Senioři se sejdou na čaji

Jeseník - Klub aktivních seniorů žije i o prázdninách a proto i v červenci pokračuje v tanečním rytmu se skupinou Melodies. Na Čaj o čtvrté jsou zváni všichni starší a pokročilí ve středu  10. července v 16 hodin do Klubu seniorů v Dukelské ulici v Jeseníku.

V zrcadlovém sále zazní zpěv a klavír

Jeseník – Zrcadlový sál jesenických lázní bude ve středu 10. července od 19 hodin patřit klasické hudbě. Komorní koncert bude v režii pěvkyně Anny Beťákové, kterou doprovodí na klavír Petr Tučník. Vstupné na koncert je 80 korun.

V Rapotíně nabídnou 12 druhů piv

Rapotín - V areálu u kulturního centra se uskuteční Rapotínské pivní slavnosti. Návštěvníci budou moci ochutnat 12 druhů zlatého moku, v nabídce budou také ochucená piva. Chybět nebudou ani rybí speciality, dobroty z udírny či vepřové steaky. Pořadatelé chystají nejrůznější soutěže včetně tomboly o atraktivní ceny. Akce se rozjede v pátek od 14 hodin, v sobotu se začíná již od 10 hodin. K tanci a poslechu zahraje Katapult Revival, Fleksible a Atom Rock. O moderování a dobrou zábavu se postará DJ Petr Kamlar.

Turisté se mohou vydat podhůřím Jeseníků

Zábřeh - Jednota Zábřeh zve všechny na 14. ročník turistického a dálkového pochodu Podhůřím  Jeseníků.  Pro  dálkoplazy začíná pochod  noční padesátikilomertovou trasou již v pátek  12. července ve 20 hodin. Denní trasy o délce 50, 35, 25, 15 a  11 kilometrů mají start  stanoven na sobotu 13. července mezi 6. a 9. hodinou.  Pro zájemce cykloturistiky jsou připraveny dvě trasy – 45 a 20 kilometrů. Start i cíl všech tras je v Katolickém domě Zábřeh.

Výtvarná skupina slaví 60 let

Jeseník – V pátek 12. července v 17 hodin se v jesenické Kapli uskuteční vernisáž výroční výstavy prací Jesenické výtvarné skupiny. Malá slavnost se koná k 60. výročí založení skupiny. Výstavu si lze prohlédnout denně od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin. Otevřena bude do 15. srpna.

Budou soutěžit o nejlepší guláš

Dubicko – Třetí ročník soutěže Dubický kotlík se uskuteční v sobotu 13. července v areálu střelnice v Dubicku. Jde o klání kuchařů o nejlépe uvařený kotlíkový guláš. Vařit se začíná od 9 hodin, ochutnávka se uskuteční od 15 hodin. Jako host bude pro návštěvníky vařit vicemistr České republiky ve vaření kotlíkových gulášů.

Bioslavnosti budou patřit pohance

Staré Město – Další ročník Bioslavností, které bude hostit v sobotu 13. července od 10 hodin Staré Město, bude patřit především pohance. Lidé mohou nakoupit na tradičním biojarmarku, prohlédnout si mlýn a bezlepkovou balírnu společnosti Pro-bio. Pořadatelé připravují bohatý program pro děti, vedle her a soutěží bude na programu i divadelní představení. K tanci a poslechu bude hrát pestrá paleta kapel různých žánrů: Yellow sister, 380 V, Sunflower Caravan, Gipsy.cz, Poletíme a další.

Biolog zve na exkurzi do přírody

Jeseník - V rámci biologicky zaměřených exkurzí, organizovaných Vlastivědným muzeem Jesenicka, se v sobotu 13. července zájemci vydají po trase Červenohorské sedlo – Výrovka – Malý Jezerník – Švýcárna – Černík – Videlský kříž. Délka trasy je asi 9 kilometrů. Odjezd je v 7.40 hodin z jesenického autobusového nádraží, stanoviště 3. Zpáteční spoj jede 10.19 a 16.33 hodin ze stanoviště Bělá pod Pradědem, Videlský kříž. Exkurzi povede Lukáš Bobek, biolog Vlastivědného muzea Jesenicka. Cena exkurze je 30 korun.

Myslivecké posezení v Malíně

Nový Malín – Dobrá muzika a kulinářské speciality – to vše na vás čeká, pokud zamíříte v sobotu 13. července do Nového Malína. V areálu sokolovny se koná Myslivecké posezení s večerní zábavou. Tradiční myslivecké speciality se budou podávat od 14 do 19 hodin, od 19 hodin hraje k tanci a poslechu kapela Omicron s hostem Ivanem Hajnišem. Připravena je i myslivecká tombola. V případě nepříznivého počasí se akce přesouvá do sokolovny.

Rybáři mají svůj den

Zlaté Hory – Rybí speciality, makrely, uzená žebra – to vše bude k mání v sobotu 13. července od 13 hodin u rybníku ve Zlatých Horách. Místní organizace Českého rybářského svazu pořádá tradiční rybářský den. Vedle kulinářských dobrot pořadatelé chystají kolo štěstí, ve kterém budou jako ceny živé ryby, děti si mohou vyzkoušet rybolov, hrát bude živá hudba. Vstupné je dobrovolné.

Lesní slavnost lapků z Drakova

Drakov – Osada Drakov mezi Zlatými Horami a Vrbnem pod Pradědem zve na dvoudenní lesní slavnost, která se uskuteční v sobotu 13. (od 10 do 20 hodin) a v neděli 14. července (od 10 do 17 hodin). Pořadatelé připravili hru Hledej zlatý poklad lapků z Drakova, zlatou kuželnu lesních skřítků, dětský rybolov, zájemci si budou moci vyzkoušet středověkou střelnici, rýžování zlata, jízdu na koních, historický kolotoč a další hry a soutěže. Chybět nebude ani živá hudba. Vstupné je dobrovolné, parkovné přijde na 30 korun.

Na Sovinci se strhne bitva

Sovinec - Hrad  Sovinec se vrátí v sobotu 13. a v neděli 14. července do doby třicetileté války. Píše se rok 1643 a už tři týdny zuří bitva. Švédská vojska pod vedením generála Torstenssona obléhají Sovinec. Hradní posádce dochází munice i potraviny. Jak vše dopadne? Kdo přijede, vše se dozví.

Po oba dny začíná program od 9 hodin. Návštěvníci vedle rekonstrukce bitvy, která v sobotu i v neděli startuje ve 13 hodin, také uvidí ukázky života a řemesel v obléhaném hradě, šermířské grotesky a kaskadérské kusy, výstavu zbraní a zbrojí s prezentací zbrojířů. Akce uspořádána ku příležitosti výročí 370 let od dobytí Sovince švédským vojskem.

„V programu vystoupí kejklíř a komediant  Vítek Procházka. Je to vyhlášený jihočeský kumštýř účinkující především v Rakousku. Po loňské úspěšné premiéře přijíždí na Sovinec podruhé, aby zopakoval oblíbený divadelně – kejklířský program. Zažongluje s čímkoli na chůdách, štaflích a jednokolce. Své umění představí také například sokolník Vítek," lákají pořadatelé na Sovinec. Podrobný program je na: www.sovinec.cz.

Jesenický nugget obsadí areál Miroslav

Lipová-lázně – Již 19. ročník rodinného hudebního festivalu Jesenický nugget obsadí v sobotu 13. července od 16 hodin areál Miroslav u Lipové – lázní. Návštěvníci se mohou těšit na velkou porci skvělé hudby. Zahraje a zazpívá Pavlína Jíšová & přátelé, Janko Kulich & kolegium, BG Styl, Folk Team, GG Aqustic, Taxmeni a Milan Pitkin. Od 22 hodin program pokračuje country bálem, hrají Holátka, moderují Mlok & Janko Kulich. Pořadatelé zajistili mimořádnou dopravu z Jeseníku do místa konání festivalu. Ti, kdo nebudou váhat a zakoupí si vstupenku v předprodeji z prvního stokusového balíčku, přijde je lístek na 150 korun, sto první prodaný lístek již stojí 200 korun a ti, co si obstarají vstupenku až v den konání akce, zaplatí již 250 korun. Informace o programu, ubytování a mimořádných spojích do areálu Miroslav lze najít na www.jesenickynugget.cz.

Promenádní koncert v lázních

Jeseník – Řízná dechovka bude v neděli 14. července od 15 hodin znít areálem jesenických lázní. Před domem Priessnitz se uskuteční promenádní koncert, účinkuje Dynybyl Band. V případě nepříznivého počasí se koncert přesouvá do haly lázeňského domu.