„Na ikoně Obměkčení kamenných srdcí, která je litografickou kopií originálu, je Matka Boží zobrazena symbolicky se sedmi meči – bolestmi, které jí pronikly hluboko do srdce. Tato ikona se proslavila velkými zázraky," uvedl šumperský pravoslavný kněží Patrik Tabák.

Původně se ikona nacházela v jednom panelákovém bytě v Moskvě. Jednoho dne začala ronit myro a nádherně vonět.. Před teroristickými útoky v Moskvě se pod očima Boží Matky objevily tmavé kruhy, a v celém bytě bylo cítit kadidlo. Po určitém čase se na šíji Bohorodičky objevily krvavé ranky a na levém rameni jizva. V den, kdy se to stalo, havarovala ruská ponorka Kursk. 21. listopadu, v den svatého archanděla Michaela, začala ronit krvavé slzy.

Ikona Obměkčení kamenných srdcí byla poté ozdobena zlatem a drahokamy a začala putovat po Rusku a také po Evropě.

Všude, kde se ikona nacházela, se v její blízkosti stalo mnoho zázračných uzdravení. Věřící dosvědčují, že Boží Matka pomáhala nejen s bolestmi fyzickými, ale i s řešením svízelné osobní situace.

„Ikona by měla do Šumperka dorazit v neděli mezi druhou a třetí hodinou odpoledne. Pak bude následovat bohoslužba a po ní si ji budou moci lidé prohlédnout přibližně dvě hodiny," upřesnil program vzácné památky Patrik Tabák.