22. ročník mezinárodního hudebního festivalu Blues Alive proběhne od 16. do 18. listopadu 2017 v Domě kultury Šumperk a na dalších již tradičních místech ve městě.

Díky státnímu svátku 17. listopadu, který letos připadá na pátek, mohli pořadatelé rozšířit program o jeden plnohodnotný festivalový koncert ve čtvrtek 16. listopadu. O jeho finále se postará největší hvězda letošního ročníku, americký kytarista Jonny Lang.

„O Langovo vystoupení jsme usilovali řadu let, až letos se podařilo sladit jeho evropské turné s termínem našeho festivalu,“ prozradil ředitel Blues Alive Vladimír Rybička.

Jonnymu Langovi je teprve 36 let, na hudební scéně se už ale pohybuje od čtrnácti. Poslední z jeho zatím sedmi alb Fight For My Soul z roku 2013 okamžitě vystřelilo na první příčku prodeje mezi bluesovými deskami.

Vlasta Redl.
Vlasta Redl zahraje v Zábřehu, gastrofestival provoní muzeum

Další lahůdky

Výjimečnou osobností současné scény, která nebude scházet ani v Šumperku, je i bluesový písničkář Eric Bibb.

„Právě v těchto dnech obdržel nejvyšší bluesové ocenění, Blues Music Award, za album The Happiest Man In The World,“ uvedl dramaturg Blues Alive Ondřej Bezr.

Pro bluesové fajnšmekry pořadatelé chystají lahůdku v podobě projektu Blues Harp Explosion, ve kterém se sešli hned tři legendární zástupci první ligy amerických bluesových harmonikářů Billy Branch, Magic a James Harman.

Festival Blues Alive dlouhodobě dbá také na představování mladých tváří světové bluesové scény. Jedním z takových nových jmen je Jane Lee Hooker, pětičlenná dívčí kapela z New Yorku.

Tradiční sobotní tematické odpoledne bude letos věnováno „rodinným“ kapelám. „Bude to vůbec poprvé, kdy spolu zahraje Vladimír Mišík se svou ženou Evou a dětmi Martinem, Bárou a Adamem. Povedlo se něco, v co jsme vzhledem k vytížení všech zúčastněných vůbec nedoufali,“ pochlubil se Vladimír Rybička.

Vstupenky na festival Blues Alive se začnou prodávat v pátek 19. května na festivalovém webu www.bluesalive.cz a v pokladně Domu kultury Šumperk.

Květoslav Prokeš
Zábřeh udělil čestné občanství hrdinovi, kterého popravili komunisté
Ilustrační foto.
Svlečeného mladíka nepustili do rychlíku, pohoršoval na nádraží