„Festival Hudba bez hranic vznikal jako přehlídka dechových hudeb a mažoretek, ale v programu dostávají prostor i jiné hudební žánry. Letos jsme pozvali dohromady dvě desítky kapel a skupin mažoretek ze čtyř zemí," uvedl organizační ředitel festivalu Radim Sršeň.

Přehlídku odstartuje v pátek 13. června koncert v sále šumperského divadla, kde od půl osmé vystoupí Dechový orchestr Základní umělecké školy Zábřeh s Leonou Machálkovou a dalšími hosty.

V sobotu o půl desáté dopoledne projdou dechové hudby s mažoretkami centrem Šumperka a následně budou koncertovat na Točáku a v parku u sovy před muzeem.

V Dolních Studénkách zahájí sobotní program průvod obcí ve 14.15 hodin, na který naváže vystoupení jednotlivých účastníků festivalu v místním kulturním areálu. Tradiční sobotní taneční zábava se letos odehraje pod taktovkou Moravia Big Bandu, který si během večera pozve na jeviště přední české swingové zpěváky Jana Smigmatora, Dashu a Tomáše Savku. O půl jedenácté večer pak noční oblohu nad Studénkami rozzáří ohňostroj.

Nedělní odpoledne bude věnováno satelitním koncertům v Bludově a Rapotíně. Večer program festivalu vyvrcholí koncertem Miroslava Žbirky v Dolních Studénkách.

„Každý rok se počet návštěvníků festivalu zvyšuje. Loni přišlo na všechny festivalové akce více než pět tisíc posluchačů. Věříme, že se nám letos podaří tuto hranici překonat," doufá umělecký ředitel přehlídky Lubomír Vepřek.

Zahraniční hosté letošního ročníku přijedou ze Slovinska, Slovenska a Polska. „Celkově se na festivalu představí bezmála pět stovek účastníků," dodal Radim Sršeň.Vstup na všechny akce festivalu je zdarma, pouze za lístek na koncert Miroslava Žbirky zaplatí návštěvníci 150 korun.