„Představte si hudební dílnu nebo laboratoř, do níž vám dodají trochu klarinetového umění, klasické hudební vzdělání, trochu ethna, jazzu a dejme tomu i minimalismu. Vy dodáte chuť improvizovat, nakoupíte nejmodernější elektroniku a technologie, pozvete zajímavé hosty a začnete zkoumat, tvořit a hlavně komunikovat s posluchači.  Z prostředí, jež vytvoříte,  pak  vzejde svébytný žánr, jenž se dá vyjádřit jako hudba bez hranic," přiblížil Clarinet Factory ředitel Klášterních hudebních slavností Roman Janků.

Počátky činnosti ansámblu, jenž se původně jmenoval České klarinetové kvarteto, se váží ke studiím všech čtyř hráčů na pražské AMU, tedy do první poloviny devadesátých let. Současná filozofie kvarteta by se dala stručně shrnout slovy člena souboru, Jindry Pavliše, takto: „Nechceme být jen interprety a klarinetisty. Dříve jsme hráli na klarinety a aranžovali, teď víc improvizujeme, komponujeme, hrajeme i na jiné nástroje a zpíváme. Chceme být souborem, který má co sdělit. Ne muzeem!\" Soubor spolupracuje s řadou špičkových českých interpretů, například s Janou Koubkovou, Lenkou Dusilovou, Petrem Niklem či Radkou Fišarovou. V současné době je jejich stálým spolupracovníkem perkusista Alan Vitouš.

Na jaře roku 2008 si Clarinet Factory vybral ke svému vůbec prvnímu pražskému vystoupení americký vokalista a performer Bobby Mc Ferrin.  „Obrovským úspěchem bylo také vítězství skladby Orlík z CD Ozvěny z kamene na prestižní světové soutěži International Songwriting Competition v americkém Nashvillu," připoměl Roman Janků.

Orlík vybrala porota, mezi jejímiž členy byl Tom Waits, Jerry Lee Lewis nebo Robert Smith z téměř 15 000 skladeb a písní zaslaných z 80 zemí celého světa.

ůJde zkrátka o soubor, který se snaží navázat na nejlepší tradice české hudby, toto dědictví rozvíjet, a přitom se nebojí experimentovat, hledat neprobádané oblasti a být invenční v duchu celosvětového trendu propojování žánrů," dodal Roman Janků.

Vstupenka na koncert Clarinet Factory stojí v předprodeji 150, v den koncertu 19 korun. Na celý festival je možné si také pořídit výhodné balíčky lístků. Podrobnosti na: www.klasternihudebnislavnosti.cz. (sos)

Program Klášterních hudebních slavnostíŠumperk, klášterní kostel 28. 6., 22 hodin
Clarinet Factory – Hudba z ticha

Krnov, kostel kláštera Minoritů,  2. 7., 19 hodin
Linha Singers – Klasika ve swingovém hávu

Rapotín, sál KKC, 3. 7., 20 hodin
Linha Singers – Klasika ve swingovém hávu

Králíky, kostel na Hedeči, 6. 7.,  15 hodin
Gabriela Demeterová (housle) - Antonio Vivaldi: Čtvero ročních dob

Šumperk, klášterní kostel, 7. 7., 20 hodin
Gabriela Demeterová (housle) - Antonio Vivaldi: Čtvero ročních dob

Jeseník, kongresový sál PPL, 8. 7., 20 hodin
Gabriela Demeterová (housle) - Antonio Vivaldi: Čtvero ročních dob

Bludov, zámek, 11. 7., 19 hodin
Lenka Kozderková (flétna), Valérie Zawadská (mluvené slovo)

Loučná nad Desnou, kulturní dům, 12. 7., 19 hodin
Lenka Kozderková (flétna), Valérie Zawadská (mluvené slovo)

Šumperk, klášterní kostel, 14. 7., 20 hodin
Ensemble 18+, Kühnův smíšený sbor - Vivat Vivaldi