Mezi ně patřili jak malíři, tak další významné osobnosti tehdejšího kulturního a společenského života. „Adolf Kašpar byl velmi skromný, citlivý a nesmělý člověk. Sám sebe nepovažoval za rovnocenného partnera umělců, kteří tvořili volně. Těžko se přátelil a byl spíše samotářský typ, ale to neznamená, že neměl žádné přátele. Nebylo jich mnoho, ale o to pevnější a trvalejší přátelství to byla," představila umělce autorka výstavy Pavlína Janíčková.

Mezi největší Kašparovy přátele patřil známý olomoucký nakladatel Romuald Promberger. Právě on přivedl Kašpara k ilustrátorské práci, která jej později proslavila. Seznámil jej také s malířem Hanušem Schwaigerem, který poznal Kašparovo nadání a doporučil ho na Akademii umění v Praze.

Celoživotním Kašparovým přítelem byl i malíř Stanislav Lolek z Palonína, díky němuž spatřila světlo světa Liška Bystrouška. Když manželé Kašparovi hledali místo pro své letní pobyty, pozval je Stanislav Lolek do Loštic, kde už zůstali. Postavili tady dům, kde měl v podkroví známý ilustrátor svůj ateliér.

Výstava Kašparovi přátelé představuje dále například malíře Oldřicha Lasáka, sochaře Julia Pelikána, medailéra Josefa Šejnosta, fotografa Bohumila Vavrouška, spisovatele Františka Táborského nebo národopisce a sběratele lidového umění Františka Kretze.

„Každého z těchto umělců reprezentuje jeho dílo, pokud to bylo možné, tak v souvislosti s Adolfem Kašparem. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout i dobové fotografie nebo korespondenci mezi přáteli," doplnila Pavlína Janíčková.

Velkou zásluhu na shromáždění bohaté sbírkové kolekce Památníku Adolfa Kašpara má Kašparova dcera Jitka, provdaná Horníková.

„Maminka na dědu vždycky vzpomínala s velkou láskou. Byla jeho miláčkem. Ona jediná mohla do jeho pokoje a jen ona mu mohla uklízet. Máme doma hodně památek na dědečka, a když maminka před deseti lety zemřela, slíbil jsem jí, že je budu opatrovat," řekl vnuk Adolfa Kašpara Pavel Horník, který se zúčastnil vernisáže výstavy.

Výstavu si mohou zájemci přijít prohlédnout do Památníku Adolfa Kašpara v Lošticích až do 14. září.