Historické kočárky si mohou lidé prohlédnou ještě v březnu

Vikýřovice -  Muzeum silnic ve Vikýřovicích má dobrou zprávu pro ty, kteří ještě nestihli navštívit výstavu historických kočárků. „Unikátní expozici kočárků a panenek ze sbírky paní Jarmily Fichtnerové prodlužujeme do března," potvrdila vedoucí muzea Alena Turková.

Výstava přibližuje, jak kočárek v průběhu století vypadal a z čeho vlastně dnešní novodobá dětská vozítka vznikla. Návštěvníci si mohou prohlédnout více než tři desítky historických kočárků.

„Málokdo z nás ví, že výraz kočárek vznikl ze slova kočár, které bylo převzato od označení vozu vyrobeného v maďarské obci Kocz v roce 1457. Vzhled kočárku se postupně vyvíjel od proutěných kolébek opatřených koly, zmenšeniny velkých otevřených kočárů až po venkovská vozítka napodobující žebřiňáky," připomněla Alena Turková. Kočárek nebyl běžný, děti se až do 19. století nejvíce přenášely v šátcích na zádech maminek. Většího ohlasu se manufakturní výroba kočárků dočkala až kolem poloviny 19. století.

„Výstava Kočárky našich babiček a prababiček bude v Muzeu silnic pro zájem návštěvníků prodloužena až do 23. března, poté ji vystřídá další zajímavá výstava historických vozítek, tentokrát unikátních motocyklů a motokol," doplnila Alena Turková.

Knižní obálky Josefa Čapka

Oskava – Až do konce března je k vidění v Místní knihovně v Oskavě zajímavá výstava. Návštěvníci knihovny si mohou prohlédnout knižní obálky, které vytvořil malíř a spisovatel Josef Čapek.

Jílek vystaví nitěné obrazy

Šumperk – Galerie Jiřího Jílka v Šumperku zve ve středu 6. března v 18 hodin na vernisáž výstavy nitěných obrazů z dílny mladé výtvarnice Daniely Mikuláškové.  Galerie je přístupná denně, stačí zazvonit na recepci Penzionu G, který nad galerií nabízí tříhvězdičkové ubytování.

Doris pozvala herečku Gabrielu Vránovou

Šumperk – Poetický večer, jehož hostem bude herečka Gabriela Vránová, připravuje Vila Doris. Beseda se uskuteční ve čtvrtek 7. března od 18.30 hodin v sále střediska Doris v ulici 17. listopadu v Šumperku.

Gabriela Vránová se narodila v Novém Meste nad Váhom na Slovensku. Po absolutoriu brněnské JAMU v roce 1960 působila nejprve dva roky v Ostravě, poté odešla na pozvání tehdejšího ředitele Luboše Pistoriuse do pražského Vinohradského divadla, kde působila až do roku 2004. Zahrála si v celé řadě filmů a televizních inscenací. V současné době je bez stálého divadelního angažmá.

Pořad se uskuteční v rámci komorního cyklu Via lucis, ve kterém se s veřejností setkávají zajímavé osobnosti z kulturního, sportovního či společenského života. Vstupné je 60 korun. Lístky na besedu s Gabrielou Vránovou si lze zarezervovat na te: 731 610 037 nebo na e-mailu: konupcik@doris.cz.

Jak sám sebe vyléčit

Šumperk – Beseda na téma sebeléčení se uskuteční ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v šumperském G-klubu. Návod, jak na to, nastíní Josef Janečka. Vstupné je 40 korun.

Malířka vystavuje Pod Sluncem

Šumperk – Galerie Pod Sluncem, která sídlí v Centru služeb Pomněnka v Šumavské ulici v Šumperku, zve na vernisáž. Ve výstavních prostorách nové přístavby představí svá díla malířka Hana Kalivodová. Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 7. března v 17. hodin. Výstava potrvá do 15. dubna. Obrazy si lze prohlédnout od pondělí do pátku vždy od 15 do 19 hodin.

V Tunklovi vystaví keramiku, sochy i obrazy

Zábřeh – V březnu obsadí zábřežskou galerii Tunklův dvorec seskupení Hauenstain. Na vernisáži, která se uskuteční ve čtvrtek 7. března od 17 hodin, představí svá díla Karin Doudová (keramika), Petr Eschler (dřevěné plastiky), Ivana Kubíčková (obrazy), Jaromír Koděra (dřevěné reliéfy) a Iva Tůmová (keramika). Expozice bude otevřena do 29. března. Na stejnou dobu obsadí minigalerii práce dětí z Mateřské školky Strejcova.

Historie šumperského sportu

Rapotín – Se znalcem sportovní historie Šumperska a spoluautorem knihy Historie šumperského sportu Liborem Dvořáčkem mohou zájemci pobesedovat ve čtvrtek 7. března od 17 hodin v zasedací místnosti kulturního centra v Rapotíně. Hovořit se bude o knize i o tom, co se do ní nevešlo.

Knihovna povzbudí aktivní seniory

Šumperk - Ve čtvrtek 7. března v 16 hodin zahájí Městská knihovna v Šumperku vernisáží a přednáškou cyklus akcí, které budou zaměřené na aktivní seniory. V malém seriálu bude knihovna ve spolupráci s Charitou Šumperk a Pontis o.p.s. a dalšími partnery představovat služby, které tyto organizace poskytují starším lidem. Zároveň upozorní na aktivní seniory a jejich koníčky. Na první vernisáži představí své práce výtvarnice Alena Pecáková, v 16.45 se podělí o své zážitky z cest po Kavkazu Zbyslav Šmíd.

Martin Chodúr míří do zábřežského klubu

Zábřeh – Vzácného hosta bude mít v pátek 8. března od 19 hodin Klub v Zábřehu. Svůj recitál zde bude mít hvězda největšího formátu Martin Chodúr a jeho kapela Mach 5. Zpěvák se může pochlubit vítězstvím v soutěži ČeskoSlovenská SuperStar z roku 2009, je držitelem Českého slavíka v kategorii Objev roku (2009), dvakrát slavil vítězství v soutěži Žebřík (2009, 2010), získal také cenu TýTý (2010). Jeho koncert je součástí turné k novému albu Manifest. „ Přijďte si poslechnout hlas, ze kterého vás bude mrazit v zádech," zvou do Klubu pořadatelé. Vstupné je 220 a 250 korun.

Písničkář Samson Lenky zahraje v Jeseníku

Jeseník – V pátek 8. března v 19.30 hodin se v kině Pohoda v Jeseníku uskuteční recitál oblíbeného folkového a trampského zpěváka Jaroslava Samsona Lenka. Muzikant je držitelem několika Port, je znám nejen jako zpěvák, ale i jako kytarista a textař. Vstupenka je v předprodeji za 130 korun, na místě pak přijde na 170 korun.

Zimní maškarní karneval na Ramzové

Ramzová – Na zimní maškarní karneval jsou zváni všichni milovníci lyžování do skiareálu pod Klínem v Ramzové. Odpoledne plné zábavy zde odstartuje v pátek 8. března od 13 hodin. Hrát bude živá hudba, na programu je rej masek a závody ve sjezdu na všem, co jede. Cenu získá nejlepší maska i sjezdové vozidlo. Akci pořádá občanské sdružení Naše Jeseníky a místní skiklub pod Klínem.

Taneční večer k MDŽ

Lipová – lázně – V pátek 8. března v 19 hodin se uskuteční v lázeňské kavárně W – club v Lipové – lázních taneční večer k MDŽ s kapelou. Tancechtiví hosté se mohou opět sejít na stejném místě i ve stejný čas o den později. Vstupné je po oba dny 30 korun.

Cestovatel projel Barmu na kole

Mohelnice -       Beseda s názvem 70 dní v Barmě nejen na kole se uskuteční v pátek 8. března od 18 hodin v mohelnickém kulturním centru. Cestovatel a průvodce cykloexpedičních zájezdů Pavlík Vrbík se podělí o své zážitky prostřednictvím komentované videoprojekce Vstupné předprodeji přijde na 40 korun, na místě bude o dvacku dražší.

Country večer k svátku žen

Loštice – V rytmu country se bude odehrávat sobotní večer 9. března v Městském kulturním středisku v Lošticích. Od 19 hodin zde vypukne MDŽácký country večer, na kterém zahraje místní kapela Kamarádi. Součástí programu bude i komponovaný pořad O trampské písničce, ve kterém vystoupí kapelník legendárních K.T.O. František Hackel a autorka knih o trampingu Daniela Vacková. Vstupenka stojí 80 korun.

V Mladoňově budou tančit děti i dospělí

Mladoňov – Dvojici plesů, první pro děti a druhý pro dospělé, připravili pořadatelé na sobotu 9. března v kulturním domě v Mladoňově. Dětská část startuje od 14 hodin. Pořadatelé připravili spoustu zábavy, soutěže, hry a bohatou tombolu. Večer pak bude zábava pro dospělé. Děti zaplatí za vstupenku 20 a dospělí 30 korun. Rodinné vstupné přijde na 80 korun. Akci pořádá občanské sdružení Perchty von Bladen.

Esoterický festival v hotelové škole

Jeseník – Žena a ženskost – tímto tématem se bude zabývat 2. esoterický festival s názvem Jesenické nebe. Akci bude hostit Hotelová škola v Jeseníku v sobotu 9. a v neděli 10. března vždy od 9 hodin.

Šumperské preludium: Jana Waligerová

Šumperk – Další díl festivalu Šumperské preludium bude patřit mezzosopranistce Janě Waligerové, kterou na klavír a cembalo doprovodí Martin Hroch. Koncert začíná v pondělí 11. března od 19 hodin v klášterním kostele v Šumperku. Přední česká pěvkyně uvede skladby Bohuslava Martinů, Antonína Dvořáka, Antonia Lottiho a dalších. Vstupenka přijde na sto korun.

Železnicí po Anglii a Irsku

Rapotín – O cestování po Anglii a Severním Irsku bude v úterý 12. března vyprávět odborník na železnici Karel Mičunek. Beseda se uskuteční v kulturním centru v Rapotíně od 17 hodin.

Cestovatelé zavedou do severní Indie

Zábřeh - Česká stopa v Malém Tibetu aneb putování po severní Indii – tento název bude mít povídání Karla Lolka a Ladislava Dospivy o poputování po severní Indii. Beseda se uskuteční v úterý 12. března od 17.30 hodin v zábřežském kině Retro. Dvojice bude vyprávět o cestování pod zasněženými horskými velikány, stísněnými údolími a vesničkami Zanskaru, které jsou přes zimu na půl roku odříznuté od světa, a jediná cesta tam vede po zamrzlých řekách, o životě lidí, sdílení jejich radostí a strastí a třeba i hledání záhadného mýtického ráje Šangri-la. Beseda bude doplněna projekcí fotografií. Vstupné je dobrovolné.