Nově půjdou do baráže o extraligu dva celky z nejvyšší soutěže a dva z první ligy. V té se už tentokrát nebude hrát finále, ale do boje o extraligu půjdou přímo vítězové semifinále.

V základní části se čtrnáctka týmů utká čtyřkolově každý s každým, závěrečné 52. kolo je na programu v pondělí 18. února.

Play off začne o tři dny později. Čtvrtfinále i semifinále se hrají na čtyři vítězné zápasy. O účastnících baráže o extraligu bude jasno nejdříve ve středu 13. března a nejpozději týden nato.

Složení týmů se až na jednu výjimku nezměnilo. Do první ligy spadla Mladá Boleslav, kterou nahradili chomutovští Piráti. Naopak Most a Berounští Medvědi v baráži s nejlepšími druholigovými týmy účast v první lize uhájili.

Do skupiny o udržení se započítávají výsledky z dlouhodobé části a mužstva se v ní utkají dvoukolově každý s každým (10 kol).

Celky ze třináctého a čtrnáctého místa tabulky se pak střetnou v baráži s třemi vítězi skupin druhé ligy dvoukolově každý s každým (8 zápasů) a účast v dalším ročníku si zajistí nejlepší dva.