Jílkova galerie vystaví obrazy Anežky Kovalové

Šumperk – Do ticha malby – tak se jmenuje výstava obrazů akademické malířky Anežky Kovalové. Významná šumperská rodačka, výtvarnice, ilustrátorka a grafička představí nové obrazy. Její práce spočívá v opakovaném vrstvení, proškrabování, hnětení a hledání té správné barvy. Vernisáž výstavy se uskuteční ve středu 5. listopadu od 18 hodin. Galerie je přístupná denně, stačí jen zazvonit na recepci Penzionu G.

Dýně a vazby vystaví v Duze

Jeseník - Výstava a soutěž o nejkrásnější dětský výrobek se uskuteční ve středu 5. listopadu od 16 hodin na nádvoří centra Duha v Jeseníku. Děti budou moci přinášet dlabané dýně, tykve, věnečky a různé podzimní dekorace a vazby z přírodnin v den výstavy do Duhy nejpozději do 15 hodin. Každý výrobek by měl být označen jménem, z jaké školy a třídy malý výrobce je. Součástí akce bude soutěž o nejchutnější dýňový pokrm. Vzorek pokrmu s receptem je možné odevzdat na stejném místě rovněž do 15 hodin. Nejkrásnější a nejzajímavější výtvory i pokrmy budou oceněny.

O Václava se bude soutěžit také v Zábřehu

Zábřeh - Osmý ročník celostátní přehlídky neprofesionálních divadelních souborů O Václava se letos opět uskuteční v Zábřehu.  Přehlídka si již získala celorepublikové renomé, o čemž svědčí nejen množství, ale i kvalita přihlášených souborů. „Protože loňská premiéra Václava v Zábřehu zaznamenala mezi návštěvníky velice slušný ohlas, opět jsme se dohodli na rozšíření přehlídky i do zábřežského kulturního domu," vysvětlil jeho ředitel Zdeněk David.

První část festivalu, během něhož budou účinkující usilovat o stylizovanou sošku sv. Václava, patrona Václavova, proběhne od pátku 7. do neděle 11. listopadu v sále kulturního domu v Zábřehu. Následující víkend pak soubory obsadí kulturní stánek ve Václavově. Zábřežskou část přehlídky zahájí václavovští ochotníci jednoaktovkami Medvěd a Námluvy a v průběhu víkendu pak zde postupně vystoupí herci ze Sokolova, Ledče nad Sázavou, Prahy a Libic, ve Václavově pak dalších jedenáct souborů. „Vstupenky na zábřežská představení jsou již v prodeji, jejich cena činí padesát korun. Nabízíme však i permanentku na všech šest představení, a to za symbolickou stokorunu," uvedl ředitel David.

Stálou porotu přehlídky budou tvořit zkušení porotci Petr Toman a Jiří Anderle. „Vzhledem k délce přehlídky se zúčastní v porotě krátkodobě také významné osobnosti divadelního života, které se budou zúčastňovat rozborových seminářů a vyjadřovat se ke zhlédnutým představením. Prozatím je potvrzena například účast bývalého ředitele a současného člena souboru Divadla Šumperk Petra Krále," uvedl Josef König z divadelního souboru Václav.

V Zábřehu i ve Václavově se kromě hlavní ceny bude předávat také cena diváka, soška Václavíčka.

Přehlídka O Václava 2014 se uskuteční za finanční podpory Olomouckého kraje a Města Zábřeh.

Duo Kieslowski nabídne poetiku s duší folku

Zábřeh - Charismatické akustické duo Kieslowski přijíždí do zábřežského kina Retro představit svou intimní hudbu o lásce a tím také jejich nejnovější album s názvem Mezi lopatky. Koncert se uskuteční v sobotu 8. listopadu se začátkem v osm hodin večer.

Kieslowski je projekt o dvou lidech a dvou hlasech, jež tvoří kytarista David Pomahač a pianistka Marie Kieslowski. Díky poetickým melodiím s upřímnými texty si duo brzy našlo místo na české hudební scéně. Jejich třetí deska Mezi lopatky obsahující písně o lásce, stárnutí a loučení, kterou pražští Kieslowski vydali v září tohoto roku, naplno vystihuje jejich přímočarý způsob, jak zpívat o vztahu mezi dvěma lidmi.

Vstupenky na tento jedinečný koncert akustických melodií ve folkovém hábitu jsou v předprodeji ve všech prodejních místech Zábřežské kulturní.

V Rapotíně se bude tančit o cenu starosty

Rapotín – V sobotu 8. listopadu ožije tance kulturní centrum v Rapotíně. Uskuteční se zde mezinárodní soutěž ve společenském tanci O cenu starosty obce Rapotín.

„Těšit se můžete na bohaté a krásně zdobené róby, melodickou hudbu a na nezapomenutelnou atmosféru," lákají diváky pořadatelé z klubu sportovního tance NEXT Šumperk

Soutěž odstartuje úderem deváté hodiny ranní a potrvá až do večerních hodin. Pozvané jsou nejen domácí páry, ale i tanečníci ze Slovenska a Polska. Po soutěži pak přijde na řadu od 20 hodin Taneční galavečer. Půjde o první ples letošní sezony. „Můžete se těšit na ukázky společenských tanců, mažoretky SANY, Folí de la fůl, Pool dancing - tanec u tyče, street a hiphop dance, scénické divadlo a mnoho dalších hostů," vyjmenovali pořadatelé.

K tanci a poslechu zahraje hudební skupina Styl. Cena vstupenky je v předprodeji 100 korun, na místě podraží o 30 korun.

V Kapli začíná varhanní festival

Jeseník – Zahajovací koncert varhanního festivalu je na programu jesenické Kaple v sobotu 8. listopadu od 17 hodin. Milovníkům klasické hudeb zahraje Martin Jakubíček (varhany) a vokálně experimentální soubor Affetto. Vstupné je 90 korun.

V Lošticích bude hrát Veselka

Loštice – V kulturním domě v Lošticích bude znít o víkendu řízná dechovka V neděli 9. listopadu se od 15 hodin uskuteční taneční odpoledne v lidovém tónu s dechovou kapelou Veselka. Součástí programu bude módní přehlídka Mohelnického spolku lidových řemesel.

Děti jsou zvány na poetickou pohádku

Šumperk – Pražští herci z Divadla Matěje Kopeckého přivezou dětem ze Šumperka a okolí Malostranskou zimní pohádku. Představení je na programu Domu kultury v Šumperku v neděli 9. listopadu od 10 hodin. Poetický pohádkový příběh ze staré Prahy bude pro malé diváky zábavný a zároveň poučný. Připomenou si, proč se mění počasí, jak se staví sněhuláci, co lze vše dělat a jak se zabavit, když napadne sněhová pokrývka. Vstupenka přijde na padesát korun.

Svatého Martina přivítají lampióny

Javorník – Svatého Martina přivítají v úterý 11. listopadu v Javorníku. Sraz účastníků je v 17 hodin před kulturním domem. Na programu bude lampiónový průvod, malé účastníky čekají projížďky na koních, dětská dílna i muzikál Červená Karkulka. Pořadatelé připravují bohaté občerstvení, hrát bude Oškerova dechovka.