Ve středu večer je spojilo jeviště divadla v Olomouci, protože právě tady zněla jejich jména při předávání letošních Cen Olomouckého kraje v oblasti kultury – Olga dostala křišťálovou plastiku za mimořádné výkony na jevišti, světoznámá sochařka Lea jako osobnost roku.

Kaštické předával cenu Bolek Polívka hned poté, co s moderátorem večera Markem Ebenem probral stabilitu své role valašského krále.

„Na tomto místě jsem zvyklá říkat věci, které někdo napsal, dnes budu děkovat. Mohla bych děkovat rodině a kolegům v divadle, ale já chci především poděkovat člověku, který mi po devítileté potulce mimo divadlo před pěti lety opět nabídl smlouvu. Byl to tehdejší ředitel šumperského divadla Oldřich Svozil,“ řekla Kaštická plnému sálu.

Minulá sezona byla pro ni výjimečná, hrála tři hlavní role včetně té titulní v Hallo Dolly, za niž se dostala i do širší nominace na Cenu Thálie.

Svozil převzal cenu pro Leu Vivot

Adresát jejího díku Oldřich Svozil přišel na jeviště v samém závěru slavnosti, aby převzal cenu pro svou příbuznou Leu Vivot a přečetl její pozdrav.

„Jsem dojatá, že na mě má rodná Morava nezapomněla. Přestože můj domov je tam, kde momentálně tvořím, ať v Kanadě nebo New Yorku či v Acapulku, vracím se jako ta vlaštovka do rodného hnízda. Bude mým potěšením osobně vás všechny oslovit svými sochami, které bych ráda v brzké době v Olomouci vystavila,“ napsala sochařka, jejíž galerií jsou zejména veřejná místa – proslavily ji figury na lavičkách vzkazů.

Jedna z nich stojí i u radnice v Šumperku. Její díla ale vlastní i velké galerie a také soukromníci – na příklad Placido Domingo nebo Hillary Clintonová.

Průvodce slavnostního večera Marek Ebene byl jako vždy noblesní a vtipný. Ceny předával mimo jiné arcibiskup Jan Graubner, kunsthistorik František Dvořák, zpěváci Marie Rottrová a Jiří Korn nebo hejtman Ivan Kosatík.

Právě s jeho jménem měl Marek Eben problém, protože ho hned na začátku překřtil na Pavla a pak se celý večer snažil s humorem sobě vlastním z omylu vybruslit. Hejtman ho ujistil, že pro ten večer je schopen přijmnout jméno Ivan Pavel Kosatík, Bolek Polívka ho o půl hodiny později označil za Ivana Pavloviče a Marek Eben završil nápravu svého omylu v samém závěru slavnosti, kdy zaveršoval: „Omluvu a mnoho díků – vám, Ivane Kosatíku!“