Našinci rychle bohatnou a mají kromě sexu k dispozici i mnoho jiných „zábav“. Nejsme na tom ještě tak zle jako bohatí Japonci, kteří se pro samou práci a dýchánky zapomínají rozmnožovat (v jedné anketě zde muži dali před sexem přednost návštěvě kvetoucího třešňového sadu s přáteli a saké).

Fotografie od Jiřího Zuzánka
Pošlete nám fotografie na téma „LÁSKA“ a vyhrajte luxusní večeři

Vypadá to však, že pomalu kráčíme v jejich stopách. Jak by asi dopadl průzkum mezi naší mládeží? Jsou pro ni důležitější sociální sítě, nebo „živé“ vztahy?

Tehdy a nyní

Jedinečný seriál, postavený na výsledcích ankety, odstartoval v Deníku v pondělí 24. června a „pojede“ každý den po celé léto až do konce srpna.

Že naše mládež trochu zapomíná na sex, je zatím jen dojem – byť s ním někteří sexuologové souhlasí a uvádějí příklady podobného odklonu od sexu v rozvinutých zemích, jejichž životní styl stále rychleji přejímáme. Kde jsou ty časy, kdy i u nás erotika skutečně bývala hlavní zábavou prakticky všech potentních lidí (včetně mnoha duchovních)?

Jaroslav Obrátil o tom ve svých Kryptadiích sesbíral bezpočet důkazů: obcovalo se tu na všechny způsoby a kde to jen šlo. Počínaje pasáčky, nudícími se při hlídání dobytka, přes chasu, zpestřující si chvilky oddechu při práci na poli a konče chlípnými statkáři, toužícími urvat si s děvečkami ještě naposled něco ze života.

Laura Janáčková
Sex je náš… Nebo už tak moc ne? Zeptali jsme se odbornice Laury Janáčkové

Teoreticky byly za „běžné“ sexuální delikty (třeba mimomanželské či homosexuální styky) u nás v minulosti drakonické tresty: naši předkové však byli lidé moudří a jen výjimečně hnali věci do krajnosti. Doběla rozzuřit je spolehlivě dokázala jen zoofilie – úchylka dnes prakticky vymizelá, po staletí se však na venkově občas vyskytující.

To vše se ovšem dálo ještě v dobách, kdy – jak praví básník – žena spolu s mužem vždy objímala i smrt: velká část těhotenství totiž končila smrtí při porodu. To dnes se bavíme sexem silně devalvovaným – těhotenství při něm většinou nehrozí a i pohlavním chorobám se při troše opatrnosti dá dost spolehlivě vyhnout. Není ale i tohle – ztracená osudovost pohlavního styku plodného muže a plodné ženy – důvodem ke ztrátě přitažlivosti sexu?

Ilustrační foto
Většina lidí svůj orgasmus předstírá nebo zveličuje. Ti promiskuitní z nudy

Bolek Polívka do diskuse přispěl bonmotem: „Sex je pro děcka, chlap si vypije!“ Ukazuje se ale, že to není pravda. „Děcka“ mají obvykle nejintimnější poměr se svým mobilem a sexu se naopak poctivě věnují starší generace, pro něž je pořád neoddělitelnou součástí partnerského života. Toho partnerského života, jenž je dnes stále častěji rozbíjen, takže mladí lidé žijí „single“ a téměř polovina dětí se rodí mimo pevný vztah.

Necháte se inspirovat?

Dost ale bylo dojmů – brzy totiž budou o sexu k dispozici tvrdá fakta, a to v rozsahu u nás dosud nebývalém. V průběhu letošního léta se čtenáři Deníku o sexu v Čechách dozvědí snad skutečně vše, co se dozvědět lze. Redakce Deníku totiž na toto téma zorganizovala mimořádně rozsáhlou anketu, z níž se každý den dozvíme odpovědi na jeden dotaz.

Ilustrační foto.
Mladé Češky věří na lásku na celý život, ukazuje průzkum. Zapojte se do něj také

Výsledky ankety nepochybně přinesou spoustu velmi zajímavých údajů. Bylo by ovšem dobré, kdyby kromě čtenářského zážitku také aspoň trochu zapůsobily jako katalyzátor zrezivělých či teprve se rodících vztahů.

Nás sex zajímá

Anketa je studnicí mimořádně zajímavých údajů, jež mají svoji hodnotu i přesto, že nebyly získány cestou reprezentativního průzkumu (odpovídal, kdo chtěl – nešlo o reprezentativně sestavený vzorek populace). Na druhé straně si však můžeme být jisti, že dostáváme informace od lidí, které sexualita opravdu zajímá.

Snad nové informace o jedné z nejkrásnějších sfér lidského života probudí v mužích i ženách touhu – připomenou jim, že sex ve spojení s láskou je velikou radostí, kterou bychom si neměli nechat protéci mezi prsty třeba kvůli malicherným hádkám či hloupému trucování.

IVO BARTÍK

Ilustrační foto
Mobil místo sexu. Mladí se stále více věnují v posteli displeji než milování