Renesanční zámek ve Velkých Losinách, nejcennější památka v našem regionu, připravil na úvod sezony prohlídky s krátkými hudebními vstupy. V Rytířském sále se o ně postarají žáci základní umělecké školy a konzervatoře.

„Na tři dny Velikonoc pak chystáme pro děti soutěž v hledání velikonočního zajíčka, v květnu pak nabídneme v kapli výstavu kolekce církevních ornátů, které máme uloženy v depozitářích a běžně nejsou k vidění,“ zve kastelán zámku František Fiala. Celý duben bude zámek otevřen jen o víkendech a svátcích, denní provoz (s výjimkou pondělí) začíná až v květnu.

Jánský Vrch v Javorníku, někdejší letní sídlo vratislavských biskupů, otevírá také už tuto sobotu, ale větším lákadlem bude nepochybně až sobota 7. dubna. „Na návštěvníky čeká velikonočně vyzdobený zámek s kulturním programem v podobě minikoncertů, velikonočního trhu na nádvoří nebo ukázkami zdobení kraslic a výroby vizovického pečiva v zámecké kuchyni,“ řekla kastelánka Kateřina Danielová.

Bránu otevře v sobotu i zámek Úsov s lovecko-lesnickým muzeem. Nejbližší akcí bude slet čarodějnic, který se odehraje poslední dubnovou sobotu.

Sezona začíná 31. března také v zámečku na zábřežské Skaličce. Jeho majitelé připravili na úvod výstavu obrazů brněnského výtvarníka Martina Foretníka. Vernisáž je v 15 hodin. V neděli 1. dubna odpoledne bude poprvé otevřena malá zámecká kavárna. K příjemné procházce na Skaličku a posezení v kavárničce a parku bude pak lákat každou neděli od 14 do 18 hodin - výjimkou jsou ale prázdninové měsíce.

V sezoně mají majitelé naplánovánu řadu kulturních akcí - největším tahákem bude nepochybně koncert Ondřeje Havelky a Melody Makers v zámeckém parku 19. května. Renesanční tvrz v Nemili se poprvé otevře až v sobotu 7. dubna v 10 hodin. Součástí velikonočních prohlídek bude i ukázka zdobení kraslic.

Zámek v Branné zahájí běžnou sezonu pravděpodobně až v červnu, protože se tu maltou a cihlami ohánějí zedníci. Nahazují vnitřní omítky a budují podlahy v sálech. Zámek by se měl totiž do konce příštího roku proměnit v hotel. „Zatím máme stejně jako celou zimu jen noční prohlídky. Konají se třikrát týdně, dostávají je v balíčku s dalšími službami návštěvníci místního Relaxcentra. Připojit se ale mohou i další zájemci, stačí se objednat na čísle 732 856 703,“ zve kastelán Petr Adamec.

Na hradě Bouzově zpestří úvodní dny sezony vystoupení skřítků. Přístupné budou jen některé trasy a kastelánka připomíná nutnost teplého oblečení, protože uvnitř hradu ještě vládne zima. Na Velikonoce chystá Bouzov prohlídky se sváteční výzdobou, v pondělí pak výtvarnou dílnou pro děti.

Speciální prohlídku zaměřenou na historii a tradice Velikonoc připravil na blížící se víkend státní hrad Šternberk. O týden později, v sobotu 7. dubna, bude součástí prohlídky jarmark a tvořivá dílna pro děti. První květnový víkend se tu bude konat svatební veletrh.

Za návštěvu stojí i Hanácké skanzen v Příkazech na Olomoucku, který 31. března ožije velikonočním jarmarkem. Jinak je skanzen otevřen o víkendech až od května.