Festival Sanghai Baoshan International Art Festival, jehož se zábřežští umělci zúčastní, se koná od 14. do 23. října. Má už dvacetiletou tradici a je součástí Šanghajského mezinárodního uměleckého festivalu, který se tradičně vyznačuje rozmanitostí barev, kultur a jazyků. Každoročně se ho účastní kolem tří set umělců.

Podpořit talentované muzikanty se rozhodlo i město Zábřeh, protože výlet do daleké Číny je finančně náročný. Město proto orchestru přispěje na cestu.

„Zastupitelé schválili poskytnutí neinvestiční dotace z rozpočtu města ve výši padesáti tisíc korun. Reprezentaci hudebního tělesa podpoří také Olomoucký kraj, který poskytne dvě stě tisíc korun," sdělila mluvčí zábřežské radnice Barbora Šmoldasová.

Náklady na cestu jsou přitom hodně vysoké. Přes 430 tisíc si uhradí členové orchestru sami, dalších sto padesát tisíc se jim podařilo sehnat od sponzorů.

Z asijské metropole, v níž žije dvakrát víc lidí než v celé České republice, se v polovině září vrátili muzikanti Dechového orchestru mladých Základní umělecké školy Jeseník a mažoretky Crazy girsl. Jako vůbec první zástupci České republiky zde vystoupili na přehlídce Shanghai Tourism Festival, jedné z největších svého druhu v Číně.

Na festival se orchestr probojoval po náročném výběrovém řízení, jehož se účastnilo sedm desítek souborů z celého světa. Odměnou za měsíce příprav bylo Jesenickým vystoupení na náměstí u obchodní třídy Nanjing Road, v obřím obchodním komplexu Globar Harbour či ve věži Oriental Pearl, pátém nejvyšším televizním vysílači na světě.

Nezapomenutelným zážitkem bylo pro jesenické muzikanty a mažoretky vystoupení na monstrózním zahajovacím ceremoniálu festivalu. Přímo v ulicích jej sledovalo přes osm milionů diváků. „Českou republiku jsme reprezentovali skladbou Škoda lásky, kterou znají lidé po celém světě. Bylo úžasné, když po dvou taktech začali všichni aplaudovat," popsal umělecký vedoucí jesenického orchestru Tomáš Uhlíř.