Jako první zazní hned dvakrát Te Deum od M. A. Charpentiera a J. B. Lullyho. „Te Deum je oslavná skladba, v překladu Tebe Boha chválíme, a právě ta od Charpentiera je jednou z nejslavnějších verzí. Provedení od Lullyho je zase zajímavé tím, že při slavnostním uvedení skladby 8. ledna 1687 se autor zranil taktovkou, nakazil se infekcí a krátce nato zemřel," uvedl organizátor festivalu Roman Janků z agentury J+D.

Zároveň zdůraznil, že provedení těchto dvou skladeb během jednoho večera bude středoevropským unikátem. První koncert Te Deum, který se uskuteční v neděli 1. července od 20 hodin v šumperském klášterním kostele, bude v režii významného českého instrumentálního souboru Musica Florea.

Další díl festivalu se odehraje 3. července v jesenické Kapli a o den později v klášterním kostele v Šumperku. Oba koncerty začínají ve 20 hodin. Na programu jsou klavírní kvintety z pera Dmitrije Šostakoviče a Antonína Dvořáka, které představí skvělá švýcarská klavíristka Birgit Farnet a Doležalovo kvarteto. Jde o soubor mladé generace hudebníků, kteří ovšem přímo navazují na dlouhou tradici české školy.

V neděli 8. července pak alespoň kousek Klášterních slavností přiveze Roman Janků do kulturního domu v Loučné nad Desnou a v pondělí 9. července na zámek do Bludova. Vždy od 20 hodin rozezní koncertní síně Renesanční písně s loutnou, které přednese uznávaný britský hudebník Brian Wright (loutna) a komorní pěvkyně Jarmila Chaloupková. „Posluchači se přenesou do časů Shakespeara," naznačil Roman Janků.

Předposlední koncert festivalu zazní hned třikrát. V úterý 10. července v Šumperku (klášterní kostel od 20 hod.), o den později v Zábřehu (kostel sv. Barbory od 19 hod.) a ve čtvrtek 12. července v Jeseníku (kongresový sál lázní od 20 hod.).

„Jde o unikátní projekt věnovaný Ludwigu van Beethovenovi. Hlavní myšlenkou projektu s názvem Ludwig van Beethoven – hudba a duše génia  bude přiblížit českému obecenstvu v netradičním pojetí  jednoho z největších gigantů světové klasické hudby, jeho slavné sonáty pro housle a klavír, ale také jeho duši a lidský rozměr v dochované soukromé korespondenci," láká do koncertních sálů Roman Janků.

A složení interpretů bude opravdu hvězdné: – vynikající divadelní a filmový herec Marian Roden (syn Karla Rodena), špičková houslistka Gabriela Demeterová a přední slovenská klavíristka Nora Škuta.

Klášterní hudební slavnosti se s publikem rozloučí v neděli 15. července. Šumperský klášterní kostel od 20 hodin zaplní gregoriánský chorál a středověké zpěvy v podání ženského vokálního souboru Tiburtina.

Vstupenky na všechny koncerty jsou již k dostání na předprodejních místech v infocentrech v regionu.

SOUTĚŽ O VSTUPENKY

Chcete získat VIP vstupenku na zahajovací koncert Klášterních hudebních slavností Te Deum? Zapojte se do soutěže Šumperského a jesenického deníku a Agentury J+D. Pravidla a soutěžní otázku najdete 19. června v Šumperském a jesenickém deníku, v příloze Moravský sever.