Figarova svatba je příběhem rivality sluhy Figara a jeho soka v lásce hraběte Almavivy. A když je cílem snažení láska, netřeba hledět na prostředky. S nespravedlností mocných se nedá jednat v rukavičkách a možná právě proto si Figaro, který má kromě svého šarmu a důvtipu mnoho lidských chyb a neřestí, dokázal podmanit diváky po celém světě.

O čem v inscenaci půjde? Figaro, který je jedna z nejoblíbenějších postav na divadelních jevištích, prožívá výjimečný den. Aby si mohl vzít svou milovanou Zuzanku, musí projít kolotočem jak nebezpečných, tak i komických situací.

„Klasická divadelní komedie Figarova svatba se konečně představí i v našem divadle. V režii Marcela Škrkoně se herecký soubor šumperského divadla postará o to, aby hlediště mnohokrát propuklo smíchy," říká Matěj Kašík.

Autor hry, francouzský dramatik Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais (1732–1799), se proslavil trojicí her s hlavním hrdinou Figarem – Lazebník Sevillský, Figarova svatba a Provinilá matka.

Ve třinácti letech byl vzat do učení, aby mohl pokračovat v otcově podniku. Pierre v učení dobře prospíval, někdy mezi léty 1751–1753 dokonce vylepšil hodinový strojek co do přesnosti určování času. O tento vynález se rozhořel spor s M. Lepautem, královským hodinářem, který si vynález nárokoval. Spor byl přednesen až před Akademii a rozřešen ve prospěch mladého Carona.

Tato aféra z něj udělala svým způsobem celebritu jak mezi pařížskými měšťany, tak u dvora. Král si ho dal předvést a Pierre získal i skvělé zakázky, například vytvořil hodinky připevněné na prsten pro Madame de Pompadour.

Inscenaci se šumperskými herci nastudoval režisér Marcel Škrkoň. Narodil v Žilině, kde vyrůstal na třetím největším slovenském sídlišti – na Vlčincoch. Po gymnáziu absolvoval činoherní režii na JAMU v Brně. Byl spoluzakladatelem fiktivní produkční agentury Warneři brothers a podílel se na sedmi scénářích, z nichž se jako první začal realizovat příběh Isabel. První scénář napsal Marcel Škrkoň už v 16 letech.