Historik představí církevní památky

Jeseník – Druhý díl přednášky Církevní památky na Javornicku si mohou zájemci vyslechnout ve čtvrtek 15. května od 17.30 hodin ve středisku volného času Duha v Jeseníku. Přednášku povede Milan Rychlý, pracovník Vlastivědného muzea Jesenicka. Vstupné je 20 korun.

Enkaustika: malování horkým voskem

Zábřeh - Vernisáž autorské výstavy Libuše Trunečkové zavede ve čtvrtek 15. května od 17 hodin návštěvníky zábřežského kina Retro do světa enkaustiky, znovuobjevené antické techniky malování horkým voskem. Tato metoda patří ke kreativním formám malířství, při které je pigmentovaný včelí vosk nanášen  žehličkou na papír a k dokreslení se využívá štětec a enkaustické pero. Výstava v galerii a kavárně kina potrvá do 22. června.

Dámy jsou zvány na dýchánek

Javorník – Především dívkám a ženám bude v pátek 16. května od 14 do 21.30 hodin patřit kulturní středisko v Javorníku. Návštěvnice si budou moci otestovat značkovou kosmetiku, líčení, zdravá výživa, výklad karet či poradna vizážisty. Od půl čtvrté je na programu beseda na téma Relaxace z praxe s Jaroslavou Horáčkovou –Kováříkovou, od pěti hodin je připraveno setkání Aura soma – povídání s Andreou Heckelovou a v 19 hodin začíná travesti revue Techtle mechtle.

Vladimíra Körner uvede svůj snímek

Zábřeh - Zábřežský filmový klub připravil na pátek 16. května setkání s filmem Zánik samoty Berhof. Spolu s umělecky pozoruhodným snímkem zavítá do Zábřehu jeden z nejlepších současných českých scenáristů a prozaiků Vladimír Körner a režisér Jiří Svoboda, z jejichž spolupráce film v roce 1983 vznikl. Besedu s významnými osobnostmi českého filmu povede Miroslav Macek.

Filmový režisér a učitel na FAMU Jiří Svoboda natočil řadu filmů, nejčastěji psychologických a sociálních dramat. K nejznámějším patří Skalpel, prosím!, Sametoví vrazi nebo právě Zánik samoty Berhof. V současné době intenzivně pracuje na dvoudílném historickém filmu, který vzniká k šestistému výročí upálení Jana Husa. Ten by se měl na televizních obrazovkách objevit v polovině příštího roku.

Vladimír Körner je veřejnosti znám jako autor mnoha scénářů a prozaických textů. Během své filmové kariéry měl možnost pracovat s předními českými i slovenskými režiséry. V roce 2006 získal Státní cenu za literaturu a nedávno převzal cenu Český lev za mimořádný přínos české kinematografii. Körner, čestný občan města, zábřežský biograf naposledy navštívil v roce 2009, kdy zde spolu s režisérem Milanem Cieslarem a herečkou Jitkou Čvančarovou uvedl v celostátní předpremiéře televizní film Sněžná noc.

Filmový večer s předními osobnostmi české kinematografie začíná v 19 hodin, vstupné je 80 korun, studenti pořídí vstupenku ještě o 30 korun levněji.

V divadle vystavuje Miroslav Novotný

Šumperk - Výstava Fotografika autora Miroslava Novotného se otevře v Divadle Šumperk v pátek 16. května v galerii pod střechou. Vernisáž začíná v 18 hodin. Jednasedmdesátiletý Miroslav Novotný fotografuje od dvanácti let. Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let vystudoval Lidovou konzervatoř v Ostravě, obor výtvarné fotografie u profesora Šmoka. Vystavoval od roku 1969, často s Jaromírem Rollerem (1943 - 2002), doma i ve světě, například na International v Zaragoze, International salonu of Japan i jinde. Po několikaleté přestávce začal znovu fotografovat v roce 2012. Jeho posledním úspěchem je třetí místo v mezinárodní soutěži Jazz World Photo 2014.

Fotografuje známé osobnosti jazzu, koncerty i jejich zákulisí. V současné době žije v Šumperku.

V Jeseníku startuje lázeňská sezona

Jeseník – Vypukne to v pátek 16. května na Masarykově náměstí v Jeseníku a zábava bude až do neděle 18. května. V Jeseníku oficiálně odstartuje lázeňská sezona. Páteční program zahájí v 16.30 hodin na Masarykově náměstí školní big band z Nysy, zahrají další kapely, večer vyvrcholí koncertem Petra Bendeho. V sobotu se na náměstí už od devíti hodin představí místní Dechový orchestr mladých a mažoretky. O hodinu později už bude oficiálně zahájena lázeňská sezona. V poledne se hlavní dění přesune do areálu lázní, zve je připraven pestrý program od 12 až do pozdních nočních hodin. Návštěvníci se mohou těšit na mažoretky, žehnání pramenů i kapely Čechomor a Yes Blues. Zájemci se také budou moci projet parním vlakem.

Nedělní program začíná v 10 hodin slavnostním otevřením Reinholdovy fontáty, následovat bude koncert dixilandu.

Slovan láká na karibskou párty

Jeseník – Pro milovníky karibské hudby a míchaných drinků připravili pořadatelé z hotelu Slovan v Jeseníku na sobotu 17. května od 20 hodin karibskou párty. O hudbu se postará DJ Mike Solar, návštěvníci se mohou těšit na speciální výzdobu a soutěže o drinky. Po celý večer budou akční ceny na vybrané míchané nápoje. Za vstupné zaplatíte 25 korun.

Ve Svébohově se setkají harmonikáři

Svébohov – Ve Svébohově budou v sobotu 17. května znít harmoniky. V místním kulturním domě se uskuteční tradiční již sedmadvacáté setkání harmonikářů. Své nástroje spustí úderem 14 hodiny.

V Mohelnici bude dunět rock

Mohelnice – V sobotu 17. května bude kulturním domem v Mohelnici dunět rock. Na programu je koncert kapek Harlej a Alkehol, Koncert ve velkém sále začíná ve 20 hodin, vstupenka stojí v předprodeji 190, na místě 250 korun. Jako předskokan vystoupí kapela Tři psi.

Výročí města připomene slavnostní koncert

Zábřeh - Slavnostní večer k 760. narozeninám města připravují v Zábřehu na neděli 18. května. Koncert, který se uskuteční v sále kulturního domu od 18 hodin, nabídne především hudební bloky v podání folk & country skupiny Madalen, žáků základní umělecké školy a především orchestru Moravia Big Band, jehož vystoupení ozvláštní hudebníci komorního smyčcového orchestru.

Hudební program doprovodí projekce videozáznamů z významných událostí novodobé historie města a předání symbolického ocenění zábřežským občanům, kteří se v posledním desetiletí významně podíleli na rozvoji společenského, kulturního a sportovního života ve městě. Jména nominovaných vzešla z veřejné ankety, kterou město vyhlásilo začátkem letošního roku.

Po skončení slavnostního koncertu potěší příznivce lidových melodií vystoupení Zábřežské cimbálové muziky ve foyer kulturního domu.

„Na koncert je zvána široká veřejnost. Zveme všechny, kteří se chtějí nejen dobře pobavit, ale také si důstojně připomenout letošní zábřežské výročí," uvedl starosta František John.  Vstupné činí padesát korun.

Eva Holubová přijede se strhující show

Mohelnice – Skvělou pražskou herečku budou moci na vlastní oči sledovat  návštěvníci kulturního domu v Mohelnici v pondělí 19. května. Strhující one woman show Hvězda Evy Holubové začíná v 19 hodin, vstupenka stojí 220, 190 nebo 160 korun. Eva Holubová je držitelkou Českého lva z roku 2000 za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Ene bene. V letech 1997, 1999 a 2005 byla na tuto cenu nominována za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli ve filmech Knoflíkáři, Pelíšky a Skřítek. Za výkon ve filmu Účastníci zájezdu získala ocenění na festivalu Tribeca 2006 v New Yorku.

O den později, v úterý 20. května vystoupí Eva Holubová od 19.30 hodin se stejnou show také v Divadle Šumperk, lístek zde přijde na 320 korun.

V klášterním kostele zahraje Trio Martinů

Šumperk – další díl cyklu Klasika Viva je na programu v pondělí 19. května od 19 hodin. V klášterním kostele se představí Trio Martinů. Jde o neobyčejný recitál tria, které hraje ve složení Petr Jiříkovský (klavír), Pavel Šafařík (housle) a Jaroslav Matějka (violoncello). V programu koncertu zazní díla Beethovena, Martinů a Dvořáka. Vstupné je 100 korun.

Sklář bude vzpomínat na rapotínskou továrnu

Šumperk – Rapotínská sklárna od roku 1829 až po smutný konec v roce 2009 – tak se jmenuje přednáška, která se uskuteční v úterý 20. května od 17 hodin v přednáškovém sále Vlastivědného muzea v Šumperku.

„O počátcích podniku pohovoří muž nadmíru povolaný, sklář František Kašík. Osudy sklárny po druhé světové válce již bude moci líčit z pamětí svých starších kolegů a především ze své vlastní zkušenosti," pozval na přednášku šumperský historik Zdeněk Doubravský.