Nováček první ligy veze z Třebíče, která je už dekádu stabilním účastníkem naší druhé nejvyšší soutěže, solidní výsledek. Ale také ponaučení, že v první lize nebude asi tak často veselo, jako v lize druhé, kterou Draci na jaře vyhráli. Po většinu utkání měli domácí převahu a skóre nenarostlo jen vinou horší mušky domácích střelců.

Třebíč – Šumperk 4:2 (1:2, 2:0, 1:0)

Góly: 7: Dibelka (Přibyl), 22. Kukla (Oliverius), 23. Dolníček (Dibelka, Přibyl), 60. Látal (Kubica) – 17. Stejskal (Svoboda), 19. Bařica (Meluzín). Vyloučení: 7 plus jednou 10 minut – 10.

Třebíč: Luňák (Míča) - Hrbáček, Kaláb - B. Sláma, L. Sláma - Roháčik, Pálka - Bulička, Dvořák - Popela, Přikryl - Přibyl, Dolníček, Dibelka - Matušík, Oliverius, Kukla - Látal, Zahradník, Kubica, V. Burian, Nahodil, Kurial - Kundela, Bula, J. Burian.

Šumperk: Tihlář (45. Nimmerrichter) – Hajas, Kaltenböck – Ondráček, Svoboda – Stráňovský, Šindler – Špelda, Bednárek – Antonovič, Meluzín, Bařica – Stejskal, Ohnutek, Kratěna – Martinka, Kučera, Novosad – Čížek, Schön, Studený– Martinik.

Zápas ukázal, jaký je hlavní rozdíl mezi první a druhou ligou. Zatímco ve druhé lize Draci soupeře ve většině případů jasně přebruslili, v Třebíči stačili jen v první třetině, potom se ukázalo, že asi ne všichni hráči prvoligovému tempu budou stačit.

I tak ale Draci vezou solidní výsledek, čtvrtý gól inkasovali tři sekundy před koncem, když hráli ve snaze vyrovnat bez gólmana, několik šancí si vypracovali, bohužel bez efektu.

„S hrou dopředu jsem vcelku spokojený, horší to bylo s obrannou činností. Jen jsem se utvrdil v tom, že do začátku sezony potřebujeme získat kvalitního beka,“ uvedl trenér Draků Jindřich Setikovský.

Stínem utkání je především zranění šumperského gólmana Radka Tihláře, který ve 45. minutě sice efektně zlikvidoval šanci Kubici, ale musel střídat pro silné svalové křeče. “Nebude to nic vážného,“ uklidňoval Setikovský.

Draci se představili téměř ve stejném složení, v jakém prošli až do vítězného finále ve druhé lize. Bez změn nastoupily úvodní tři útočné formace, ve čtvrté se setkal loňský junior Čížek, junior Schön a Václav Studený, který se po pauze vrací opět k hokeji.

Třebíč produkuje především hokej založený na úpěnlivém bránění, přesto několikrát hodně zatlačila Draky před jejich bránu. Řadu šancí jim pochytal Tihlář, který se představil opravdu v prvoligové formě. Draci se do nadějných pozic dostávali obtížněji.

„Hráči si musí především zvyknout na jiné tempo a jiný styl, než v lize druhé. Hlavně musí zapomenout na to, že budou mít za zápas třicet šancí. Prostoru na ledě budou mít hodně málo,“ upozornil Setikovský.

Další přípravný zápas Draci odehrají ve čtvrtek 2. srpna v Havířově, v úterý 7. srpna se představí doma v odvetě s Pantery (18.00). O dva dny později čeká Draky přípravný zápas v Olomouci (18.00).