„Letos byl program žánrově velmi různorodý, takže jsme měli trochu obavy. Mišmaš žánrů mohl být k dobru věci, ale taky se mohlo stát, že kvůli tomu lidi naopak nepřijdou,“ řekl dramaturg festivalu Ondřej Polák.

Lákadlem byla zejména britsko-nizozemská skupina Trip To Dover a české kapely Skyline a Mig 21 s Jiřím Macháčkem. Ta poslední nezanechala nakonec dobrý dojem, protože její členové nedorazili v úplně střízlivém stavu. Na druhé straně ale hráli zadarmo.

„Dozvěděli se o našich finančních potížích a o tom, že s festivalem chceme skončit, a protože tu dvakrát vystupovali a festival se jim líbil, rozhodli se nám pomoct,“ řekl Ondřej Polák. Parta lidí, která festival pořádá, totiž vyúčtovala loňskou dotaci města s několikadenním zpožděním a za to ji čekaly sankce. Nejenže musí dotaci vrátit, ale tři roky nemůže žádat o další. Pro festival, který nemá žádné sponzory, to byla rána.

Závěr pátečního večera patřil šumperské skupině Omicron, která tady za velké podpory svých věrných fanoušků oslavila třicet let působení na hudební scéně.

Festival měl o týden dřív předkrm v podobě večírku Karibská noc v klubu Suterén, kde se stylově podával i rum z třtinového cukru přivezený z Karibiku. Ve středu se pak v kině Oko promítaly v předpremiéře dva hudební filmy, které teprve míří do kin: dokument Česká rapublika mapující dvacet let hiphopové scény u nás a dokument o Karlu Hašlerovi Písničkář, který nezemřel.