Petr Spálený míří do Šumperka

Šumperk – Celovečerní recitál jednoho z nejvýraznějších zpěváků české popmusic Petra Spáleného připravuje Dům kultury v Šumperku na čtvrtek 28. února od 19.30 hodin.

„Přijďte zažít pohodový večer a zavzpomínat na dobu, kdy ještě měly písničky krásné melodie. Petr Spálený za doprovodu skupiny Apollo uvede řadu svých hitů včetně písní Plakalo bejby, Dáma při těle, Obyčejný muž, Až mě andělé, Trápím se trápím a další songy," zve na koncert dramaturg Ondřej Polák.

Petr Spálený začínal vystupovat již koncem 50. let 20. století jakožto amatérský big-beatový hudebník. Nejprve hrál na bubny, později během vojenské základní služby i na kytaru a flétnu. Po ukončení vojny začal vystupovat v hudební skupině Hipps (Hroši) svého bratra Jana, jež byla později přejmenována na Apollobeat. Z té doby pochází i první hit Petra Spáleného Plakalo bejby.

Později působil i jako hudební skladatel, složil muziku pro všechna představení Divadla Jiřího Grossmanna, napsal i hudbu k televiznímu pořadu Zajíc v pytli. Zahrál si několik drobných rolí i v několika českých filmech. Vstupné na koncert je 230, 260 nebo 290 korun.

V Háčku bude znít swing

Šumperk – Tradiční swingový koncert se uskuteční ve čtvrtek 28. února od 20 hodin v šumperském H-clubu. Hrát bude kapela Swing Q Šumperk.

Návštěvníci Čtyřlístku dostanou prémii

Šumperk – Kreslený snímek Čtyřlístek ve službách krále promítá šumperské kino Oko ve čtvrtek 28. února a v pátek 1. března od 16 hodin. Vstupenka přijde dospělé na 130 a dítě na 110 korun. Každý návštěvník navíc získá kupón do kavárny Předměstí na kávu pro dospělé a zákusek pro děti. V neděli 3. března se bude tento rodinný film promítat od 15.30 hodin a dítě zaplatí jen stovku díky finanční podpoře firmy SHM.

Cestovatelka představí Etiopii

Zábřeh – Až na africký kontinent zavede milovníky dálek zábřežská cestovatelka a pracovnice Střediska humanitární a rozvojové pomoci Diakonie ČCE Jana Škubalová. Na čtvrtek 28. února od 17 hodin si v kině Retro připravila audiovizuální pořad o Etiopii - zemi, kde svítí slunce třináct měsíců. Zároveň představí humanitární projekty v Etiopii. Přednášku doplní výstava Stavíme lidi na nohy a stánek s prodejem keramiky, tašek a šperků inspirovaných Afrikou. Výtěžek z prodeje poputuje ve prospěch jednoho z humanitárních projektů. Akce je součástí Welzlování 2013 – festivalu cestovatelů, dobrodruhů a recesistů. Vstupné je dobrovolné.

Učitelé zvou na bál

Staré Město – Školní ples se uskuteční v pátek 1. března od 20 hodin v Domě kultury ve Starém Městě. K Tanci a poslechu hraje skupina Kreyn! V programu vystoupí žáci 9. třídy, taneční skupina N – Yoj! Shoop Crew z Vyškova a další hosté. Vstupenka stojí 70 korun.

Změna provozní doby knihovny Sever

Šumperk - Městská knihovna Šumperk oznamuje změnu půjčovních hodin knihovny Sever v Temenické ulici. Od 1.března bude knihovna otevřena v pondělí, úterý, ve středu a v pátek vždy od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. V ostatní dny je zavřeno.

Besedovat můžete u cimbálu

Šumperk – Šumperský G-klub rozezní v pátek 1. března od 19 hodin cimbálová muzika. Na večeru s názvem Beseda u cimbálu hraje muzika Zbyňka Hrdličky. Vstupné je 80 korun.

Taneční večer v lázeňské kavárně

Lipová – lázně – Lázeňská kavárna – W – club zve milovníky tance v pátek 1. března v 19 hodin na taneční večer s kapelou. Vstupné 30 korun.

Oblastní kolo Porty zamíří do Bludova

Bludov - Severomoravské oblastní kolo trampské Porty se uskuteční v sobotu 2. března od 14 hodin v Kulturním domě v Bludově. „Tato hudební soutěž proběhne za účasti nejlepších kapel z našeho regionu. Sálem se rozezní písničky trampské, folkové, country i bluegrassové," lákají do sálu pořadatelé. Porota bude vybírat vítěze v kategorii interpretační a autorské. Diváci pak rozhodnou, který interpret obdrží cenu diváka. Vítězové v kategorii interpretační postoupí do českého národního kola Porty v Řevnicích u Prahy, které se koná 28. až 30. června. Vítězové autorské soutěže postoupí do semifinále v Ústí nad Labem. „Zveme všechny příznivce této muziky, přijďte podpořit soutěžící a zpříjemnit si sobotní odpoledne. Každoročně patří návštěvnost Porty v Bludově k těm nejlepším v republice," dodávají pořadatelé. Vstupné je 30 korun.

Tvořivá dílna pro děti i dospělé

Šumperk - V sobotu 2. března se od 9 do 11 hodin uskuteční komentovaná prohlídka s tvořivou dílnou pro dospělé i děti k expozici Tajemství grafiky ve Vlastivědném muzeu v Šumperku. Jde o výtvarně-didaktickou výstavu, která představuje základní grafické techniky v uměleckých sbírkách šumperského muzea. Vedle vystavených grafických listů objasňuje výstava postupy jednotlivých technik. Vstupné na tvořivou dílnu s prohlídkou je 30 korun. Vstupenku si lze objednat na tel.: 583 363 081, 724 942 974, nebo na e-mailu: lenka.kirkosova@muzeum-sumperk.cz.

V Rapotíně pochovají basu

Rapotín - Kulturní centrum Rapotín zve v sobotu 2. března od 19.30 hodin na Pochovávání basy. Masky do průvodu jsou vítány. K tanci a poslechu hraje kapela Omicron, pořadatelé připravili zvěřinové a vepřové speciality. Vstupné je 120 korun.

Pohádka Strašidelný mlýn

Šumperk – Divadelní společnost Julie Jurištové přiveze v sobotu 2, března do Divadla Šumperk pohádku Strašidelný mlýn. Původní česká pohádka s písničkami začíná v 15 hodin, vstupné je 70 korun.

Tanečníci budou soutěžit o pohár

Šumperk - Mezinárodní taneční soutěže ve standardních a latinsko-amerických tancích za účasti párů z celé České republiky i zahraničí se uskuteční v sobotu 2. března od 9 hodin ve velkém sále Domu kultury v Šumperku. Tanečníci se utkají již po čtrnácté O pohár města Šumperka. Vstupenka přijde na 90 korun, děti do 10 let mají vstup zdarma.

Sibiřanka představí své malby

Jeseník – V sobota 2. března v 18 hodin se v klubu Plíživá kontra uskuteční vernisáž výstavy olejomaleb mladé Sibiřanky žijící v Praze Mariny Zoriny. Vstup volný.

Maškarní ples pro děti i dospělé

Lipová – lázně – Hned dva maškarní bály pořádá v sobotu 2. března lázeňská kavárna W – club v Lipové – lázních. Od 15 hodin se uskuteční dětský maškarní karneval se skupinou Domino. Od 19 hodin startuje maškarní karneval pro dospěláky. Na oba bály je vstupné stejné 30 korun.

Dětský maškarní karneval

Mohelnice – V sobotu 2. března ve 14 hodin se ve velkém sále Domu kultury v Mohelnici uskuteční Dětský maškarní karneval s klauny Kača a Lucien. Na 18. hodinu je připraven malý ohňostroj na náměstí Svobody. Občerstvení zajištěno. Vstupné dobrovolné. Bál pořádá Cech přátel pátého ročního období a Dům kultury Mohelnice.

Sál obsadí tanec a květiny

Šumperk – Oblíbený Květinový ples obsadí v sobotu 2. března od 19.30 hodin všechny prostory Domu kultury v Šumperku. Účinkuje kapela Styl, Klub tanečního sportu Šumperk, Veronika Hanušová a David Vejchar, Jakub Mazůch a Michaela Gatěková - finalisté mistrovství Evropy a světa v salse. V úvodu plesu se uskuteční finále v latinsko-amerických tancích třídy B soutěže O pohár města Šumperka. Vstupné s místenkou stojí 190 korun.

Učitelský bál v Jeseníku

Jeseník – Všichni milovníci dobré hudby a tance jsou zváni v sobotu 2. března ve 20 hodin do kongresového sálu jesenických lázní. Uskuteční se zde tradiční Učitelský ples. Hraje skupina Fantasia. Vstupenky lze za 150 korun koupit v informačním centru v přízemí Alkronu.

Jak se Honza učil čarovat

Šumperk – Velký sál Domu kultury v Šumperku bude v neděli 3. března od 10 hodin patřit především dětem. Divadlo Pohádka Praha přiveze inscenaci Jak se Honza učil čarovat. Pohádka plná písniček vznikla na motivy českých pohádek o Honzovi, kouzelníkovi, rozpustilé princezně a je o tom, že bez práce nejsou koláče. Lístek stojí 50 korun.

Přátelé hudby si poslechnou B. Martinů

Bludov - Kruh přátel hudby Bludov zve v neděli 3. března na

hudebně dramatický pořad se skladbami a kresbami Bohuslava Martinů. Představí se Michal Mašek (klavír) a Pavel Trojan, jr. (herecká spolupráce). Pořad se uskuteční od 16 hodin na bludovském zámku. Lístek přijde na 40 korun.

Helena Grygárková vystavuje v Bezruči

Jeseník – V neděli 3. března se v 16 hodin otevře ve výstavní síni Divadla Petra Bezruče výstava s názvem Enkaustika Helemy Grygárkové. Výstava potrvá do 29. března. Vstup je volný.

Jarní koncert: flétna a kytara

Mohelnice – Jarní koncert připravují pořadatelé na neděli 3. března v Domě kultury v Mohelnici. Od 14.30 hodin se v sále kina představí komorní duo ve složení Kristina Vaculová (flétna) a Libor Janeček (kytara). Vstupné je 70 korun, děti si mohou koncert poslechnout zdarma.

Petr Bezruč zve na pohádku

Jeseník – Milovníci pohádkových příběhů jsou zváni v

neděli3. března v 15 hodin do Divadla Petra Bezruče v Jeseníku. HP divadlo Praha zde rozehraje pohádku O princezně, Luciášovi a makových buchtách. Návštěvníci se mohou těšit na rozvernou pohádku o princezně, která by se ráda vdávala, o čertovi Luciášovi, a o tom, co se všechno stane, když se spolu setkají. Zvítězí peklo nebo láska? Pohádka s písničkami v sobě ukrývá ponaučení o tom, že i malý čin a laskavá mysl, spolu s vírou v kouzelné proměny, umí dělat opravdové zázraky. Vstupné je 50 korun.

Ivo Müller zavede do střední Asie

Bludov – Na cestopisnou přednášku s Ivo Müllerem jsou zváni v pondělí 4. března od 18 hodin do kulturního domu v Bludově. Cestovatel spolu s návštěvníky zamíří do Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Uzbekistánu a Turkmenistánu, projde Hissarský a Alajský hřeben, Fanské hory, Kugitang-tau; Samarkand, Buchara, Dušanbe, navštíví bazary, čajovny, mešity; strašlivý Tamerlán a osvícený Ulugbek.: nedobytný Ťan-Šan, Vstupné je dobrovolné.

Cestovatel poznával Barmu na kole

Šumperk - Cestovatel a průvodce cykloexpedičních zájezdů Pavlík Vrbík povypráví o zemi světu téměř neznámé. Barmu představí ve dvou blocích. V první části návštěvníci poznají zemi jako turistický ráj, v druhé části navštíví nejen zákoutí Šánských hor v sedle barmského horského kola. Komentovaná fotoprojekce potrvá půl druhé hodiny. Přednáška s názvem 70 dní v Barmě nejen na kole, se uskuteční v úterý 5. března od 18.30 hodin v šumperském G-klubu. Vstupné v předprodeji je 40 korun, v den akce 60 korun.