Léto u zámku otevře příběh kurtizány

Zábřeh – Tradiční zábřežské Léto u zámku, prázdninový festival koncertů, divadla a filmů pod otevřeným nebem, odstartuje divadelní představení Tlustý anděl z Rouenu v podání divadelního souboru Václav. Pod taktovkou režiséra Josefa Königa se ve středu 16. července na scéně před zámkem představí Ctirad Bartoň, Martina Šťastná, Eva Grúzová, Jiří Matějček a řada dalších ochotnických herců.

Příběh podle známé novely Guy de Maupassanta Kulička se odehrává kolem roku 1870 v době prusko-francouzské války. Hlavní postavou je rouenská kurtizána Elisa Roussetová, která svým chováním a nefalšovaným vlastenectvím zahanbuje francouzské měšťáky a jejich paničky. „V inscenaci jde především o vyjádření hlubokého lidského příběhu, který je aktuální i desítky let od vzniku předlohy," uvedl k inscenaci Zdeněk David z pořádající Zábřežské kulturní.

Začátek divadelního představení je naplánován na 21. hodinu. Areál u zámku však bude otevřen už od půl deváté. „Návštěvníci se mohou těšit nejen na příjemný kulturní zážitek, ale i stánek s občerstvením a grilovanými specialitami," zve na akci se vstupným dobrovolným David.

V červenci jsou na programu zábřežského letního festivalu ještě koncerty skupin Arrhythmia, Katapult cover band a A.M.Úlet.

Děti mohou trávit léto v knihovně

Rapotín – Prázdninová knihovna – pod tímto názvem je skryto pět akcí, které během července a srpna pořádá Obecní knihovna Rapotín. Letní seriál  již odstartoval kurzem orientálního tance. Ve středu 16. července  přichází na řadu tvoření náramků, šperků a přívěsků z korálků. „Začínáme v půl desáté ráno v knihovně, dílna potrvá přibližně tři hodiny," zvou pořadatelé. Připraven je i celodenní výtvarný kurz pro děti, ten je na programu 25. července. Tvoření broží a ozdob z organzy si zájemci budou moci vyzkoušet 13. srpna. Prázdninová knihovna vyvrcholí 27. srpna závody modelů aut nejen pro děti.

Britský písničkář vystoupí v Mohelnici

Mohelnice – Skvělého britského písničkáře a kytaristu Jamie Marshalla se bude moci poslechnout ten, kdo zamíří ve čtvrtek 17. července na náměstí Svobody v Mohelnici. Jamie Marshall se dvacet let pohybuje na londýnské hudební scéně. Vydal čtyři sólová alba a na řadě dalších se podílel interpretačně. Pravidelně vystupuje v Praze a po celé České republice, na společné turné jezdí také s Věrou Martinovou, se kterou natočil album. Kromě koncertování také píše hudbu pro televizi a divadlo. Mohelnický koncert začíná v 19 hodin, vstupné je dobrovolné.

Retro nabízí předpremiéru Díry i hanušovické pivo

Zábřeh - Z červeného koberce Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech zamíří tvůrci nového českého filmu Díra u Hanušovic do Zábřehu. V místním kině Retro se v pátek 18. června uskuteční jedna z předpremiér „načernalé komedie" debutujícího režiséra Miroslava Krobota, která se loni v létě natáčela ve Vikanticích u Hanušovic.

Do Zábřehu přijedou představit svůj nový snímek bývalí spolužáci ze zdejšího gymnázia – režisér Miroslav Krobot, scenárista filmu Lubomír Smékal a také herečka Lenka Krobotová. Svého dlouholetého přítele původně Krobot oslovil kvůli scénáři o stalkingu, ale postupem času z toho vznikla právě Díra u Hanušovic. Odlišnost profesí režiséra a psychologa pomohla tvůrcům při psaní rolí a poskytovala širší škálu pohledů na situace a příběhy postav.

„My jsme z podobné vesnice, jako je díra u Hanušovic. Byla to pro nás do jisté míry jistota. Když děláte film poprvé, je dobré vycházet ze zkušenosti. Rozhodli jsme se, že se opřeme o to, co známe z dětství, z mládí. Osudy některých postav se z velké většiny staly," popsal spolupráci na scénáři s Lubomírem Smékalem Miroslav Krobot.

Po skončení projekce v kině Retro budou oba tvůrci s diváky besedovat. Podtitul akce, který zní Na pivo s Mirkem Krobotem, napovídá, že na diváky čeká kromě filmu také pivo z hanušovického pivovaru, který je hlavním partnerem snímku.

„Návštěvníkům nabídneme vedle oblíbeného hanušovického piva také občerstvení v podobě staroměstských trubiček a grilovaných specialit. To vše v nezvyklém prostředí zahrady kina, kterou otevřeme pro veřejnost vůbec poprvé," doplnila k zábřežské předpremiéře vedoucí biografu Věra Smrčková.

Předpremiéra Díry u Hanušovic je sice vyprodaná, ale další šanci vidět očekávanou filmovou novinku dostanou zábřežští diváci hned několikrát, a to od pátku 25. července. Na tato představení jsou vstupenky stále v prodeji.

Jeseničtí umělci se představí v Kapli

Jeseník – Domácí umělci, kteří jsou členové Jesenické výtvarné skupiny, představí svá díla v jesenické Kapli. Vernisáž se uskuteční v pátek 18. července v 17 hodin. Spoluzakladateli tohoto sdružení jsou grafik  Vilém Krmníček a Jan Orlík, učitel výtvarné výchovy jesenického gymnázia. Zájemci si budou moci expozici obrazů prohlédnout do 16. srpna. Otevřeno je denně od 10 do12 a od 13 do17 hodin. Vstup na výstavu je volný.

Na Ramzové mají sraz automobiloví veteráni

Ramzová – Kapoty automobilových krasavců se budou blýskat v sobotu 19. července na Ramzové. Koná se zde celodenní výstava historických aut a motocyklů. Akce začíná v deset hodin dopoledne, pořadatelé připravují bohaté občerstvení. Zájemci se budou moci vy vybraných vozech také projet, k poslechu bude hrát stylová hudba, děti se budou moci vyřádit na hřišti. Hotel Andromeda bude lákat na víkend bramborových specialit i na posezení u grilu. Vstup je volný.

Zlaté Hory lákají na Rybářský den

Zlaté Hory – Pokud máte rádi rybí speciality, tak právě pro vás bude šitý na míru tradiční Rybářský den, který se uskuteční v sobotu 19. července od 13 hodin u rybníku ve Zlatých Horách. Pořadatelé budou nabízet nejrůznější rybí speciality či uzená žebra, připraveno je kolo štěstí, ve kterém se budou vyhrávat živé ryby, děti si budou moci vyzkoušet rybolov. K tanci a poslechu bude hrát živá hudba. Vstupné na akci je dobrovolné.

Tajemná stezka povede z Drakova do Rejvízu

Zlatá Hory – Na  hradě  Drakov nedaleko Zlatých Hor a v jeho okolí se uskuteční v sobotu 19. a v neděli 20. července velká lení slavnost.

Návštevníci se mohou těšit na rytířské souboje,  šermířská klání či středověkou katovnu. Pro děti jsou připraveny poznávací soutěže a hry, stezky odvahy, malí návštěvníci si budou moci zasadit „svůj" strom. Připravena je oblíbená dětská razítkovací hra Hledej zlatý poklad Lapků z Drakova. „Hra zavede její účastníky až k tajemné Zlaté kuželně, kde si s rybáři mohou vyzkoušet i dětský rybolov v tůni u památného buku. U Slučího potoka bude čekat vodník a čarodějnice Arastela,  zahraje potulný flašinetář a zlatokopové naučí zájemce rýžovat zlato," lákají pořadatelé.

Zájemci si také budou moci otestovat své znalosti z jesenických hub. Své umění předvedou řezbáři či kováři. „Letos poprvé jsme pro vás na Drakově připravili také festival sýrů farmářů z okolí, chybět nebude ani nabídka originálních a regionálních produktů," představili další program pořadatelé.

V sobotu odpoledne proběhne experimentální tavba železa v replice středověké dřevouhelné huti. V neděli je pro děti od 13.30 hodin připravena atraktivní plavecká soutěž Drakovský plaváček. „Na Rejvízu doporučujeme navštívit muzeum s tkalcovnou, které je v domě č. 12 nebo mechová jezírka. Všude také bude bohatá nabídka nejrůznějšího občerstvení," doplnili pořadatelé.

V sobotu pojede program od 10 do20 hodin, v neděli od 10 do17 hodin. Dospělí zaplatí 20 korun, děti mají vstup zdarma. Na místě je připraveno parkoviště za 30 korun.

V lázních bude hrát dechovka z Polska

Jeseník – V hudebním altánu jesenických lázní bude v neděle 20. července od15 hodin znít řízná dechovka. Na programu je promenádní koncert, na kterém se přestaví polská kapela Bialska Orkiestra Deta z Bialej.