Nyní má budova naději na nové využití. Radnice v Jeseníku v těchto dnech podává žádost o dotaci a pokud s ní uspěje, bude památka sloužit jako informační centrum.

„Projekt jsme připravovali společně s polskými partnery z města Glucholazy. Spočívá v tom, že bychom Katovnu rekonstruovali. Částečně by sloužila pro umístění informačního centra, částečně pro prezentaci milníků česko-polské historie," řekl místostarosta Jeseníku Libor Halas (MPJ).

Do budovy na rohu ulic Palackého a Tovární by se přestěhovalo informační centrum, které dosud sídlí v pasáži obchodního domu Alkron u Masarykova náměstí.

„Jsem rád, že se podařilo projekt dotáhnout tak, že se bude podávat žádost. Je to poslední dotační výzva na několik let dopředu, takže se jedná o poslední šanci," připomenul na posledním jednání zastupitelstva jeho člen Petr Procházka (ODS).

Záměr nicméně podpořila jen těsná většina členů městského parlamentu. Ze svého rozpočtu by totiž muselo město k dotaci dodat přibližně pět milionů korun. Další peníze by spolkl následný provoz objektu.

Mezi zastupiteli se tak dokonce objevily návrhy historický dům prodat. „Katovna je kulturní památka, takže je pod přísnou ochranou. Nikdo nám ji nikdy neodnese. Vůbec by mi nedělalo problém, kdyby se prodala, ať se o ni stará privátní vlastník," řekl zastupitel Alexandr Kaňovský (ČSSD).

Zda město s žádostí o finanční příspěvek uspěje, zatím není vůbec jisté. Neúspěšně se pokoušelo získat peníze již v minulosti. Dotační úřad již nyní avizuje, že žádostí bude mnohem víc, než kolik dokáže uspokojit.