„Ráda bych všem lidem poděkovala, určitě to je pro nás potřebná pomoc. Péťa potřebuje plno speciálních pomůcek, řada z nich je nákladná," řekla Hana Vaňková, která se o postiženého syna doma nepřetržitě stará.

O ochotě lidí pomáhat se Hana Vaňková přesvědčila již v červenci, kdy se jí ztratil pes. Výzvu na facebooku Šumperského deníku vidělo neuvěřitelných 175 tisíc lidí. Zatoulanou fenku barevného boloňského psíka se pak po dvou dnech skutečně podařilo najít. Od přehrady Krásné tehdy doputovala až k restauraci Trámky. Pro Péťu Vaňka to byl krásný narozeninový dárek, v den návratu domácího mazlíčka totiž slavil své šesté narozeniny.

Petr Vaněk prožil komplikovaný porod, během kterého zůstal dlouhou dobu bez přívodu kyslíku. Následky byly katastrofální, chlapec má nevratně poškozený mozek a trápí ho další zdravotní komplikace. Ve svých šesti letech nepolyká, má zavedenou hadičku přímo do žaludku, na vstup osob do zorného pole ale reaguje s úsměvem. Stejně jako Petr tak i jeho maminka se nevzdává a dlouhé roky se soudí s Šumperskou nemocnicí o odškodné za pochybení lékařů při jejím porodu. „Bohužel, konec sporu zatím vůbec není v dohledu, byla vypracována celá řada odborných posudků a nyní se nic neděje, termín dalšího stání zatím nebyl stanoven," řekla Hana Vaňková.