Při cestě vzhůru do kopce se koně nepřepřahají. A proti tomu replika: Dejte mi čas a uvidíte, že to přepřahání mělo smysl. Tak by se dal stručně shrnout obsah setkání herců a příznivců divadla s jeho novým vedením – ředitelem René Sviderskim, který je ve funkci necelý rok, a dramaturgem a režisérem Ondřejem Elblem. V publiku několika desítek lidí měli naprostou převahu odpůrci radikální změny v souboru, v němž v příští sezoně pět herců už nedostane smlouvu a místo nich přijdou nové posily zejména z JAMU.

„Poslední dvě sezony byly úspěšné. Vůči hercům je to nefér. Odchází herci, které máme rádi. Proč musí pryč i Zdeněk Stejskal a Vladimír Gottwald, kteří pro divadlo dělají víc než jen hereckou práci?“ Tak zněly otázky, jimž ředitel musel čelit.

„V projektu, s nímž jsem vyhrál výběrové řízení, jsem se zavázal zvýšit uměleckou úroveň představení. V souboru jsou herci vynikající a průměrní. Ty druhé nahradíme. Soubor byl v posledních letech zakonzervovaný, žádná obměna se nekonala a teď je to logicky šok. Věřím, že v září všichni uvidíme, že to byl krok správným směrem,“ vysvětloval postup ředitel s tím, že kritériem výběru nebylo herecké vzdělání. Angažmá zůstalo například Petru Komínkovi, který přišel z amatérského divadla.

Odpůrci nemohou řediteli odpustit, že sotva přišel, rozmetal soubor. „Proč jste vlastně do Šumperka šel, když jste podle svým slov byl jinde tak úspěšný?“zeptala se Sviderského Eva Pálková.

„Pracoval jsem jako šéf marketingu v divadlech v Olomouci a Brně. Šumperk je pro mě velký kariérní postup. Jako ředitel můžu plně realizovat své představy o divadle,“ řekl Sviderski.

Předmětem kritiky se stalo i nové logo divadla, které tvoří písmena D a S. „Proč musí mít logo připomínající Dopravní stavby?“ ptal se zastupitel Jiří Gonda. Ředitel výtvor studia Omega Design hájil: „Nechtěli jsme popisné logo v podobě herecké masky nebo opony. Nové logo je moderní, svěží a nadčasové a skýtá další možnosti využití.“

Z řad herců se ozvala kritika na adresu přítomného starosty Zdeňka Brože, který je za město jednatelem společnosti Divadlo Šumperk, že se o změny v souboru blíže nezajímal.

„Já jako jednatel musím hlídat dobré hospodaření divadla. Ale nebudu radit řediteli, jak sestavit herecký tým, stejně jako nemluvím trenérovi šumperských hokejistů do toho, koho má postavit do prvního útoku,“ objasnil svůj postoj Brož. Doplnil také, že na opravy divadla je letos vyčleněno 670 tisíc korun a že opadávající omítka a další závady už nedají uplatnit v záruce u dodavatele stavby.