„Pojedou dva historické vozy a jedna velká houfnice, vše tažené koňmi. Na koních byl mělo jet šest jezdců – hulánů," řekl předseda sdružení Martin Dopita. Kromě toho se do Nysy vydá po svých osm granátníků a deset dělostřelců.

Čtyřicet kilometrů dlouhou cestu zvládnou Javorničtí za dva dny. „Z Javorníku půjdeme přes Bernartice, v Heřmanicích překročíme státní hranici a pak budeme směřovat na Kałków a Buków, kde přespíme na statku. To bude prvních pětadvacet kilometrů," popsal první den cesty Dopita. Druhý den budou pokračovat dále do Nysy, kde se účastní Dnů tvrze.

Celou cestu absolvují členové gardy v historických rakouských uniformách z období napoleonských válek. Protože se chtějí co nejvíce přiblížit dobovým reáliím, všechny své věci povezou na vozech a spát budou ve stodole na seně. Pochod letos absolvují už pošesté, takže vědí, že je nečeká nic lehkého. Výjimkou při chůzi v plné polní rozhodně nejsou ani bolestivé puchýře.

„Čekáme, že bude vedro, takže to bude takový očistec," přemítá Dopita.

V Nyse se Javorničtí zapojí do bojů v rámci Dnů tvrze. Tuto akci město hostí od pátku 27. do neděle 29. července. Připomíná si tak období napoleonských válek, kdy v roce 1807 francouzská vojska obléhala město celých 114 dní. Nysa byla v té době považována za jedno z nejlépe opevněných měst Evropy a ke kapitulaci ji přinutil až nedostatek jídla a střeliva.

„Dvanáctého ročníku Dnů tvrze v Nyse se účastní pět stovek žoldnéřů s markytánkami. V Nyse budou vojáci z Polska, České republiky, Ukrajiny, Litvy, Belgie Francie a Německa. Celkem bude 28. července na bitevním poli 36 pluků a 21 vojáků na koních," informoval mluvčí nysské radnice Artur Pieczarka.