I v případě, že utkání skončí po základní hrací době, následuje takzvané nadstavbové prodloužení, chcete-li nadstavba.

Ve zkratce: vítěz zápasu v šedesáti minutách bere tři body. O další bod navrch si to celky rozdají v nadstavbě. Jestliže je výsledek po třech třetinách remízový, hraje se prodloužení klasicky jako doposud s tím, že vítězný mančaft získá body dva a poražený jeden. K prodloužení (případně nájezdům) tak dojde pokaždé. Jeden tým může z utkání vytěžit až čtyři body.

Důvod novoty? Český hokej chce docílit zlepšení mladých hokejistů v prodlouženích a nájezdech, které na mezinárodních akcích často rozhodují důležitá střetnutí.

„Myslím, že to není nic špatného,“ mínil šéftrenér Mladých Draků Šumperk Petr Rutar. „Hráči se naučí vzít na sebe zodpovědnost. V rozhodujících okamžicích párkrát selžou, ale pak se to třeba naučí, od toho tady jsou.“

Mladí Draci doma těsně podlehli Vsetínu.
Povedená třetí třetina nestačila, Mladí Draci podlehli Vsetínu

Máme se radovat?

Jenže jako většina novinek, i tahle má pár nevychytaných detailů. Hned začátek ročníku ukázal, že se kouči snaží v nedoladěných pravidlech hledat skulinky. Ve Vsetíně kvůli tomu dokonce padaly disciplinární tresty. A pak je tu ještě jeden zádrhel.

Představte si, že jste hokejistou týmu, který zvítězí (například 5:3) po základní hrací době. Vy a vaši spoluhráči máte oprávněnou radost z vítězství. Ale pak přijde nadstavba, uděláte chybu na modré čáře a soupeř z úniku skóruje. Najednou se raduje druhá strana barikády a vy netušíte, jestli opravdu slavit původní výhru.

„Já jsem rozuměl důvodům, proč svaz tuto změnu zavedl,“ pokračoval Rutar. „Nevidím problém a nejsem proti tomu.“

Až dlouhodobější horizont ukáže, jestli šlo o správný krok. Dorostenci Mladých Draků Šumperk si nadstavbu zatím vyzkoušeli ve všech duelech. Dvakrát uspěli a třikrát o bonusový bod přišli.