Do Mohelnice míří Jakub Smolík

Mohelnice – Zpěvák Jakub Smolík bude koncertovat v úterý 5. listopadu od 19 hodin ve velkém sále Domu kultury v Mohelnici. Jakub Smolík založil svou první kapelu v roce 1975 v době středoškolských studií. V roce 1986 přichází první velká nabídka, a to spolupráce s Lucií Bílou a Maximem Petra Hanniga. Na světě je první Jakubův velký šlágr Až se ti jednou bude zdát. Téměř dva roky pak koncertoval po tehdejším SSSR, kde měl šňůru šedesáti koncertů. Velké úspěchy sklízí zpěvák se svou kapelou i v 21. století. Vstupenka na koncert stojí 250 nebo 220 korun.

Vystaví ilustrace k Poláčkově knize

Šumperk - Rytířský sál zaplní od  úterý 5. listopadu kresby ilustrátorů, kteří se podíleli na knize Karla Poláčka Bylo nás pět. Výstava je zapůjčená z Orlické galerie v Rychnově nad Kněžnou a objeví se na ní obrázky autorů: Jiřího Fixla, Jiřího Gruse, Josefa Hlinomaze, Josefa Horvátha, Jiřího Kovaříka, Antonína Pelce, Heleny Zmatlíkové a Ivo Štěpánka. Vernisáž se uskuteční v 17 hodin, výstava bude otevřena do 8. prosince. Akce se uskuteční v rámci festivalu Město čte knihu, na programu bude i křest knihy Karla Poláčka Kolotoč, číst z ní budou členové souboru Divadla Šumperk Olga Kaštická  a Petr Král.

Trio Brejle: koncert mnoha žánrů

Jeseník - Zrcadlovým sálem jesenických lázní budou ve středu 6. listopadu od 19 hodin znít skladby mnoha žánrů, hraje zpívá jedinečné multifunkční pěvecké trio Brejle ve složení: Jirka Svoboda (zpěv, kytara), Metoděj Málik (zpěv, kytara) a Vítek Hanulík (zpěv, kytara, mandolína, banjo). Vstupné je 60 korun.

Dům kultury hostí dvě výstavy

Šumperk – Hned dvě výstavy v jeden den začínají v Domě kultury v Šumperku. V Jižním křídle vystaví své černobílé snímky šumperský fotograf Miroslav Novotný, který zachytil známé osobnosti jazzu. Výstava je věnovaná autorovým sedmdesátinám a 18. narozeninám Blues Alive. Vernisáž proběhne ve čtvrtek 7. listopadu od 17 hodin. Už o hodinu později se slavnostně otevře v Galerii Jiřího Jílka výstava obrazů malíře Patrika Hábla. Umělec působí jako pedagog na Vysoká škole uměleckoprůmyslové v Praze, získal Waldesovu cenu a cenu Europol a je zastoupen ve veřejných i soukromých sbírkách. Vernisáž jeho Posvátných maleb začíná v 18 hodin.

Divadelní přehlídka O Václava nabídne 18 představení

Zábřeh - Letošní sedmý ročník celostátní přehlídky neprofesionálních divadelních souborů O Václava z Václavova se letos rozšíří i do Zábřeha.  Festival, který startuje 8. listopadu, získává rok od roku větší ohlas, o čemž svědčí nejen množství, ale i kvalita přihlášených souborů.

„Přestože jsme přehlídku rozšířili na dva víkendy a dvě části – zábřežskou a václavovskou, museli jsme odmítnout například soubory z Králík, Poděbrad nebo Sokolova," uvedl Jiří Matějček z václavovského divadelního souboru.

V celkem sedmi dnech nabídnou pořadatelé v Zábřehu a ve Václavově osmnáct představení v podání šestnácti souborů. Většina z nich má ve světě amatérského divadla zvučné jméno, jedná se o vítěze krajských a národních přehlídek a jejich inscenace patří k tomu nejlepšímu, co je na českých a moravských prknech k vidění.

První část soutěžní přehlídky, během níž herci budou usilovat o stylizovanou sošku sv. Václava, patrona Václavova, proběhne od pátku 8. do neděle 10. listopadu v sále kulturního domu v Zábřehu, následující víkend pak soubory obsadí prostory kulturního domu ve Václavově.

V Zábřehu vystoupí například soubory ze Starého Města pod Sněžníkem, Přerova, Bludova, Brna a  Jiříkovic.

„Pravidelní diváci festivalu zde budou moci opět vidět soubory, které jsou držiteli Václava z minulých ročníků jako SemTamFór Slavičín, Ty-já-tr Praha nebo divadelní soubor Kroměříž. Všechny diváky jistě zaujmou výkony výtečného studentského souboru z Lanškrouna," lákají na přehlídku pořadatelé. Připomněli, že před půlnocí pobaví diváky lehce nemravná hra mladého souboru z Hradce Králové, šokuje a současně nadchne hra Testosteron v podání sedmi mužů z Prostějova.

Pro nejmenší diváky je připravena tradiční pohádka. I letos společnost amatérských souborů doplní václavovští divadelníci s úspěšnou tragikomedií Paní plukovníková.

Dobrou zprávou je, že vstupenky na zábřežská představení lze zakoupit ve všech prodejních místech Zábřežské kulturní, a to za cenu 50 korun. V zábřežském infocentru však nabízejí i permanentku za symbolickou stokorunu.

Svatomartinský lampiónový průvod

Rapotín – Svatomartinský lampiónový průvod se uskuteční v pátek 8. listopadu v Rapotíně. Sraz účastníků je v 17.20 hodin před vlakovým nádražím v Rapotíně. Odtud se průvod vydá kolem skláren přes řeku do Petrova. „Možná cestou potkáme i nějakou kouzelnou bytost, ohřejeme se u ohně a poklad budeme hledat v cíli u petrovské školky Sluníčko," lákají na akci pořadatelé.

Festival zimních sportů bude v Kontře

Jeseník – V sobotu 9. listopadu od 18 do 22 hodin se v klubu Plíživá Kontra sejdou milovníci adrenalinu. Právě pro ně je šitý na míru festival zimních sportů Snow Folm Fest. Na programu bude extrémní lyžování, zimní lezení, snowkitting, skialpinismus a další zimní šílenosti. Vstupné na festival je 70 korun.

Růžové děti představí, co se naučily

Šumperk – Už v neděli 10. listopadu, tedy zhruba dva měsíce od první zkoušky, představí nejmladší tým Šumperského dětského sboru Motýli – Růžové děti – co se naučily. Koncert začíná v 16 hodin ve Velkém sále Domu kultury v Šumperku, vstupné je 50 korun.

Základní umělecká škola otevírá dveře

Jeseník – V pondělí 11. listopadu od 13 do 17 hodin se otevřou dveře Základní umělecké školy v Jeseníku. „Zveme do světa umění, otevřeme dveře do všech pracovišť a učeben," láká veřejnost k návštěvě vedení školy.

Přednáška o krásách Korsiky

Hanušovice – cestovatel Zbyslav Šmíd ze Šumperka se podělí o své zážitky z putování po Korsice v úterý 12. listopadu od 18 hodin v Domě kultury v Hanušovicích. Vstupné na besedu, kterou oživí i fotografie, je 30 korun.