotouč za záda benáteckého gólmana.

O chvíli později sice hosté ze své první vážné šance překvapili Štůralu a Adam Jánošík vyrovnal, to bylo na dlouhou dobu ze strany hostů vše.

Poté sice měli ještě výhodu početní výhody, v ní ale hrozili hlavně domácí. Nejprve nebezpečně střílel Kolouch, po něm ve vyložené šanci neuspěl ani s následnou dorážkou Lukáš Žálčík.

Jelikož však byl již při svém prvním pokusu faulován, sudí nařídil trestné střílení, které šumperský hráč s devadesátkou na dresu s přehledem proměnil.

Během druhého dějství následně Šumperk definitivně rozhodl o tom, že tři body se tentokrát nikam stěhovat nebudou.

Po trefách Staňka, Brunce a Holíka si za stavu 5:1 vyžádala střídačka hostů oddechový čas, jenže Draci byli i nadále při chuti a šestý gól domácích z hole Tomáše Brunce vyhnal na střídačku nepříliš jistého Adama Trenčana, jehož místo mezi tyčemi zaujal Jiří Stejskal.

Ani náhradník Benátek příliš dlouho čisté konto neudržel, když jej po přihrávce Brunce napříč pásmem překonal Jakub Hulva.

Pod dojmem jasného náskoku ve třetí třetině Draci možná trochu polevili v defenzivě, což protivník využil ke snížení na 7:2.

Rychlou odpověď ale našel ze samostatného úniku Karel Plášek, devátý zápis přidal i s notnou dávkou štěstí Jiří Půhoný.

Poslední slovo přesto nakonec patřilo hostům, když na konečných 9:3 upravil z brejku Matěj Psota. Ani jeho úspěch ale nic nemohl změnit na skutečnosti, že Benátky po drtivé porážce v Šumperku klesly na poslední příčku prvoligové tabulky.

„V předchozích zápasech jsme se střelecky trápili, tentokrát jsme vyložené šance proměňovali, to se potom hraje úplně jinak. Za rozhodnutého stavu ve třetí části bylo trochu obtížené mužstvo motivovat, ale jsme rád, že to dobře dopadlo," řekl dále kouč Draků.

„Jedním z klíčových momentů zápasu bylo proměněné trestné střílení a pak okamžik, kdy jsme dali na 3:1. Ve zlomových chvílích nás navíc výborně podržel gólman," doplnil Radek Kučera.

„Ještě za stavu 5:1 jsem věřil, že se dá něco uhrát, ale pak tam napadaly další góly a věděl jsem, že je s námi konec. Domácí byli v eufórii, podporováni diváky, to bylo jasné, že zápas jde do kytek," přidal se s hodnocením trenér Benátek Filip Pešán.

„Docela dobře jsme zachytili nástup domácích, pak ale ztráta kotouče, který jsme měli jasně na holi. Začali chybovat i zkušení hráči. Ztráceli jsme kotouče, co jsme měli pod kontrolou a z toho dostávali góly, a většinou právě zkušení hráči. I proto jsem je posadil, také posily z extraligy si musí uvědomit, že první liga se nedá hrát ve stoje na dvou nohách," dodal Pešán.

Salith Šumperk – HC Benátky nad Jizerou 9:3 (2:1, 5:0, 2:2)

Branky: 8. Holík (Plášek), 14. Žálčík (trestné střílení), 25. Staněk (Moskal, Holík), 30. Brunec (Hulva, Červenka), 31. Holík, 34. Brunec (Holík, Červenka), 38. Hulva (Brunec), 45. Plášek (Půhoný, Holík), 52. Půhoný (Haas, Plášek) – 12. Jánošík (Bárta), 44. Plodek (Krejčík), 53. Psota (Skořepa). Vyloučení: 8:9, navíc Moskal (Šumperk), osobní trest 10 minut a trest do konce utkání. Využití: 1:0. Střely na branku: 46:33. Nejlepší hráči zápasu: Aleš Holík - Ján Niko. Rozhodčí: Jeřábek - Adamec, Štěpán. Diváci: 868.
Šumperk: Štůrala – Bail, Holík, Novotný, Sedlák, Starý, od 50. navíc Navrátil – Půhoný, Plášek, Haas – Červenka, Hulva, Brunec – Žálčík, Moskal, Staněk – Kucsera, Kolouch, Cink – od 50. navíc Langr, Skoumal. Trenér: Radek Kučera.
Benátky: Trenčan (34. Stejskal) – Pyrochta, Jánošík, Niko, Pabiška, Turek, Vitásek – Krejčík, Plodek, Špaček – Vařecha, Skořepa, Klimt – Bárta, Dušek, Dlouhý – Psota, Bortňák, Jonák. Trenér: Filip Pešán.

tabulka.