Ještě před deseti měsíci bojoval tento zkušený zadák za českou reprezentaci na olympijských hrách v Soči, teď se představil v dresu Rytířů proti Drakům.

I přes prohru svého týmu 3:2 po skončení zápasu ochotně pózoval před kladenskou kabinou fanouškům při žádostech o společné foto a rozdával autogramy, aby poté předstoupil před skupinku novinářů, zkrátka profesionál každým coulem.

Tomáši, můžete nejprve zhodnotit z vašeho pohledu utkání proti Šumperku?
Domácí především urputně bojovali, první deset minut měli navrch, potom jsme je začali přehrávat, otočili skóre, ale pak jsme soupeře vrátili zpátky do zápasu zbytečnou chybou, kdy jsme se nechali vyloučit do oslabení tři na pět a Šumperk vyrovnal na 2:2. Třetí trefa Draků byla možná trochu náhodná, ale prostě dnes makali. Celkově jsme sice byli lepším mužstvem, jenže se hraje na góly a těch dal zkrátka protivník víc.

Byla třetí třetina za stavu 2:2 o tom, že kdo dá gól, tak vyhraje?
Vypadalo to tak. Led dnes nebyl příliš kvalitní, puky na něm odskakovaly celý zápas a nakonec rozhodl takový gól, který ani nebyl z nějaké akce, hráč Šumperku nahodil kotouč na bránu, náš gólman nic neviděl a spadlo to tam, tak to někdy v hokeji chodí.

Kladno je atraktivní soupeř. Myslíte si, že měl Šumperk proti vám zvýšenou motivaci uspět?
Na tohle se moc neohlížíme, každý zápas je jiný a my se snažíme bojovat stejně proti každému soupeři. Tentokrát nám to nevyšlo, takže se musíme připravit na další utkání.

Jako zkušený hráč zvyklý na parádní arény NHL jste dnes zavítal na zimní stadion v Šumperku, který nepatří zrovna k těm moderním stánkům, co říkáte na zdejší zázemí?
(smích) Tak hala jako hala, co se dá dělat. Ještě jsem na takovém zimáku nehrál, ale má to led, mantinely, plexiskla, takže se na tom dá hrát hokej (znovu smích).

Takže v Šumperku jste úplně poprvé?
Pokud si dobře vzpomínám, tak ano, nehrál jsem tady ani jako žáček.

Znáte třeba alespoň někoho ze současných šumperských hokejistů?
Hrával jsem extraligu proti tomu…, nemá plexisklo, byl tuším i v Pardubicích, útočník, Karel Plášek.

Jak hodnotíte úroveň první hokejové ligy?
Je to hodně bojovná soutěž, hráčům tady nechybí snaha. Některá mužstva jsou kvalitnější než ostatní, ale je to asi hodně o rozpočtech jednotlivých týmů. Těžko porovnávat s extraligou, na druhou stranu v dnešní době každý umí bruslit a rozhodně tady nejsou jednoduché zápasy.

Sice jste na to asi zvyklý, ale jak vnímáte tlak na vaši osobu na Kladně, kde na vás hodně spoléhají, na ledě trávíte většinu času?
Beru to stejně jako jinde. Na Kladně máme jasný cíl. První polovina soutěže sice nebyla ideální, když kluci hráli většinu zápasů venku, ale teď se podařilo vyhoupnout až na třetí příčku. Aktuálně se nám daří a snad si do play off přeneseme co nejlepší formu, i když vyřazovací boje budou zase úplně o něčem jiném, tam bude rozhodovat každá maličkost.

Je tím zmíněným cílem opětovný návrat do extraligy?
Každý by si to určitě přál, ale je jasné, že nás ještě čeká dlouhá cesta, tak uvidíme, jak dopadne.

Jako patriot hrajete po návratu domů za mateřské Kladno. Byla to jasná volba, nebo jste měl i nějaké jiné nabídky?
Něco jsem zvažoval, pár nabídek bylo, ale možná kdybych byl mladší. Nakonec jsem se rozhodl zůstat doma. Na Kladně mám výborné zázemí, rodinu, což rozhodlo. A jak už jsem kdysi prohlásil, že pokud budu hrát v Čechách, tak jedině tam, kde mě naučili hrát hokej.