Tomajko hrál soutěžní zápas v olomouckém dresu po deseti letech. Odchovanec Mory, mistr světa Jan Tomajko ale nijak mimořádné nostalgické vzpomínky nezažíval, byť se podílel na jasném vítězství Kohoutů v derby se Šumperkem i vstřelenou brankou. „Nic výjimečného. Prostě gól, i když důležitý,“ podotkl Tomajko.


Nad vaším startem se kvůli angíně vznášel otazník. Sotva jste dobral antibiotika, nastoupil jste do zápasu. Jak jste se na ledě cítil?
Cítil jsem se dobře. Od neděle jsem trénoval, takže to bylo jakž takž. V neděli bylo jasný, že hrát budu.

Jaké má mistr světa dojmy z úrovně první ligy?
Vyhráli jsme, to je základ. Uvidí se dál, jak to bude vypadat.

V minulé sezoně jste nastupoval v extralize za Liberec. Určitě najdete viditelné rozdíly přinejmenším v bruslení. Je velký šok hrát nižší soutěž? V extralize se víc bruslí. Tady se tolik nebruslí, ale je to dobré. Dobrý začátek, uvidíme, jak to bude pokračovat.

Šumperk jste porazili suverénním způsobem, ale rozhodly zejména přesilovky, v nichž jste dali pět branek. Věnovali jste se nácviku přesilových her? No, nacvičovali jsme je, ale nějak nám to před zápasem nešlo. (smích) V zápase to bylo asi dobrý. (úsměv)

Šumperk jste v přípravě ze dvou zápasů ani jednou neporazili. V čem to bylo nyní jiné? Tak minule si myslím, že jsme dostávali blbé góly. Byla to taková příprava. Teď už o něco šlo, a bylo vidět, že je to zodpovědnější.

A výsledek odpovídá dění na ledě? Bylo pro vás opravdu tak snadné porazit nováčka? Ne. Jak snížili na 3:1, tak kdyby dali ještě jeden gól, bylo by to jiné. Jak jsme odskočili na čtyři, tak už to potom bylo jasný.

Po deseti letech jste nejen zase nastoupil za Olomouc, ale navíc jste přidal i branku. Je to pro vás něčím výjimečná nebo nostalgická situace? Ne, nic extra výjimečného. Prostě gól. Myslím, že důležitý.

Bude podle vás letošní Olomouc nebezpečným týmem? Já nevím. Zatím jsme nehráli se všemi týmy, takže nevím, jak to bude vypadat. Nemůžu to hodnotit ani podle přípravných zápasů, protože já jsem hrál jen tři utkání.

Nastupujete ve formaci s Meidlem a Brančíkem, tedy stejně jako v přípravě. Vyhovuje vám to? Jo, mně se s nimi hraje dobře. Radek je rychlý, hodně bruslí a tím pádem mám hodně puků.

Krátce před utkáním se dolaďovaly detaily vaší smlouvy. Můžete prozradit, jaká je klauzule v případě zájmu dalších klubů, nebo na jak dlouho jste se upsal? No, tak zatím jsem tady a uvidíme, jak dlouho to tu vydržím. (smích) Zatím nevím, na jak dlouho to bude.

Už vás tím asi otravuji, ale zeptám se zas. Je už něco nového ohledně vašeho příštího angažmá? Neotravujete, nedá se nic dělat. Zatím jsem tady, nic nového není. Hokejově se mi v Olomouci líbí. Jsem doma, tak je to dobrý.