Technicky vybavený zadák je již šest sezon oporou zadních řad Šumperku, letos pak ovládl produktivitu obránců celé 1. ligy, když si ve 49 zápasech připsal 41 bodů za dvanáct gólů a devětadvacet asistencí.

Dalších dvanáct bodů (5+7) následně nasbíral v deseti zápasech prvoligové skupiny play out. Kromě toho letos stihl naskočit také do jednoho extraligového zápasu v dresu Pardubic.

Tomáš SedlákSezona sice skončila teprve nedávno, přesto můžete prozradit, jestli vás fanoušci uvidí v šumperském dresu také v příštím roce?
Mám se Šumperkem podepsánu dlouhodobější smlouvu. Její trvání je po letošku ještě dva roky plus opce, takže vlastně tři roky. Pokud se nestane nic mimořádného, na 99 procent budu i v nadcházejícím roce hrát za Draky. Muselo by přijít opravdu něco hodně lákavého pro mě a hlavně pro klub, kde jsem pod smlouvou. Pokud bych chtěl odejít, musel bych se tedy nejprve domluvit s vedením Šumperku.

Ruku na srdce, máte za sebou coby obránce nadmíru úspěšný ročník, takže nějaké nabídky určitě přišly.
To ano, pár lidí mi volalo. Ve hře by mohly být možná Pardubice, které si mě letos vytáhly do extraligy, ale všechno jde zatím mimo mě. Můžu si vyslechnout nabídky, ale jak jsem uvedl, v Šumperku jsem pod smlouvou, takže s mým případných odchodem by klub musel souhlasit a bylo by to všechno o jednání. Za sebe však mohu říct, že jsem v kádru Draků maximálně spokojený a sám si nic nehledám, zatím nemám potřebu odejít jinam.

Tomáš SedlákZmínil jste své letošní angažmá v Pardubicích, které si vás vytáhly do extraligy pro duel s Chomutovem. Stal jste tak vůbec prvním ryze šumperským hráčem v éře Hokej Šumperk 2003, jenž měl možnost naskočit do nejvyšší soutěže, to je určitě pocta, co myslíte?
Každá taková zkušenost je určitě parádní, i když trochu škoda, že se mé angažmá omezilo pouze na ten jediný zápas. Pan Venera mi sice potom ještě asi čtyřikrát volal, bohužel všechno bylo trochu špatně načasováno. Se Šumperkem jsem hrál skupinu o udržení, naše sezona byla dlouhá a především náročná, když jsme dohrávali na šest obránců. Já sám jsem od února hrál s bolavým ramenem, když mi v zápase s Jihlavou soupeř vyhodil klíček. Měl jsem měsíc stát, jenže vzhledem k okolnostem jsem po třech zápasech klidu naskočil znovu do hry. Zkrátka jsem musel a především chtěl hrát, abych mužstvu na konci sezony pomohl. Nechtěl jsem, aby kluci museli hrát jen s pěti beky.
Takže nakonec jsem nastoupil jen s Chomutovem, pak byla olympiáda a extraliga se nehrála.

Nebyla tedy možnost naskočit ještě do play off?
Šance byla, dokonce jsme to měl i povolené od vedení Šumperku, když jsme se zachránili v 1. lize, ale nechtěl jsem s tím ramenem riskovat, už nejsem nejmladší a pokud by se něco stalo, hrozila mi operace. Radši jsem zvolil jistotu, dát se zdravotně do pořádku. Ale doufám, že takto úspěšná sezona nebyla pro mě poslední (úsměv).

Šumperský Sedlák krvácí z nosu během druhého zápasu čtvrtfinále ve ŠternberkuPovažujete tedy uplynulý ročník za váš vůbec nejlepší v dosavadní kariéře?
Jednoznačně hodnotím tuto sezonu jako svou nejlepší. Nikdy by mě nenapadlo, že jako obránce udělám tolik bodů, navíc jsme s týmem Draků udělali nejlepší prvoligové umístění v historii. Ty moje body ale potom jsou především zásluhou celé naší formace, která byla většinu sezony produktivní. Hodně se nám dařilo v přesilovkách, v nichž jsem dal spoustu gólů. Všechno je však zásluha mých spoluhráčů, bez nich bych asi takový výsledek neudělal.

Šumperku patří po letošku v 1. lize deváté místo, je to vůbec nejlepší umístění klubu v jeho historii. Na druhou stranu zklamání z neúčasti v play off asi ve vás zůstalo. Co rozhodlo, že ani letos se Draci do osmičky nedostali?
Sezona to byla skvělá, navíc do Vánoc jsme si snad ani nepřipouštěli, že bychom neměli být v play off. Poprvé jsme v klidu hráli na hranici osmičky a nemuseli nic moc dotahovat, jenže zase jsme nezvládli leden… Prohráli jsme pár zápasů v řadě, hodně klíčová byla především domácí porážka s Benátkami. Tam kdybychom vyhráli, asi jsme ve vyřazovacích bojích nechyběli. Ale na rovinu řečeno, těch důležitých utkání, která jsme prohráli tam bylo víc. V lednu nám zkrátka chyběla série více výher v řadě, taková, která se nám povedla v listopadu.

Ke konci ročníku ale měl Šumperk málem nakročeno i do baráže. Jak mužstvo prožívalo krizové okamžiky v závěru sezony, především po domácí prohře s Mostem?
Ve skupině o udržení může vyhrát nebo prohrát každý s každým, navíc skupina play out je pro každého hráče nesmírně únavná a těžká, především psychicky. Pokud se něco nepodaří, je před vámi najednou hrozba baráže s druholigovými mužstvy, která jsou v euforii. Na tohle každý určitě v podvědomí myslí. Třeba zmíněný zápas s Mostem jsme si ani nepřipouštěli, že prohrajeme, což se ale nakonec stalo. Hlavně si myslím, že letošní sezona byla po delší době opravdu nesmírně vyrovnaná a letos jsme především dojížděli na fakt, že jsme se nesmírně trápili střelecky, strašně jsme se nadřeli na gól, což se možná právě proti Mostu projevilo. Řadu papírově hratelných týmů jsme třeba přestříleli, ale chyběl nám typický střelec, na kterého by se dalo v poslední chvíli spolehnout, že zápas rozhodne v náš prospěch.

Tomáš SedlákDefinitivu záchrany získal Šumperk výhrou na ledě Českých Budějovic. Byl právě tohle ten moment, kdy z vás veškerá nervozita a napětí najednou spadlo?
Těsně pře tímto zápasem jsme se dozvěděli, že ten nešťastný zápas doma s Mostem byl kvůli neoprávněnému startu jednoho jejich hráče kontumován v náš prospěch. Hlavně tímto z nás spadlo určité napětí. Najednou jsme v Budějovicích mohli záchranu potvrdit, ale pokud by se to nepodařilo, měli jsme stále k dobru domácí zápas proti Ústí, na které jsme si věřili, když jsme letos s nimi měli pozitivní bilanci. Do Budějovic jsme tak jeli naprosto klidní a podařilo se nám uspět. Domácí se docela trápili, sice nás přestříleli, ale nám výborně zachytal brankář a tentokrát jsme dávali góly my.

Jaké jsou poté plány a cíle Tomáše Sedláka pro následující sezonu?
Asi je těžké se pořád dokola opakovat, že chceme play off, jenže to je prostě přání každého hokejisty, zahrát si vyřazovací boje. Na tyto plány je však ještě brzo. Sezona teď skončila a je otázkou, jaký tým bude v Šumperku v té další. Mým cílem je zahrát si play off a pokud to půjde, zopakovat sezonu, která se mi podařila letos. Zkrátka být co nejvíce prospěšný Šumperku, který mě platí a výkony na ledě mu vracet jeho důvěru. Dalším mým přáním je, aby do Šumperku začalo znovu chodit na hokej více diváků tak, jak tomu bylo, když jsem mezi Draky začínal.

Můžete závěrem prozradit svůj nadcházející program po sezoně. Nechystáte se třeba na hokej do Prostějova, kde jste v minulosti také působil, nebo si chcete od hokeje úplně odpočinout?
Alespoň na jeden zápas baráže bych se chtěl jít podívat, ale jinak teď hlavně hodlám odpočívat a především se věnovat manželce. Navíc jsme teď koupili dům, takže budu muset na něm dělat, mám tam řadu restů (úsměv). K tomu se však musím stále udržovat v kondici. S kamarády mám už domluvené nějaké fotbálky a postupně mi všechno zase začne, trénovat tak, abych se co nejlépe připravil na sezonu.

Koho tipujete jako favority blížící se baráže o 1. ligu?
Moc bych postup přál právě Prostějovu. Už kvůli našim fanouškům, měli by další derby. Můj tip je, že postoupí Prostějov a Sokolov.