Do muzea zavítá horolezec Jan Červinka

Šumperk - Výstava Okamžiky z historie československého expedičního lezení obsadí tento týden Rytířský sál Vlastivědného muzea v Šumperku. Vernisáž  výstavy se uskuteční ve středu 28. května od 17 hodin.

Výstava, která potrvá do 27. července, představuje vývoj československého expedičního lezení po druhé světové válce. „Autorem většiny fotografií je Jan Červinka, významný horolezec, zasloužilý mistr sportu, jeden z prvních členů národních horolezeckých týmů a účastníků prvních národních horolezeckých expedic. Návštěvníci uvidí také fotografie Viléma Heckela, světoznámého fotografa velehor a Červinkova spolulezce v některých expedicích," uvedla kurátorka výstavy Magda Zmrhalová, z Vlastivědného muzea Šumperk

Jan Červinka se narodil v roce 1930 v Opavě, ale v jeho dvou letech se rodiče přestěhovali do Olomouce. Své první horolezecké zkušenosti tedy zažil právě u Olomouce – na skalách v Hlubočkách nad řekou  Bystřičkou, později, na konci čtyřicátých let 20. století také v Jeseníkách na Rabštejně. V roce 1969 se s rodinou přestěhoval do Vrchlabí, kde dodnes žije.

Povídání o rozkvetlé poušti

Zábřeh - „Když rozkvete polopoušť, je to zázrak," říká Jaroslav Bačovský, který ve středu 28. května bude vyprávět v sále zábřežského kina Retro o pustině Namaqualand, řídce osídlené oblasti ležící na severozápad od Kapského Města. Tu jednou za rok promění deště v pohádkovou krajinu plnou barevných květů. Je to místo s největší koncentrací letniček a sukulentů na světě. Cesta Jaroslava Bačovského vedla nejen do těchto míst, ale třeba i za diamantovými doly či Moravskou církví, kterou tvoří černí obyvatelé. Přednáška s názvem Za rozkvetlými pouštěmi Jižní Afriky začíná v 17 hodin.

V kavárně Sofie zavoní čaj

Jeseník - Videokavárna Sofie v Jeseníku bude ve čtvrtek 29. května vonět dálkami a čajem. V 18.45 hodin zde začíná videoshow  Za čajem na Srí Lanku Zlatuše Knollové. Přednáška je spojena s ochutnávkou čaje. Vstupné je 50 korun.

Taneční večer s kapelou Tonight

Jeseník – Kapela Tonight s Tomášem Uhlířem bude hostem tanečního večera, který v pátek 30. května od 20 hodin pořádá jesenický hotel Slovan. K mání budou míchané nápoje za akční ceny. Vstupné je 60 korun.

Náměstí ve Štítech ožije jarmarkem

Štíty  - Náměstí ve Štítech ožije poslední květnovou sobotu jarmarkem. Už od půl deváté ráno zde bude vyhrávat Big Band Lanškroun, od 10 hodin se na podiu vystřídají nejrůznější dětské taneční i pěvecké skupiny, v 11 hodin se do nástrojů opře dechová hudba Vlčnovjanka. Návštěvníci si budou moci u stánkařů na koupit tradiční výrobky z Jeseníků, své umění předvedou řemeslníci, nebudou scházet ani atrakce pro děti a bohaté občerstvení.

Město a lázně chystají program ke Dni dětí

Jeseník - Bohatý program připravují na  sobotu 31. května město i lázně v Jeseníku. V lázních začíná celodenní program v 9 hodin, na Masarykově náměstí vše vypukne od 10 hodin. Zde připravují pořadatelé den plný soutěží a atrakcí pro děti i dospělé. O zábavu a program se postarají zájmové skupiny z Jeseníku - Motoklub, studenti gymnázia Jeseník, studenti základní umělecké školy, taneční škola Lenky Bachové a další. Po celý den bude na pódiu hrát živá hudba. Návštěvníci si budou moci pochutnat na cukrové vatě, zmrzlině, připraveno je grilování a spousta stánků s občerstvením. Předpokládaný konec akce je v deset hodin večer.

Děti dostanou k svátku hry a soutěže

Velké Losiny – Hry a soutěže připravují pro děti k jejich svátku v areálu zdraví ve Velkých Losinách v sobotu 31. května od 15 do 18 hodin. Malí i velcí návštěvníci se mohou těšit na písničky, tanečky soutěže, magickou show, balonkování a diskotéku.

V Šumperku se bude koštovat víno

Šumperk – Oblíbená akce s ochutnávkou výběrových vín z jižní Moravy obsadí velký sál Domu kultury v sobotu 31. května od 19 hodin. Návštěvníci budou moci ochutnat desítky vzorků včetně těch, které si z prestižních soutěží odvezly medaile. K poslechu hraje cimbálová muzika Kasanica. Vstup je volný.

Pořadatelé Džemfestu prodávají Zajíce v pytli

Šumperk – Festival Džemfest již nyní nabízí vstupenky na 15. ročník, který se uskuteční 17. října. Lístky jsou do konce května k mání za poloviční cenu. Má to ale háček. Ti, kdo si koupí zvýhodněný lístek, nebudou vědět, kdo na Džemfestu bude hrát.

Akce pojmenovaná Zajíc v pytli nabízí vstupenky na letošní Džemfest za 150 korun. Po zveřejnění programu 1. června lístky podraží na 250 korun, v den akce návštěvníci zaplatí tři stovky. „Skupiny kamarádů tak mohou ušetřit na vstupném hezké peníze, které jim pak zbudou na občerstvení během festivalu," uvedl s úsměvem pořadatel festivalu Ondřej Polák.

Akci Zajíc v pytli otestoval poprvé vloni. Tehdy se předprodej setkal s mimořádným ohlasem. Vstupenku za zvýhodněnou cenu si pořídilo ke dvěma stovkám hudebních fanoušků i bez toho, aniž by dopředu znali program festivalu.

Lístky na Džemfest 2014 za akční cenu 150 korun si mohou zájemci koupit do 1. června pouze prostřednictvím online objednávky na www.dzemfest.cz.

Festival Džemfest, který se v Šumperku koná od roku 2000, patří mezi nejúspěšnější akce v kraji. Každý ročník je vyprodaný, navštíví jej vždy přibližně 1500 posluchačů. Jde tedy o jeden z největších rockových festival konaných pod střechou u nás.

Vedle hlavního programu se v rámci Džemfestu koná řada doprovodných akcí ve spolupráci s místní knihovnou, divadlem, kinem, domem kultury a H-clubem.

Džemfest se pravidelně orientuje také na sociální oblast, využívá popularity u mladých lidí při kampani Daruj Fest, kterou mobilizuje k darování krve a krevní plazmy. „Každý rok Džemfest navštěvují děti z dětských domovů, aby na vlastní kůži zažily, často svůj první, festival. V roce 2014 vystoupí v hlavním programu Džemfestu kapela The Tap Tap, kterou tvoří dvacet hudebníků z Jedličkova ústavu v Praze," prozradil Ondřej Polák.

V roce 2013 obdržel Džemfest Cenu Města Šumperk v kategorii Kultura. Letos festival získal Cenu Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury.

Javorníku budou pasovat prvňáčky

Javorník – Zahrada domu Karla Ditterse bude v neděli 1. června patřit především malým školákům. Od 13.30 hodin zde proběhne obřad Pasování prvňáčků. Součástí malé slavnosti bude závod na koloběžkách, vystoupení dětí z javornických mateřských škol, děti se budou moci vyřádit na skákacím hradu či v pěně, připraveny jsou jízdy na koních, lanová dráha a další hry a soutěže. Děti mají vstup zdarma, dospělí zaplatí 30 korun.

Na taneční show vystoupí děti i dospělí

Zábřeh - V neděli 1. června, při příležitosti Dne dětí, pořádá kulturní dům v Zábřehu pod názvem Ve víru tance tradiční taneční show, na které vystoupí skupiny Dance Club Juniors z domu dětí a mládeže Krasohled. Veselý vláček tanečníků v podání nejmenších dětí tentokrát přiveze Šmouly, kytičky, kouzelníka a spoustu zábavy. Mladé tanečnice ukážou, jak umějí pomáhat a jak vypadají andělé v jejich podání. Hostem večera bude taneční skupina pro dospělé Dance Club. Začátek akce je v 17 hodin, vstupné činí 50 korun, děti do 6 let mají na akci vstup zdarma.

Švagrov oslaví rok svého provozu

Vernířovice – Rok od svého provozu oslaví zrekonstruovaný areál Švagrov ve Vernířovicích, který funguje jako středisko ekologické výchovy. Program pro veřejnost je připraven na neděli 1. června od 14 hodin. Zájemci se mohou projít po lese a s průvodci poznávat chráněná místa, zapojit se také mohou do tvořivých dílen. Na závěr pořadatelé připravují táborák s kytarou.

Rapotín vystavuje turistické známky

Rapotín - Výstava turistických známek, štítků na hole a výletek z Jeseníků bude k vidění od pondělí 2. června až do konce července v kulturním centru v Rapotíně. Výstavní prostory jsou otevřeny od pondělí do pátku od 9 do 17 hodin, v sobotu od 9 do 13 hodin.

Lukáš Hejlík přiveze další díl Listování

Šumperk – Populární herec Lukáš Hejlík se vrací na scénu Divadla Šumperk se svým pořadem Listování. Tentokrát se v pondělí 2. června začte do knihy Stephena Clarka Faktor Merde. Společně s Lukášem Hejlíkem v programu účinkuje Věra Hollá. Herci začínají číst úderem 18. hodiny, vstupenka stojí stokorunu.