Zlínský výtvarník představí své kresby

Šumperk – Galerie Jiřího Jílka v Šumperku bude v lednu hostit obrazy zlínského výtvarníka Pavla Preisnera. Výstavu s názvem Kresby – Kroměříž – 2015 autor zahájí ve středu 6. ledna v šest hodin večer. Pětačtyřicetiletý Pavel Preisner působí jako výtvarný pedagog na Zlínské soukromé vyšší odborné škole umění, kde vede ateliér kresby. Vystavuje od roku 1997, publikuje texty v Prostoru Zlín a v katalozích, vydal i sbírky básní. Výstava bude otevřena do konce ledna. 

7.1.

Muzeum naservíruje v lednu dvě výstavy

Šumperk – Dvě výstavy se současně představí od 7. ledna v Hollarově galerii šumperského muzea. Návštěvníci se na výstavách Kde rostou naše endemity a Endemity a další vzácné rostliny Jeseníků dovědí, co jsou to endemity, jak vznikají, kde v České republice, v Evropě i mimo ni rostou, jak jsou zkoumány a chráněny. Fotografie Leo Bureše také přiblíží mnohé vzácné zástupce jesenické květeny včetně endemitů. Výstava bude zahájena vernisáží ve čtvrtek 7. ledna v 17 hodin a potrvá do 6. března. 

8.1.

Fotbalisté zvou na oblíbený ples

Rapotín – Tradiční fotbalový ples, který organizují sportovci z Velkých Losin, se koná v kulturním centru v Rapotíně v pátek 8. ledna od osmi hodin večer. Návštěvníci se mohou těšit na skvělou kuchyni, koktejlový bar i exhibiční vystoupení fotbalistů. K tanci a poslechu hraje skupina Yantar. Vstupné je 150 korun, odvoz z akce je zajištěn. 

9.1.

Mohelnická radnice pořádá bál

Mohelnice – Již po jedenácté se uskuteční v Mohelnici Městský ples. Tentokrát jej pořadatelé naplánovali na sobotu 9. ledna od osmi hodin večer. Hlavní hvězdou večera bude kapela Legendy se vrací. V programu vystoupí mažoretky mohelnické Základní umělecké školy, skupina Styl, špičkový taneční pár Petr Pohlodek a Kateřina Jančová, pořadatelé slibují bohatou tombolu, drink na uvítanou a občerstvení. Vstupenka stojí 180 korun. (zak)

Skvělí herci přivezou Tři verze života

Šumperk – Linda Rybová, Jana Janěková ml., Igor Chmela a David Prachař – přesně takové obsazení bude mít představení, které se odehraje na prknech Divadla Šumperk v sobotu 9. ledna. Za diváky přijede Divadlo Palace Praha, které přiveze komedii Tři verze života francouzské spisovatelky Yasminy Reza.

„Dva manželské páry prožijí během jednoho večera tři varianty téhož večírku a diváci tak mohou nahlédnout do životních situací, které jsou výsledkem těchto náhodných posunů. Je to jako v životě, kdy stačí jedno špatně zvolené slovo ve špatnou chvíli a je všechno jinak," řekl k inscenaci ředitel Divadla Šumperk Matěj Kašík.

Yasmina Reza je uznávaná evropská autorka, která brilantně spojuje tragikomické prvky se situačními zápletkami, které umožňují hercům využít celou škálu psychologických proměn. Nejinak tomu bude i v komedii, kterou pražská čtveřice neservíruje šumperským divákům. Opona se zvedne v sedm hodin večer. Vstupné je 360 korun. 

Na Komíně budou vyrábět přáníčka i keramiku

Šumperk – Tvořivé dílny si pro své návštěvníky připravilo na začátek nového roku volnočasové centrum Doris v Šumperku. V sobotu 9. ledna si zájemci od 10 do 17 hodin budou moci v budově Komín vyrobit novoročenky, přání, tvořit kalendář a novoroční překvapení. Vstupné je 80 korun. O týden později se také na Komíně koná od 9 do 14 hodin keramická dílna pro děti i dospělé, příchozí za vstup zaplatí padesátikorunu­. 

Zábřežský klub bude patřit ženám

Zábřeh – Malá sál zábřežského Klubu obsadí v sobotu 9. ledna ženy. Od 9 do 10.30 hodin si zde mohou zacvičit pod vedením zkušené instruktorky aerobic na trampolínách a další moderní cvičební aktivity pro ženy bez rozdílu věku, které chtějí vypadat a cítit se dobře. Přihlášky osobně, telefonicky nebo emailem na kontaktech 775 915 400, 583 415 400, zikova@kulturak.info přijímá do středy 6. ledna Dagmar Ziková. 

10.1.

V kulturáku zahrají Vašek s Pepou a Skoroňáci

Zábřeh – Nejen k tanci, ale i k poslechu zahraje oblíbené melodie populární duo Vašek a Pepa v zábřežském kulturáku v neděli 10. ledna. Taneční odpoledne má začátek ve 14 hodin, občerstvení pro návštěvníky je zajištěno, vstupné činí obvyklou padesátikorunu. Na další taneční pořad zve Zábřežská kulturní v neděli 31. ledna, kdy se v kulturním domě poprvé představí slovácká dechová hudba Skoroňáci ze Skoronic u Kyjova. Dechovka založená již v roce 1918 je dnes známá především z rádia Proglas nebo z televize Šlágr. Vstupenky na tuto akci jsou již v prodeji. 

12.1.

Návštěvníci muzea se převtělí do role detektiva

Jeseník – Chcete si na chvíli vyzkoušet práci detektiva? Zajímají vás moderní metody, s jejichž pomocí dnešní kriminalisté odhalují pachatele? Pak navštivte ve Vodní tvrzi novou interaktivní a multimediální výstavu. Ta bude otevřena vernisáží v úterý 12. ledna v šest hodin večer a potrvá do 13. března.

„Ústředním tématem je fiktivní zločin, jehož pachatele můžete s pomocí nejrůznějších kriminalistických metod zkusit usvědčit. Tyto metody si tak nejen sami aktivně vyzkoušíte, ale poutavou formou se dozvíte i mnohé zajímavosti z jejich historie," popsala připravovanou expozici kurátorka výstavy Michaela Kollerová.

Výstava je půjčena z Mendelova muzea Masarykovy univerzity v Brně.

Na vernisáži vystoupí Justin Lavash, kytarista a performer z Velké Británie, jehož hudba se ubírá napříč styly blues, folk a jazz. (zak)