Organizátoři jako předkrm chystají narozeninovou party vynikajícímu kytaristovi Luboši Andrštovi. Koncert se uskuteční ve čtvrtek 13. listopadu v 19.30 hodin v šumperském Domě kultury.

„Pogratulovat mu přijede patnáctka nejvýznamnějších bluesových muzikantů. Mezi nimi nebude chybět Radim Hladík, Peter Lipa, Michal Prokop, Jan Hrubý či Michal Pavlíček. Některé kapely se dají znovu dohromady jen na tento jediný koncert. Například se opět sejde Blues Band Petera Lipy či Energit s Radimem Hladíkem.

Vyvrcholením bude určitě společné vystoupení tří skvělých kytaristů – Andští, Hladík, Pavlíček. Ti si vůbec poprvé zahrají společně,“ uvedl pořadatel festivalu Blues Alive Vladimír Rybička.

Prozradil, že narozeninový koncert se dolaďoval tři čtvrtě roku. „Přemlouvat jsme nikoho nemuseli, ale nejobtížnější bylo sladit termíny hudebníku, kteří jsou velice vytíženi,“ podotkl organizátor. Připravovaná hudební party také zaujala Českou televizi, která změnila své plány a přijede koncert natáčet.

Na televizních obrazovkách by se pak měl objevit hodinový sestřih, uvažuje se i o vydání živého DVD ze šumperského koncertu.

Festival Blues Alive se v Šumperku uskuteční od čtvrtku 13. do neděle 16. listopadu. Pořadatelé připravili vedle oslavy šedesátin Luboše Andršta i další lákadla. Středoškoláci se v pátek mohou těšit na bluesový „výchovný“ koncert.

Během pátečního a sobotního večera se milovníci blues mohou těšit na hvězdy světového formátu jako je americký hudebník James Cotton, neméně výraznou osobností v harmonikářském ranku je další Američan Curtis Salgado. Představí se také držitelka mnoha hudebních cen a velká propagátorka ženského pohledu na bluesovou hudbu, která přijíždí do Šumperku přímo z nejvýznamnějšího evropského bluesového festivalu ve švýcarském Lucernu, kanadská zpěvačka a bravurní kytaristka Sue Foley.

Její kolegyně Wanda Johnson je vycházející pěveckou hvězdou.

„Když jsme sestavovali s Ondřejem Bezrem dramaturgický plán, snažili jsme se vyhovět přání našeho bluesového publika. Z kuloárů se ozývala touha poslechnout si skvělé americké harmonikáře. Doufáme, že toto přání bohatě naplníme,“ dodal Rybička.