Stovky lidí se tradičně scházejí na pálení čarodějnic, které pořádá Cech přátel pátého ročního období v Mohelnici. V areálu tamního autokempu čeká na příchozí pestrý program, který začíná na paradráze už v půl druhé odpoledne.

Děti se mohou těšit na lunapark, skluzavku, kolotoč nebo jízdu na koni, to vše zdarma. K vidění bude cechovní pětiboj pro děti i dospělé, vystoupí břišní tanečnice, dechovka Mohelanka, rytíři Mohelnická sebranka i cechovní mažoretky. Vyhrávat k tomu bude DJ Fuller.

Hlavní program pak začne v osmnáct hodin, kdy se rozhoří oheň. „Na čarodějnice čeká inkvizice, vynesení a vykonání rozsudku a upálení. Zvolíme také Miss čarodějnici," pozval k účasti zakladatel cechu a jeho „šedá eminence" Miroslav Marek.

Až do půlnoci pak bude pokračovat diskopárty, kterou v jednadvacet hodin zpestří ohňostroj.

V Priessnitzových léčebných lázních v Jeseníku se o filipojakubském podvečeru a noci pokusí zachránit tradiční čarodějnické zvyky. Na příchozí čekají tři čarodějná zastavení, na kterých si osvěží vědomosti z praxe.

„Správní čarodějové musejí umět vyrábět kouzelné lektvary, zvládat správný postup přikládání lopatou do pece a létání na koštěti," sdělil jeden z pořadatelů Tomáš Rak.

Program začíná ve čtrnáct hodin a ani v Jeseníku nebude chybět bohatý doprovodný program pro malé i velké návštěvníky, čaroděje a bosorky.

Ke Smrdutému potoku, jak se bude pro tento den nazývat hasičský areál, se sletí čarodějnice ve středu v Hrabišíně. Program zde začne v sedmnáct hodin. „Připravená bude spousta překvapení jako lanovka, koně, vystoupení šermířů nebo malý ohňostroj. K hašteření bude hrát DJ Rosťa, chybět nebude ani bohaté občerstvení," láká k účasti Roman Jírů, velitel hrabišínských hasičů, kteří akci pořádají.

Ve Zlatých Horách vyjde průvod čarodějnic a členů Císařské gardy v 16.45 hodin z parku v Sadové ulici. Pálení čarodějnic tady spojili se zahajováním turistické sezony. Každou čarodějnici v masce navíc čeká odměna.

V Javorníku se bosorky slétnou v sedmnáct hodin na náměstí Svobody. V programu vystoupí místní kroužky, hudební skupiny a školáci.

Čarovat se bude i na koupališti Vlčí Důl v Bludově. Už od půl čtvrté čekají na děti hry a soutěže včetně volby nejkrásnější masky. Večer si pak dospělí mohou zatancovat na zábavě se živou hudbou.