Původně měl talentovaný šumperský odchovanec při zranění Jakuba Lva krýt záda Radku Tihlářovi, který ale nedávno po vzájemné dohodě klub opustil.

Teprve osmnáctiletý brankář se tak rázem stal jedničkou mužského celku Draků v 1. lize a zároveň je třetím nejmladším gólmanem, který letos do soutěže zasáhl.

„Čekal jsem, jak bude všechno vypadat. Měl jsem prostě smíšené pocity. Byl jsem moc rád, že ta šance přišla, ale na druhou stranu jsem cítil z prvoligové soutěže mužů velký respekt a nechtěl jsem nic pokazit,“ prozrazuje úvodem mladý brankář své první pocity předtím, než poprvé naskočil do prvoligových klání v seniorské kategorii.

„Už si ale pomalu začínám zvykat a do zápasů již nastupuji v pohodě,“ pokračuje Marek Peksa, jenž stále drží primát nejmladšího gólmana, který v novodobé historii šumperského hokeje naskočil do zápasu mužů. Před dvěma lety totiž odchytal v přípravě jednu třetinu proti Novému Jičínu, tedy v pouhých šestnácti letech.

Peksa: Nebyl jsem nervózní

Premiéru v mistrovském duelu prožil nedávno doma s Berounem, kdy střídal Radka Tihláře. Poprvé se od začátku představil v šumperské bráně na ledě Prostějova, tam ale nedochytal. Celý zápas a k tomu výhru si pak vychutnal minulou středu proti Mostu.

„Musím říct, že jsem nebyl absolutně nervózní. Nějak jsem prostě tušil, že se nemůže nic stát a věřil jsem ve výhru. Moc mi pomohli hlavně fanoušci, cítil jsem celou dobu jejich podporu, což mi hodně pomohlo,“ vzkazuje na adresu publika Marek Peksa, jenž byl nakonec jedním z hlavních hrdinů duelu, v němž Draci vyhráli těsně 5:4.

V první třetině sice pustil laciný druhý gól, potom ale předvedl řadu opravdu dobrých zákroků a v závěru odolal drtivému tlaku soupeře. „Ta druhá branka mě strašně mrzela, mohla ovlivnit celý zápas. Ale nechtěl jsem se tím zbytečně trápit. Bylo potřeba to hodit za hlavu a nadále se soustředit na zápas,“ popisuje smolnou situaci Peksa, jenž si nakonec po závěrečném hvizdu mohl vychutnat bouřlivou děkovačku s fanoušky.

Na střídačce se sešel s otcem

„Užil jsem si to. Byl to jeden z mých nejlepších hokejových zážitků. Moc jsem chtěl doma vyhrát, i kvůli předchozímu nevydařenému vystoupení v Prostějově, kde jsem v první třetině dostal pět gólů. Navíc jsme my všichni z juniorky chtěli ukázat, že hokej umíme,“ prozrazuje šumperský gólman, který se na střídačce sešel spolu se svým otcem, dlouholetým vedoucím týmu Pavlem Peksou, bývalým vynikajícím brankářem. „Doma jsem pak dostal pochvalu,“ směje se Peksa junior.

„Táta mi ale také řekl, ať neslavím příliš dlouho. Zítra začíná nový den, přijdou další tréninky a zápasy. Nesmím žít z jediného utkání. Jak jsem dnes vyhrál, mohu příště zase prohrát,“ dodal zcela vážně mladý brankář.

Ten by se měl znovu objevit mezi šumperskými tyčemi při středečním derby proti Prostějovu. „Chtěl bych před našimi diváky opět uspět. Bylo by moc pěkné, vylepšit šumperským fanouškům alespoň závěr letošní tolik nepovedené sezony,“ přeje si závěrem Marek Peksa.

Miroslav Pergl