9.3.

Divadlo Bez zábradlí pobaví šumperské publikum

Šumperk – Dům kultury v Šumperku uvede ve středu 9. března divadelní hru Velký holky nepláčou od pražského Divadla Bez zábradlí. Tato komedie pojednává o vztazích a „ideálním" soužití kamarádek, které konečně mohou začít žít po svém. Autorem inscenace je americký dramatik Neil Simon, držitel Pullitzerovy ceny.

Děj hry se točí kolem dvou dam, které se svérázným způsobem vyrovnávají s rozpadem svých manželství. Namísto toho, aby se trápily někde o samotě, založí spolu vlastní takzvané manželství, ve kterém každá hraje tutéž iritující roli, díky níž dovedla předtím manžela málem k šílenství. To vede k řadě komických situací.

„Můžete se těšit na herecké výkony Jany Šulcové, Veroniky Jeníkové a dalších známých osobností," uvádí produkční domu kultury Michaela Horáková.

Divadelní představení Velký holky nepláčou začíná v sedm hodin večer ve velkém sále domu kultury. Vstupné je za 220, 250 nebo 290 korun. (zak)

10.3.

Cimrmani tentokrát přivezou pohádku

Zábřeh – Pohádku, která dle mínění jejích autorů u dětí propadla, kultovní představení Dlouhý, Široký a Krátkozraký Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka z repertoáru Divadla Járy Cimrmana, čeká na návštěvníky zábřežského kulturního domu ve čtvrtek 10. března. Hra, která měla premiéru již v roce 1974, je jedním z nejhranějších titulů populárního žižkovského divadla.

Představení je světovým unikátem mimo jiné v tom, že zde dochází přímo na jevišti a při plném osvětlení scény, k fyzické přeměně jedné postavy ve druhou, a navíc z muže na ženu. Jeho první část tvoří tradičně rozsáhlejší přednáška, tentokrát o Cimrmanově cestě za českou pohádkou, vlastní hra pak pojednává o strastiplném putování, jehož cílem je vrátit princezně Zlatovlásce, začarované zlým obrem Kolodějem, její ženskou krásu.

Kus pražského divadla je v Zábřehu, jak bývá obvyklé, téměř vyprodán, k dispozici je několik málo volných míst. (zak)

11.3.

Jaro přeje českým filmům. Do Retra míří Oldřich Kaiser, Ondřej Sokol i Jiří Bartoška

Zábřeh – Letošní filmový rok zaznamenává bohatou úrodu českých filmů. V březnu se tak návštěvníci zábřežského kina Retro mohou těšit nejen na divácky úspěšný film Lída Baarová, muzikál Decibely lásky nebo vtipnou pohádku Řachanda, ale i na dalších pět českých novinek.

V pátek 11. března Retro poprvé uvede thriller Rudý kapitán s výtečným Oldřichem Kaiserem. Film odhaluje praktiky StB a její propojení s církví. „Snímek odehrávající se v 90. letech se mimo jiné natáčel také v Olomouci a na Šumpersku, diváci tak budou mít možnost vrátit se tak trochu v čase," říká vedoucí biografu Věra Smrčková. Ve filmu se v jedné ze stěžejních rolí naposledy objevil devadesátiletý Ladislav Chudík.

Ve čtvrtek 17. března budou moci návštěvníci Retra sledovat novou půlroční výpravu Dana Přibáně a jeho přátel. V dokumentu Trabantem do posledního dechu devítičlenný tým vyrazí z australského Perthu do Východního Timoru, Indonésie, Malajsie a Thajska. Posádka kromě trabantů použila malý polský fiat, českou motorku a dokonce dva invalidní vozíky.

Středoškolského učitele i sympatického zlodějíčka si zahraje Ondřej Sokol ve dvojroli filmu Dvojníci. „Měnit se během několika hodin i několikrát z učitele na zloděje a naopak, to není jednoduchý úkol. Jak tuto výzvu štáb i Ondřej Sokol zvládli, se u nás můžete přesvědčit od 18. března," vyzývá s úsměvem Smrčková.

Zcela jiného ražení je film Polednice hlásící se k hororovému žánru. V klíčových rolích se potkaly Anna Geislerová a Daniela Kolářová. Snímek je volně inspirován Erbenovým dílem, je zasazen do dnešní doby. Horor se bude promítat ve čtvrtek 24. března.

Poslední březnový den bude v zábřežském biografu patřit premiéře další české novinky Teorie tygra. Komediálně laděný snímek vypráví o veterináři, který je unavený dlouholetým manželstvím a v šedesáti si vzpomene, že míval své sny i vlastní vůli. Rolí manželů se v očekávaném titulu ujali Jiří Bartoška a Eliška Balzerová. (zak)

11.3.

Lázeňským hostům zahraje špičková cimbálovka

Jeseník – Večer u cimbálu s lidovou písničkou můžou strávit návštěvníci jesenických lázní pátek 11. března od 19.30 hodin. V zimní zahradě se představí jedna z nejlepších cimbálovek světa, Cimbálová muzika Jaroslava Čecha z Uherského Hradiště s primášem Janem Rajmicem a bývalým sólistou BROLNu, Karlem Rajmicem. Vstupné je dobrovolné. (zak)

12.3.

Kontra promítne ta nejlepší expediční filmy

Jeseník – Jesenický klub Plíživá Kontra bude v sobotu 12. března hostit expediční kameru, což představuje pásmo nejlepších expedičních filmů roku 2015. promítání začíná v šest hodin večer, vstupné je 70 korun, děti od 7 do 15 let zaplatí 30 korun. (zak)

12.3.

Ochotníci servírují komedii Amant

Bludov – Komedie Amant v podání místního amatérského souboru Blud v Tyátru je na programu kulturního domu v Bludově v sobotu 12. března. Představení začíná v sedm hodin večer, vstupné je dobrovolné. (zak)

12. 3.

Progres láká na lidové písničky

Mohelnice – Šlágry známé z hudební televizní stanice přijede zahrát v sobotu 12. března svým fanouškům do Mohelnice slovenská kapela Progres. Skupina patří k hudebním matadorům české i slovenské scény. Kapela vznikla v roce 1995 v obci Čereňany, okres Prievidza. Seskupení se začalo věnovat přepracované interpretaci slovanských lidových písní. Do dnešního dne Progres natočil a vydal úctyhodných 25 hudebních nosičů, dalších 11 pro TV Šlágr. Kapela má na svém kontě zlatou, platinovou a multiplatinovou desku. Hudební odpoledne zažíná

12.3.

Expediční kamera nabídne exotiku i napětí

Zábřeh – Přehlídka nejúspěšnějších cestovatelských a outdoorových filmů uplynulé sezony zamíří již popáté do zábřežského kina Retro. Festival Expediční kamera, který se zde uskuteční v sobotu 12. března, je i letos součástí festivalu Welzlování. Pro návštěvníky bude i letos připravena pořádná dávka dobrodružství, objevování i napětí.

Diváci budou mít možnost zhlédnout snímky o dobrodružných výpravách, na programu jsou i neuvěřitelné výkony na hranici lidských možností. „Tam nepochybně patří snažení švýcarského horolezce Ueliho Stecka, který se rozhodl během osmdesáti dní zdolat všechny čtyřtisícové vrcholy v Alpách. Zvládnul tisíc kilometrů na kole a nastoupal přes sto tisíc výškových metrů," popisuje nadlidský sportovní výkon, který diváci uvidí ve snímku 82 vrcholů, pořadatel festivalu Zdeněk David.

Projekci osmi filmů ozvláštní doprovodný program. „Přijede cestovatel Martin Šíl, který na Expediční kameře představí svůj film Srdce Kalahari. V Retru se představí i Zábřežan Josef Tempír se svojí diashow o největším mokřadu světa v brazilském Pantanalu," uvedl Zdeněk David.

Promítání, které startuje v 16 hodin, doplní také výstava fotografií cestovatele Karla Kocůrka, bohatá nabídka cejlonských čajů a dalšího originálního občerstvení. Nejlepší festivalový film vyberou sami diváci prostřednictvím anketních lístků, jež budou na závěr slosovány o hodnotné ceny. (zak)

13.3.

V divadle je na programu skvělá komedie

Jeseník – Postavení mimo hru – tak se jmenuje komedie, kterou přiveze v neděli 13. března do Divadla Petra Bezruče v Jeseníku oblíbené pražské divadlo Radka Brzobohatého. Horká novinka současného maďarského autora Zoltána Egressy se odehrává ve fotbalové šatně během ligového zápasu, kde rozhodčí nejsou jen rozhodčími, ale především lidmi, kteří si spolu s dresy, píšťalkou či kartami přinášejí také vlastní mindráky a smutky, jež jsou mnohdy ještě směšnější a absurdnější než samo fotbalové šílenství. Skrze fotbal se autor snažil s lehkou melancholií a přitom i s notnou dávkou sarkastického humoru, popsat divákům svět, ve kterém každý „kope do toho svého míče". Představení bude ozdobeno oblíbenými songy. V hlavní roli se představí Roman Štolpa, který inscenaci také režíruje. Pomyslná opona se zvedne v pět hodin odpoledne. (zak)

13.3.

Nedělní pohádka bude o skřítkovi a mrazíkovi

Šumperk – Velký Domu kultury v Šumperku bude v neděli 13. března patřit především dětem. Liduščino Divadlo zde od 10 hodin rozehraje pohádkový příběh Skřítek Třešnička a mrazík Zlobilka. Pohádka naladí děti do jara. Skřítek Třešnička bude mít spoustu práce s právě se rozvíjejícími květy. A pořád je tady někdo, kdo se mu to snaží překazit. (zak)

14.3.

Účastník Dakaru vypráví o dobrodružství ze závodu

Jeseník – Jedinečný zábavný pořad s historkami těch, kteří jsou na Dakaru jako doma – to přesně čeká na ty, kteří zamíří v úterý 14. března do jesenického kina Pohoda. Pořadem provází moderátor a reportér Jan Říha, jedenáctinásobný účastník Rallye Dakar v Africe i v Jižní Americe, který si pozval jednoho z legendárních českých závodníků z Dakarské Rallye Martina Kolomého. „Pohltí vás vyprávění, historky a zajímavosti nejen ze zákulisí, ale i nádherné nepublikované fotografie a videa přímo z Dakarského konvoje. Bonusem je divácká soutěž o hodnotnou knihu o Rallye Dakar," lákají pořadatelé. Vstupenka stojí v předprodeji 120 korun, v den akce o třicet korun podraží. Pořad Dakar aneb Dobrodružství s cejchem smrti začíná v sedm hodin večer. (zak)

15.3.

V temenické knihovně přednáší o Žerotínech

Šumperk – Městská knihovna Šumperk Sever ve čtvrti Temenice zve všechny milovníky historie v úterý 15. března na besedu Žerotínové v průběhu staletí. Historička Danuše Poprachová začne vyprávět v 17 hodin, vstupné je 20 korun. (zak)

15.3.

V Zábřehu zazáří hvězda Evy Holubové

Zábřeh – Divadelní sezona v zábřežském kulturním domě pokračuje v úterý 15. března. Na jevišti se objeví výrazná osobnost českého divadla a filmu Eva Holubová. One woman show s názvem Hvězda zobrazující myšlenkový svět fiktivní hvězdy – nejúspěšnější seriálové herečky během nejdivočejšího týdne jejího života – bylo napsáno přímo pro ni.

„Hvězda s humorem odkrývá zákulisí českého showbyznysu a s nadhledem líčí osobní problémy neznámé stárnoucí herečky, která po dlouhých letech u oblastního divadla nečekaně zazáří v roli sestřičky v jakémsi nekonečném televizním seriálu. Ze dne na den se stane známou tváří, ale není připravená ani na bulvár, ani na zradu muže," popisuje zápletku jednoho z nejúspěšnějších titulů pražského divadla Studio Dva Vratislav Jarmar ze Zábřežské kulturní.

Herecký koncert, který se vidí jen výjimečně, začíná v Zábřehu v 19 hodin. Pořadatelé hlásí vyprodáno. (zak)

15.3.

Na velikonoční výstavě bude vše ke koupi

Javorník – Foyer městského kulturního střediska v Javorníku na dva týdny obsadí prodejní velikonoční výstava. Dílka dětí z mateřský školek Míru a Polská, pomlázky, perníčky, velikonoční dekorace, keramika a další exponáty budou k vidění i ke koupení od 15. do 25. března vždy od 8 do 16 hodin.