Klášterní slavnosti servírují čtveřici koncertů

Šumperk – Čtyři koncerty nabídnou tento týden Klášterní hudební slavnosti. Ty letos milovníkům klasiky servírují špičkové umělce. V Jeseníku se mohou těšit na špičkovou houslistku Gabrielu Demeterovou, do Bludova a Loučné zavítají rodačky za Šumperska – flétnistka Lenka Kozderková a herečka Valérie Zawadská. Festival završí v Šumperku projekt Vivat Vivaldi, který nastudovat Ensemble 18+ a Kühnův smíšený sbor se sólisty.

„Přiznám se, že nevím, který z koncertů bych posluchačům doporučil. Každý má něco do sebe a každý bude jedinečný," uvedl k programu ředitel Klášterních hudebních slavností Roman Janků.

Gabriela Demeterová patří k nejlepším houslistkám světa a návštěvníci jejího koncertu budou mít jedinečnou šanci ji vidět na vlastní oči a přímo v akci.

„Unikátní bude i komponovaný pořad, na kterém společně vystoupí skvělá flétnistka Lenka Kozderková společně s populární herečkou a dabérkou Valérií Zawadskou," doplnil Roman Janků. Umělkyně posluchačům nabídnou komponovaný pořad Básně s flétnou, v němž se prolnou díla Jaroslava Seiferta, Jana Skácela se skladbami Bacha, Telemanna a Debussyho.

A závěreční koncert, který se uskuteční v pondělí 14. července? „Tak to bude opravdové vyvrcholení festivalu. Na programu je Vivaldiho Stabat Mater a Gloria v provedení profesionálů z Kühnova smíšeného sboru společně s mladým dynamickým komorním orchestrem Ensemble 18+. Toto spojení určitě přinese posluchačům nevšední zážitek. I já se na koncert velice těším," dodal Roman Janků.

Ve Vodní tvrzi je k vidění Čapkových Devatero pohádek

Jeseník – V průběhu letních prázdnin mohou návštěvníci Vlastivědného muzea Jesenicka zavítat na zajímavou interaktivní výstavu věnovanou oblíbeným Devatero pohádkám Karla Čapka, která je otevřena ve Vodní tvrzi v Jeseníku od 8. července do 5. září. Na této zábavné výstavě může soutěžit, kreslit, poznávat, tvořit a hrát si celá rodina.

Prostorové hry, dekorace, barevné panely s půvabnými ilustracemi Josefa Čapka a krátké pohádky Karla Čapka návštěvníky vtáhnou do neopakovatelné atmosféry této veselé knihy.

„Ke každé pohádce jsou pro děti připraveny soutěžní úkoly – interaktivní stanoviště vycházející z logiky pohádky s motivy kresby Josefa Čapka, dále hádanky, doplňovačky, pozorovací kvízy a různé otázky," pozvala k návštěvě autorka výstavy Marie Horáčková.

Děti se mohou těšit například na házení míčků do draka, kroužků do rybníka, kresbu ptáčků a jejich zavěšování na americký mrakodrap, skládání tvarů na magnetické tabuli, skládání obálek a jejich poštovní razítkování a na mnoho dalších zábavných úkolů.

Vstupné na výstavu je čtyřicet korun pro dospělé, děti zaplatí polovinu.

Věhlasný pedagog představí své hosty

Jeseník - Věhlasný hudební pedagog  z Janáčkovy akademie Brno, klavírista a ředitel umělecké agentury Richard Pohl, absolvent ZUŠ Jeseník představí své hosty v pátek 11. července Zrcadlovém sále jesenických lázní. Komorní koncert začíná v 19 hodin, vstupné je 80 korun.

O víkendu startuje Jesenický Nugget

Lipová-lázně – Oblíbený hudební festival Jesenický nugget, který má přídomek rodinný, odstartuje již tento víkend. V areálu Miroslav v Lipové lázních zahrají v sobotu 12. července od 17 hodin legendy trampské hudby. Posluchači se mohou těšit na Žalmana a spol, Jaroslava Samsona Lenka, Janko Kulicha @ Kolegium, zahrají i šumperská Holátka. „Všechny příznivce a skalní fanoušci upozorňujeme, že jde o derniéru festivalu. Přijďte s námi zavzpomínat, zazpívat a užít večera," uvádějí na plakátech pořadatelé již 20. ročníku festivalu. Ten budou moderovat Mlok a Janko Kulich. Kyvadlová doprava zdarma z Jeseníku je zajištěna z parkoviště u Staříče od 16 do17.30 hodin, zpět potom mezi 23 a 24 hodinou. Vstupné je 70 korun.

Pořadatelé upozorňují vzdálenější návštěvníky, že pro bezplatné stanování je areál připraven již od pátku.

Bioslavnosti: Jde to i bez lepku

Staré Město – Tradiční Bioslavnosti připravuje společnost PRO-BIO ve Starém Městě v sobotu 12. července. Tradiční festival dobrého jídla, pití a zábavy pro celou rodinu, který začíná v 10 hodin, bude letos provázet slogan Jde to i bez lepku.

Společnost PRO-BIO otevře své prostory a veřejnost bude seznamovat s jednotlivými provozy. „Zájemci se mohou těšit na prohlídku nového bezlepkového mlýna, balírny i skladů a proniknout do celého procesu výroby – od zrníček až po zabalené mouky, krupice a další produkty," zvou na akci pořadatelé.

Na bio jarmarku budou na návštěvníky čekat farmářské stánky se sortimentem PRO-BIO i produkty bio zelinářů, mlékařů, pekařů a dalších výrobků.

„Jako hlavní host přijala pozvání Zuzana Kobíková, odborná poradkyně v oblasti bezlepkového vaření a autorka knihy Vařím s láskou: bez mléka, lepku a vajec. S ní také připravujeme na pódiu rozhovor o tom, proč zařazovat bezlepkovou stravui do jídelníčku zdravých lidí, jak pozitivně působí tyto produkty na náš trávicí systém a spousty zajímavých receptů," nastínili další program organizátoři slavností.

Bio občerstvení zajistí ze svých surovin společnost PRO-BIO a brněnský provozovatel vegetariánských restaurací Rebio. Zájemci budou moci po celý den ochutnávat pestré masité, vegetariánské i bezlepkové pokrmy. Děti si užijí program připravený šumperským Střediskem ekologické výchovy Doris. Na děti budou čekat tvořivé dílničky, divadelní představení a různé dětské atrakce.

Nedílnou součástí Bioslavností bude i pestrý hudební program. „Ten letos odstartuje v odpoledních hodinách punk-folková zpěvačka Karolína Kamberská, následovat bude elektro counryrocková kapela Nylon Jail a triphop - pop kapela Gang Ala Basta. Ty pak na pódiu vystřídají Dirty Blondes a Garage a Tony Ducháček. Večer návštěvníky na vlnu ska naladí Sto zvířat. Pozdní noční hodiny naplní svou hudbou hudebním experimentátor Mojmír Papalescu.

„Za téměř devět let svého trvání se Bioslavnosti staly důležitou společenskou akcí v regionu. Kvalitní a dobré jídlo, pestrý program, neotřelá hudba a především prázdninová zábava a radost pro celou rodinu přilákaly v loňském roce do Starého Města pod Sněžníkem téměř tři tisíce návštěvníků. Letos se na všechny opět těšíme, Dodávají pořadatelé.

Karlovarský festival ochutnají i diváci v Retru

Zábřeh – Slavnostní ceremoniál s předáváním cen Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, které předchází promítání závěrečného filmu, vysílá každoročně v přímém přenosu Česká televize. Závěrečnou festivalovou filmovou tečku ale mohli doposud sledovat jen diváci, kteří seděli přímo v kinosále karlovarského hotelu Thermal.

V letošním roce však budou film i ceremoniál v sobotu 12. července od 20 hodin poprvé přenášeny do vybraných českých kin. Jedním z nich bude i zábřežské kino Retro.

Závěrečný film karlovarského festivalu Divoké historky se stal diváckým hitem letošního festivalu v Cannes, do většiny českých kin vstoupí až za několik měsíců. Argentinsko – španělskou černou komedii natočil Damián Szifrón v produkci Pedra a Agustína Almodóvarových.

S bratry, jak se vyjádřila i kritika, našel společnou řeč ve stylu humoru a bizarním pohledu na životní situace. Snímek je mozaikou šesti samostatných příběhů, které spojuje téma pomsty a nepravděpodobné zápletky.

„Začátek projekce ceremoniálu je stanoven na dvacátou hodinu. Přibližně o čtvrt na deset zahájíme promítání filmu Divoké historky. Vstupné na celou projekci činí příznivých osmdesát korun," zve do zábřežského kina Retro jeho vedoucí Věra Smrčková.

V lázních chystají promenádní koncert

Jeseník – V neděli 13. července bude znít areálem jesenických lázní hudba. Ve tři hodiny odpoledne zde začíná promenádní koncert, na kterém se představí Dynybyly Band z Jeseníku.