Osudy volyňských Čechů jsou spjaté i s Novým Malínem, kde se každoročně koná pietní vzpomínka na oběti tragédie Českého Malína na Volyni na území dnešní Ukrajiny.

Český Malín postihla v průběhu druhé světové války velká tragédie podobná osudu českých Lidic či Ležáků. Fašisté v této obci 13. července 1943 zastřelili a upálili 374 osob, vesnici vyplenili a vypálili.

„Po skončení druhé světové války většina volyňských Čechů využila možnosti návratu do Československa a v roce 1947 se třináct rodin z Českého Malína usadilo v obci Frankštát na Šumpersku. V den čtvrtého výročí vypálení Českého Malína byla na paměť této události přejmenována obec Frankšát na Nový Malín," připomněl historické okamžiky Marek Štencl z Nového Malína.

Dokument vzniknul při příležitostí sedmdesátého výročí tragédie ve spolupráci České televize, obce Nový Malín, Iniciativy pro podporu vypálených obcí a Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel. „Jedná se o vůbec první ucelený dokument o této skupině českých občanů, kteří žili do roku 1947 v zahraničí," doplnil Marek Štencl.

Obyvatelé Nového Malína už měli možnost vidět dokument v předpremiéře při vzpomínkové akci na oběti tragédie v Českém Malíně.

Diváci České televize jej mohou v premiéře zhlédnout v pondělí 28. října v 16.30 hodin na programu ČT2. „Reprízy uvedeme v úterý 29. října v jedenáct hodin dopoledne a v neděli 3. listopadu v 9.35 hodin opět na programu ČT2," informoval Faruk Mahrezi z České televize.