V první části extraligy Mladí Draci pravidelně bodovali a poráželi i takové týmy jako Pardubice. Jenže poslední měsíc zastihl šumperské hráče v nevídané krizi, výsledkem je osm proher v řadě a tým, který se překvapivě držel na postech zaručujících play off, je nyní na sestup.

Došel Mladým Drakům dech?

Dá se to tak říct. Ale spíše vyschnul střelecký prach. V úterním utkání s Olomoucí byli Mladí Draci dvě třetiny jasně lepším týmem. Jenže nedokázali proměnit ani ty nejvyloženější šance.

„Koncovka se nám nedaří,“ posteskl si kouč Mladých Draků Ivan Alka.

Hlavní potíží šumperského celku je úzký kádr těch hráčů, kteří jsou schopni obstát v tak výběrové soutěži, jakou extraliga je.

Mladí Draci jsou v extralize raritou: tým sází téměř jen na své odchovance, navíc ti nejlepší hrají z různých důvodů v konkurenčních klubech. Vždyť třeba ve zmíněném utkání s Olomoucí pohřbil Draky jejich odchovanec Lukáš Králík, autor tří gólů a jedné asistence.

To ostatní kluby hrající extraligu hráče vybírají ze širokého okolí. Už jen fakt, že okresní město dokázalo do extraligy postoupit, je obdivuhodný.

Ovšem příčinou posledních nezdarů je především marodka Mladých Draků. Dva měsíce byl mimo centr Pavel Prokopec, výjimečný talent. Natržené kolenní vazy jsou sice v pořádku, ale forma zanedlouho šestnáctiletého Prokopce je ta tam.

Mimo hru je už nějaký čas i nejlepší hráč Michal Skoumal, který se dosud nevzpamatoval z těžkých angín. Z jeho kreativity těžili i oba kanonýři Draků David Stejskal a Vladimír Cink, kteří se nyní střelecky hodně trápí. „Strašně se na gól nadřeme,“ připouští Alka.

Marodka a úzký kádr znamenají, že do hry naskakují hráči o dva roky mladší, než je běžně zvykem, což je na výkonnosti znát.

Do konce sezony je ale daleko, základní část se uzavře až 23. února. „Tabulka je velmi vyrovnaná a ve hře je ještě spousta bodů. Stačí dvě, tři výhry a tým je v tabulce o pár míst nahoře,“ upozorňuje Kamil Přecechtěl, trenér dorostenců Olomouce.

Mladí Draci v cizích službách


Uvedeni jsou buď odchovanci (ti, kteří s hokejem začali v přípravce Draků) nebo ti, kteří v Šumperku hráli alespoň čtyři sezony

Jakub Orsava (Třinec)

Denis Kindl (Pardubice)

Michael Zacpálek (sice se z Opavy vrátil do Šumperku, svaz však jeho přestup pozastavil a Zacpálek za Šumperk nesmí hrát)

Milan Chladil (Olomouc, hráč však kvůli zdravotním potížím ukončil hokejovou kariéru)

Lukáš Králík (Olomouc)

Jaroslav Nečesal (Olomouc)

Ondřej Starý (v únoru odchází do Pardubic)