Filmaři v posledních letech v Jeseníkách natočili hned několik snímků. V roce 2006 na zámku ve Velkých Losinách vznikaly některé scény velkofilmu režiséra Juraje Jakubiska Bathory.

Loni měl premiéru kultovní snímek Alois Nebel, jehož děj se odehrává v Jeseníkách. Scény z fiktivní železniční stanice Bílý Potok vznikaly na nádraží v Malé Morávce. V letošním roce šel do kin film 7 dní hříchů. Jeho děj se inspiroval poválečným děním na Šumpersku a filmaři jej točili v okolí Hanušovic.

„Těšil jsem se na atmosféru lokalit, ve kterých se natáčelo. Byla to vesměs reálná prostředí, kde se původní děj odehrával. Ta místa jsou dodnes záhadná a zvláštní. Mají svou neopakovatelnou atmosféru. Jeseníky a okolí, bývalé Sudety, mají dodnes svá tajemství," uvedl režisér snímku 7 dní hříchů Jiří Chlumský.

Právě genius loci zdejšího kraje je to, co mohou Jeseníky filmovým tvůrcům nabídnout. Zdejší kraj má unikátní přírodu a je „retro". „V Jeseníkách je cítit jejich minulost, neupravenost a syrovost. Působí to dobře, protože je to něco odlišného. Ne všude bývají takové lokace," řekla manažerka regionální filmové kanceláře Jeseníky Film Office Barbora Haušková.

Kancelář založilo v letošním roce Sdružení cestovního ruchu Jeseníky. Smyslem její činnosti je lákat do Jeseníků filmové produkce, asistovat jim nebo vytvářet příznivé podmínky pro natáčení. Filmaři totiž do regionu přináší peníze: ubytovávají se ve zdejších hotelech nebo se stravují v místních restauracích.

Filmy navíc bývají založené na poutavých příbězích, které mohou do zdejšího kraje natáhnout turisty. „Propagace prostřednictvím filmů je snazší a poutavější než například formou letáků, které shrnují všechny informace," poznamenala Haušková.

Nalákat do Jeseníků turisty se Sdružení cestovního ruchu podařilo prostřednictvím snímku Alois Nebel. Na železniční trati ze Zábřehu do Zlatých Hor si mohou návštěvníci prohlédnout místa, která jsou s tímto snímkem spojená.

Filmaři se budou v regionu objevovat i v budoucnu. Na podzim příštího roku má režisér Miroslav Krobot natáčet malé vesnici na Hanušovicku film s pracovním názvem Díra u Hanušovic.

Hlavní hrdinkou má být hospodská Maruna, která se pokouší najít partnera mezi místními muži. „Děj se odehrává v současnosti v autentickém vesnickém prostředí, které se nezadržitelně vylidňuje a pro hrdiny se tím vše komplikuje. Maruna skutečného životního partnera nenajde, ale na konci filmu se stane matkou, což může být vnímáno jako šťastný konec," přiblížili děj snímku jeho tvůrci.

Jaké filmy se natáčely v Jeseníkách

2012 – 7 dní hříchů – Podlesí (Hanušovicko)
2011 – Alois Nebel – Malá Morávka, Horní Lipová
2008 – Bathory – Velké Losiny
2001- Divoké včely – Jiříkov (Rýmařovsko)
2001 – Zánik městečka Branná? – Branná
2000- Pramen života – Nové Losiny, Staré Město
1998 – Císař a Tambor – Bruntál
1996 – O sirotkovi z Radhoště
1990 – Freonový duch – Malá Morávka
1988 – Sedm hladových – Lipová-lázně
1982 – S tebou mě baví svět – Karlova Studánka
1980 – Cukrová bouda – Branná, Nová Seninka, rozhledna Zlatý Chlum
1969 – Kladivo na čarodějnice – Velké Losiny