„Každoročně nám výběr tématu festivalu dává pěkně zabrat. Letos jsme se rozhodli pro pohádky nejen pro dospělé. V tomto duchu se také nese kniha O kamnech na jižní točně, kterou pro Město čte knihu vydáváme. Jsou v ní příběhy renomovaných i začínajících autorů. Vybrali jsme například pohádky Ludvíka Vaculíka, Ilji Hurníka, Zdeňka Šmída i Jaroslava Žváčka," vyjmenovala jedna z organizátorek festivalu, ředitelka šumperské knihovny Zdeňka Daňková.

Festivalové dění odstartuje ve čtvrtek 30. října od 17 hodin v městské knihovně v Šumperku křest festivalové knihy, kterou ilustrovala místní autorka Věra Kovářová. Od pondělí 3. listopadu se pak rozběhne čtení čerstvě pokřtěné knihy na nejrůznějších místech po městě. Herci šumperského divadla zavítají do klubu důchodců, studenti gymnázia budou pokračovat ve čtení v úterý 4. listopadu od 17 hodin v muzeu, kde bude zahájena výstava ilustrátorky Markéty Vydrové.

„Ve čtvrtek 6. a v pátek 7. listopadu je na programu čtenářská štafeta. První den budeme číst žákům šesti šumperských základních škol. Doprovodí nás spisovatelka Petra Braunová a počítáme s tím, že zbude i trochu času na improvizovanou besedu," doplnila Zdeňka Daňková. V pátek se pak štafeta přemístí do čtyř středních škol. Od 19 hodin pak budou číst členové souboru D123 na divadelním hrádku příběhy Ludvíka Vaculíka a Jaroslava Mosteckého.

V sobotu 8. listopadu bude festival hostit kino Oko. Kde se budou od 10 hodin promítat pohádky pro nejmenší a filmová představení i pokračování ve čtení je připraveno i na odpoledne.

„Akce jsou opravdu pestré. Každý den proběhne čtení, beseda čí výstava až do 13. listopadu. Určitě si z bohatého programu vyberou děti i dospělí," uzavřela Zdeňka Daňková.

Podotkla, že festival Město čte knihu „zahnízdil" nejen v Šumperku, ale jeho „nákaza" se šíří i do okolí. „Před dvěma roky byla součástí festivalu akce Babičky a dědečci čtou dětem. Předčítání prarodičů v mateřských školách se tak zalíbilo, že probíhá v několika školkách v okolních obcích," doplnila ředitelka knihovny. Zároveň dodala, že festivalová kniha  O kamnech na jižní točně se bude prodávat na šech festivalových akcích, zájemci si ji budou moci zakoupit v knihovně i šumperských knihkupectvích.

Program festivalu najdete ZDE