Umělecká dílna představí krajky

Jeseník – Ve středu 13. listopadu zaplní Zrcadlový sál jesenických lázní paličkované krajky. Od 9 do 15 hodin si zde budou moci prohlédnou či zakoupit krajky z umělecké dílny Jana Jelena z Opavy.

Screamers přiveze Retro show

Mohelnice – Velký sál Domu kultury v Mohelnici bude ve středu 13. listopadu od bude patřit hvězdám populární hudby. Jde o show, které nastudovali členové populární skupiny Screamers. Představení začíná v 19 hodin, vstupné je 260 nebo 240 korun.

Za dětmi přijede pohádková babička

Jeseník – Do videokavárny Sofie v Jeseníku přijede ve čtvrtek 14. listopadu pohádková babička, která pro děti připravila zábavné odpoledne plné pohádek a her. Program začíná v 15.30 hodin, vstupné je 30 korun.

Mohelnice se dozví, kdo má talent

Mohelnice – Slavnostní vyhlášení ankety Mohelnický talent 2013 se uskuteční ve čtvrtek 14. listopadu od 17 hodin ve velkém sále mohelnického domu kultury. Během slavnostního večera vystoupí fenka Keysi, známá z televizní soutěže Talentmania, kde obsadila 2. místo.

Beseda: Kongo, země protikladů

Zábřeh - Zábřežský kulturní dům nabídne další pořad vonící dálkami. Ve čtvrtek 14. listopadu uvede v sále kina Retro nový cestopisný pořad fotografa, novináře a cestovatele Tomáše Kubeše. Ten prožil několik let putováním po Africe a návštěvníky kina tentokrát zavede do Konga – země obestřené tajemstvím a mnoha protiklady. Nabízí nejen poznávání výjimečné přírody, ale i tajemstvím opředených kmenů středoafrických Pygmejů. Pořad začíná v 17 hodin, vstupné činí 50 korun.

V Jeseníku si osladí Vánoce

Jeseník – Ve čtvrtek 14. listopadu od 17.30 hodin bude středisko volného času Duha Jeseník vonět perníkem a čokoládou. Uskuteční se zde přednáška s názvem Oslaďme si Vánoce. Historička Vlastivědného muzea Jesenicka přiblíží nejstarší cukrářské řemeslo – perníkářství. „Výroba perníku a forem na něj byla a je součástí lidové kultury. Nezbytnou ingrediencí k jeho výrobě byl med; pečivo na bázi medu a mouky je známé již z doby antiky. Jako sladkou tečku na závěr si dopřejeme malé dějiny čokolády," uvedla historička. Vstupné na přednášku je 20 korun.

Festival bude patřit loutkám a filmu

Mohelnice – Mezinárodní festival loutek a loutkového filmu zamíří v pátek 15. a v sobotu 16. listopadu do Mohelnice. Dvoudenní program odstartuje v pátek v 17 hodin vernisáží výstavy loutek. V sobotu od 9 do 17 hodin se budou na jevišti domu kultury střídat loutkové soubory a filmové snímky. Diváci se mohou těšit na soubory Loukadlo, Kozlík a Ofina. Vstupné na festival je dobrovolné. (sos)

Snow Film Fest uvede špičkové filmy i zajímavé hosty

Zábřeh - Celkem čtyři hodiny špičkových filmů zachycujících překrásné přírodní scenérie, ale i obdivuhodné sportovní výkony, nabídne Zábřežská kulturní v rámci festivalu outdoorových filmů. Snow Film Fest se uskuteční v sobotu 16. listopadu v sále kina Retro.

Návštěvníky čeká devět snímků z celého světa, vesměs se jedná o filmy, které bodovaly na mezinárodních festivalech. Tentokrát se věnují extrémnímu lyžování, snowboardingu a zimnímu surfování. Určitě zaujmou filmy zachycující výstup nevidomého horolezce na nejvyšší horu Evropy nebo expedici dvou australských dobrodruhů na jižní pól. „Filmy jsme rozdělili do tří tematických bloků, úvodní projekce odstartuje v šestnáct hodin, zakončení festivalu předpokládáme kolem desáté večer," nastínil harmonogram přehlídky Zdeněk David z pořadatelského týmu.

Snímky budou na závěr každého bloku komentovat a vlastní sportovní zážitky připojí zajímaví hosté - horolezec Jakub Mikula, který nedávno zdolal druhý nejvyšší vrchol And – Huascarán, a Jan Hudec, bývalý mistr republiky ve sjezdovém lyžování a úspěšný trenér svého syna – šumperského rodáka a kanadského sjezdaře, vítěze několika závodů světového poháru a stříbrného medailisty z mistrovství světa v roce 2007.

Nejlepší film přehlídky vyberou sami diváci prostřednictvím anketních lístků. Ty budou slosovány a výherci si odnesou řadu hodnotných cen. „Hlavní cena je tentokrát velmi lákavá. Vylosovaný šťastlivec si odnese poukaz na zapůjčení snowscootu, což je vlastně kříženec terénního kola a snowboardu," uvedl Zdeněk David.

V Kapli zahrají absolventi zušky

Jeseník – Bývalí absolventi Základní umělecké školy v Jeseníku budou koncertovat v sobotu 16. listopadu v jesenické Kapli. Koncert, který začíná v 17 hodin, připravili pořadatelé k 65. narozeninám ZUŠ Jeseník.

Varhanní koncert Barbary Marie Willi

Zábřeh - Kulturní dům v Zábřehu zve na prestižní koncert špičkové česko – německé varhanice Barbary Marie Willi, který se uskuteční v sobotu 16. listopadu od 18 hodin ve farním kostele sv. Bartoloměje.

Barbara Maria Willi je cembalistka, klavíristka, varhanice a hudební pedagožka, která v současné době působí jako profesorka na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Specializuje se na barokní hudbu a její dobovou interpretaci a za své nahrávky i muzikologickou činnost obdržela řadu mezinárodních ocenění. Během jejího zábřežského koncertu zazní zejména skladby Johanna Sebastiana Bacha a anglického skladatele Williama Boyce, který mj. skládal scénickou hudbu k Shakespearovým hrám a jehož dílo bylo znovuobjeveno v minulém století.

Třetí koncert cyklu Bravo Zábřeh v sezoně 2013/2014 je pořádán ve spolupráci s římskokatolickou farností. Vstupenky lze zakoupit v infocentru kulturního domu, cena v předprodeji činí osmdesát korun, na místě vstupenka o dvacet korun podraží. Držitelé slevové karty Bravo mohou uplatnit slevu ve výši dvaceti korun.

Britský písničkář vystoupí v Blue-s klubu

Jeseník - Akustický koncert skvělého britského kytaristy a písničkáře Alasdaira Bouche se uskuteční v sobotu 16. listopadu od 19.30 hodin v Blue-s klubu v Jeseníku. Večer také vystoupí jesenické akustické trio Plán B. Vstupné je 50 korun v předprodeji, na místě 80 korun.

Ve Starém Městě chystají jarmark řemesel

Staré Město -  Jarmark řemesel a kultury se uskuteční v sobotu 16 listopadu od 13 do 19 hodil v kulturním domě ve Starém Městě. Jde o workshop určený široké veřejnosti. Cílem pořadatelů je ukázat řemeslnou výrobu na obou stranách hranice, zájmovou činnost dospělých obyvatel i dětí, tradiční jídla či folklor  Pro děti budou připraveny řemeslné dílničky. K příjemné atmosféře přispěje cimbálová kapela. Drobné občerstvení je zajištěno.

V Katolickém domě zahrají dechovky

Zábřeh -  Příznivci dechovky se mohou těšit na 17. listopad. Již pošestnácté se v tento den uskuteční v Katolickém domě v Zábřehu festival dechovek. Akci zahájí v 10 hodin domácí Veselá kapela. Dále pak k poslechu, ale i k tanci, zahraje Veselka a kapela Kdo Má Čas. Slezský region bude na přehlídce reprezentovat orchestr z Hradce nad Moravicí a závěr přehlídky bude patřit valašské kapele Polančanka. Tombola a občerstvení zajištěno.