Tentokrát pořadatelé chystají celostátní předpremiéry hned dvou filmů tematicky spojených s hudbou. „Věříme, že filmy osloví všechny generace, neboť první se ohlíží za životem Karla Hašlera a druhý mapuje českou hiphopovou scénou,“ prozradil pořadatel Ondřej Polák.

Filmová scéna festivalu se uskuteční ve středu 29. října v šumperskm kině Oko. V 18 hodin se na plátně premiérově objeví snímek Písničkář, který nezemřel.

„Američan Thomas Hasler, nemanželský syn slavného českého písničkáře, herce, ale i filmového producenta Karla Hašlera se vydává do Čech, aby se něco dověděl o svém otci. Doprovázen spisovatelem Arnoštem Lustigem navštěvuje starou Prahu, Brno, koncentrační tábor Mauthausen, kde byl popraven nacisty. Hašlerův syn zjišťuje, že písně jeho otce jsou českým národním pokladem a že je tu známější než Mickey Mouse ve své domovině,“ popsal obsah filmu Ondřej Polák a připomněl, že šumperské předpremiéry se zůčastní tvůrci filmu.

Také druhý snímek zhlédnou diváci jako první na světě. „Film má hravý název Česká rapublika a jde o vůbec první celovečerní snímek o českém rapu. Kamera sleduje Oriona, Jamese Colea a Hugo Toxxxe na pódiu, ale i mimo něj. Tři přední čeští rappeři se ukazují v živelných situacích,“ zdůraznil pořadatel. Společné vstupné na oba filmy je sto korun, vstupenky se dají koupit i zvlášť na každé představení.

Adam Domino