V kategorii Muzejní výstava roku 2011 se utkala v silné konkurenci sedmadvaceti projektů. Jako lepší odborná porota ohodnotila už jen projekt Moravské galerie v Brně.

„Certifikát si ve čtvrtek 17. května při slavnostním vyhlašování v Travertinovém sále nové budovy Národního muzea převzala ředitelka muzea Veronika Rybová. Doprovodil ji náměstek hejtmana Olomouckého kraje Radovan Rašťák," sdělil mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger.

„Pro nás to byla ohromná radost. Do Jeseníku jsem přišla před pěti lety, takže to pro mě byla velká satisfakce za práci v odlehlém regionu. Když to porovnám s Prahou a severními Čechami, kde jsem také působila, na Jesenicku je to hodně náročné," řekla ředitelka Vlastivědného muzea Jesenicka Veronika Rybová.

Muzeum otevřelo stálou expozici čarodějnických procesů letos v únoru. Přípravné práce trvaly bezmála čtyři roky a byly značně složité.

Náročné byly už jen stavební úpravy staletí nevyužívaných sklepení Vodní tvrze. Vůbec poprvé historici pracovali s materiály z polských archivů, které procesy s údajnými čarodějnicemi popisují. K veřejnosti se tak dostaly zcela nové informace o této kapitole dějin Jesenicka. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak využití velkého množství moderní techniky v expozici.

„Myslím, že skloubení toho všeho na porotu zapůsobilo. Byla se na expozici podívat na přelomu zimy a jara, pak jsme se dostali do nejužšího výběru čtyř nominovaných," řekla Rybová. Novinku měla příležitost prezentovat jak na slavnostním předávání cen v Praze, tak o den později na zahájení festivalu muzejních nocí v Novém Jičíně.

Že je o novou expozici čarodějnických procesů zájem, dokládají počty návštěvníků. Od jejího otevření si ji prohlédlo už pět tisíc lidí.