Drakům se v nové sezoně příliš nedaří, fanoušci tak srovnávají s loňskou sezonou, ve které se dokázali udržet v 1. lize. V úvodu soutěže sice dokázali nečekaně a překvapivě porazit loni ještě extraligovou Mladou Boleslav, pak to ale výsledkově šlo z kopce. Jak se zdá, pohár hořkosti Drafanoušků přetekl po poslední porážce Draků na ledě v Hradci Králové, tedy s týmem, který se doposud trápil snad více než Draci.

A tak padají u fanoušků hodně silné výrazy: „Někteří by se nad sebou měli zamyslet a možná i vedeni. Pokud by člověk předvedl výkon v práci, jak dnes předvedli Draci, tak by buď byl bez prémii nebo letěl. Postavit se k tomu třeba hasiči tak, když hoří dum, tak z něj nic nezbyde," píše na diskusním fóru Draků fanoušek Hrad.

Jsou Draci letos opravdu tak hrozní, nebo jsou fanoušci tak neobjektivní?

Meluzín a Velecký

Je to často omílaná tvrzení: tým oproti loňskému neposílil, ale oslabil. Velecký byl stroj na góly, Meluzín zkušenost, ovšem je opravdu velkou otázkou, jak by se oběma dařilo v kádru letošním s jeho současnou formou.

Kdeže loňské formy jsou

A jsme u dalšího otazníku. Kolik Draků má loňskou formu? Euforie z nádherného tažení druhou ligou a postupu v baráži už evidentně vyprchala, a jestliže v loňské sezoně lámala nerozhodné zápasy, letos je to naopak. A k té formě: ani jeden hráč snad vyjma Aleše Holíka se nedá s loňskými výkony srovnat.

Mladí vpřed? Ani náhodou

Je to vlastně stejná kapitola, jako ta o té formě. Mladíci, od kterých se čekalo, že se začnou daleko více zapojovat, se trápí neskutečně: Cink ani Skoumal nepřipomínají bijce z jara, kdy ale chtějí zaujmout? Ani zámořská posila Denis Kindl nenaplňuje vizi nesmírně talentovaného útočníka, pro kterého by měla být první liga těsná. Bojuje, snaží se, ale…

Gólmani…

Pekelně citlivá věc, ale bez urážky: Vajner není Štůrala, a Štůrala – opět viz předchozí kapitoly – není tím loňským. Samozřejmě se dá úspěšně polemizovat, jak se asi oběma chytá za evidentně netěsnou obranou.

Ambice větší realitě

Draci opravdu před sezonou neposílili, výsledkově vlastně vůbec nezvládli přípravu (o výsledky samozřejmě nejde, ale ty výkony byly varující). Že bude vše v pořádku, utvrdil optimisty především zápas s Mladou Boleslaví (výhra Draků 3:2). Jenže: opět ve vší úctě k výkonu Draků, každý superfavorit občas padne, tím spíše, že jeho tehdejší gólman Lakosil podal opravdu bídný výkon. Boleslav měla den blbec, Draci štěstí (byť podpořené neuvěřitelně statečným výkonem). Jenže od toho je liga soutěž dlouhodobá, aby se nedalo spolehnout na jeden výstřelek.

Loňská sezona růžovými brýlemi

Cíl byl loni splněn, Draci se zachránili, navíc doma opravdu většinou předváděli srdnaté výkony. Jednu dobu nebylo daleko do play off, ovšem realisticky zhodnoceno, stačilo poměrně málo, aby se opět hrálo o sestup v prolínací soutěži s druhou ligou, či aby Draci byli po většinu soutěže na chvostu ligy. Takže zase tak velká Dračí jízda to nebyla, aby nyní museli fanoušci vzpomínat na loňskou sezonu jako na nezapomenutelnou. Draci i letos budou mít plné brýle se záchranou.

Asi menší měšec

Současné vedení hraje svou čtvrtou prvoligovou sezonu, dvakrát se marně snažilo první ligu zachránit, přestože především ve své premiérové prvoligové sezoně dělalo, co mohlo – tolik hráčů neprošlo klubem za předchozích deset let. Letos ale bude situace velmi pravděpodobně jiná. Jednak se vedení částečně poučilo, že kdysi slavná jména automaticky neznamenají úspěch, za druhé, nyní na to asi nebudou finance. Kdo sleduje seznam sponzorů, musí vidět, že se určitě nerozrostl.

Kouč: vinen, nebo ne?

Otázka takhle ale u kolektivních sportů nikdy nestojí. Když se delší čas nedaří, prostě to jako první odskáče trenér. Je to totiž jednodušší, než měnit hráče. Jenže kde vedení najde tak oddaného kouče, jakým je Radek Kučera a opět bez urážky: kde seženou tak levného za to, co Kučera pro šumperský hokej dělá. Pokud by ale Draci prohrávali a prohrávali, asi by se muselo dát nespravedlnosti za dost a trenéra řešit – co by ale nový kouč se současným kádrem dělal, to je další otázka.

Jsou ale i plusy

Tuhle kapitolu berte, prosím, s humorem a nadsázkou, nakonec, jde jen o sport. Pokud by to Drakům i nadále moc nešlo, mohou se jejich fanoušci těšit na daleko delší sezonu, než byla ta loňská, neboť by si zahráli prolínací soutěž s vítězi druhých lig.

Za další, neúspěchy na domácím ledě jsou jistotou zachování života prezidenta Vladimíra Velčovského. Kdo viděl, jak šéf Draků na balkoně slaví vstřelené góly, musel pojmout nesmírnou obavu o jeho život: jak to prezident Velčovský dělá, že nepřepadne dolů, to je velká záhada. Raduje se tak energicky a je tak neskutečně nakloněn přes zábradlí, že je zázrak, že opravdu doposud nepřistál dole před stánkem s dračími proprietami.

V sobotu od 17.00 hodin hostí Draci doma Benátky, tedy soupeře, který rozhodně není slabý. Další porážka uvrhne Draky ke dnu tabulky a do ještě větší nemilosti fanoušků. Ale takový už je prvoligový život šumperských hokejistů…

Tabulka.