Beseda v lázních: Géniové živé vody
Jeseník – Géniové živé vody – tak se jmenuje přednáška, která je na programu videokavárny Sofie v areálu jesenických lázní ve středu 11. února od 18.45 hodin. Jiří Glabazňa bude hovořit o Vincenzi Priessnitzovi, Viktoru Schaubergerovi a dalších známých osobnostech, které se zabývaly vodou.

V knihovně se bude hrát pexeso
Rapotín - Obecní knihovna Rapotín zve děti i dospělé, aby si přišli zahrát ve středu 11. února pexeso, hru která cvičí soustředění a dobrou paměť. Registrace hráčů je od 9.30 do 9.50 hodin, hra začíná v 10 hodin.

Kino nabídne příběh bezprsťáka
Zábřeh - Na čtvrtek 12. února od 17 hodin připravil zábřežský biograf audiovizuální pořad Víta Oravy a Jaroslava Maixnera určený především pro milovníky vysokohorských scenérií - přednášku o výstupu na vrchol Chan Tengri, který je mnohými horolezci označován za nejkrásnější horu světa.

Vládce nebes, jak zní překlad názvu hory do češtiny, rozprostírá svůj štít na hranici Kyrgyzstánu, Kazachstánu a Číny v úctyhodné výšce 7010 metrů nad mořem.

„Chceme mluvit o přípravách, odhodlání a uskutečnění výstupu severní normálkou z ledovce Inylchek, o spoustě zážitků a v neposlední řadě i o čtyřech dnech čekání ve výšce 6.200 m, dokud hora nesvolila k riskantnímu výstupu, který se neobešel bez újmy na zdraví.

Proto také nese naše povídání podtitul Příběh bezprsťáka," naznačil Jaroslav Maixner, která stanul na vrcholu sedmitisícové hory poslední červencový den loňského roku. Na přednášce, zařazené do festivalu Welzlování, je vstupné dobrovolné.

Žalman zavítá do Šumperka s novou kapelou
Šumperk - Folkový klasik Pavel Žalman Lohonka zavítá již za pár dnů do Šumperka, aby zde po šestnácti letech představil novou sestavu své kapely, které říká „Spol". Koncert nabitý zlidovělými hity se uskuteční ve čtvrtek 12. února od 19.30 hodin v Domě kultury Šumperk.

„Žalman změnil po mnoha letech sestavu kapely a to byl pro nás pádný důvod, abychom ho opět pozvali do Šumperka. Na pódium se k Pavlovi Lohonkovi vrátila zpěvačka Michaela Krmíčková, která působila u Žalmana v dobách jeho největší slávy v devadesátých letech," podotkl pořadatel Ondřej Polák.

Novou sestavu skupiny Žalman a Spol. doplňuje kytarista Pavel Malina, který léta účinkoval ve Druhé trávě Roberta Křesťana, a baskytarista Petr Novotný, který jediný „přežil" personální zemětřesení v Žalmanově kapele.

„Fanoušci folkové hudby se mohou těšit na všechny oblíbené hity, jako Jdem zpátky do lesů, Všech vandráků múza, Jantarová země a další," vyjmenoval z připravovaného repertoáru Ondřej Polák.

Vstupné na pohodový večer činí 190, 220 nebo 250 korun – podle pásma sedadel.

Výstava sleduje osudy vojáků z Mohelnicka
Mohelnice – Mohelnické muzeum otevře ve čtvrtek 12. února výstavu s názvem Mohelnicko za Velké války 1914 – 1918, jeho obyvatelé na frontách a v zázemí. Expozice přibližuje na pozadí válečných událostí bojovou cestu praporů 93. pěšího pluku šumperského a okrajově 13. zeměbraneckého pluku olomouckého, v jejichž řadách působilo mnoho mužů z Mohelnicka. Rovnocenná pozornost je věnována nelehkému životu v zázemí. Vernisáž se uskuteční v 17.30 hodin, výstava potrvá do 19. dubna.

Padesát odstínů šedi není pro děti
Zábřeh - Jen málo filmům se ještě dlouho předtím, než se vůbec dostanou do kin, dostává takového zájmu, jako se to daří adaptaci knižního bestselleru Padesát odstínů šedi. V čem vězí kouzlo tohoto erotického příběhu?

Studentka literatury Anastasia je podle vlastních slov nezajímavá a nudná „šedá myš\" s nízkým sebevědomím, pravý opak tajemného podnikatele Christiana Greye, kterého přišla vyzpovídat pro článek do studentského časopisu. Přestože se ji Grey svým chladným a odměřeným chováním snaží odradit, má ho plnou hlavu. Ani Grey však není vůči plaché dívce imunní a postupně jí začne otevírat dveře do své třinácté komnaty. Pokud do ní Anastasia vstoupí, pozná pravého Christiana Greye a zároveň pravou Anastasii.

Bestseller Padesát odstínů šedi překonal, co se týče rychlosti prodeje i sérii Harryho Pottera. Zda na nadšené čtenářky knižní předlohy čekají odvážné sexuální scény na plátně, bude jasné až ve čtvrtek 12. února, kdy se film dostane do kin. „Milostný příběh Padesát odstínů šedi uvedeme v zábřežském kině, kromě termínu české premiéry, do konce měsíce ještě několikrát. Mimo jiné také 14. února, v Den svatého Valentýna, kdy se diváci mohou těšit na noční promítání. Pro velký zájem budeme film promítat mimořádně i ve čtvrtek 19. února," popsala promítací plán kina Retro jeho vedoucí Věra Smrčková.

Cestovatel zavede posluchače do Austrálie
Šumperk – Až do daleké Austrálie zavede posluchače, kteří přijdou ve čtvrtek 12. února do Městské knihovny v ulici 17. listopadu Šumperku. O své zážitky z pobytu u protinožců bude popisovat místní cestovatel a hudebník Karel Kocůrek. Ten se společně se třemi kamarády vydal napříč Austrálií. Díky terénnímu autu se dostal do těžce přístupných míst v divočině. Plavil se na kajaku, koupal pod vodopády, v termálních pramenech i v oceánu. Navštívil národní parky, fotil klokany, pštrosy, koaly, papoušky, orly, krokodýly. Na přednášce cestovatel zahraje na hudební nástroj australských domorodců – didjeridoo.

Učitelé zvou nejen rodiče k tanci
Staré Město – Kulturní dům ve Starém Městě ožije v pátek 13 února hudbou a tancem. Koná se zde od 20 hodin Školní ples. Návštěvníci se mohou těšit nejen na kvalitní hudbu z produkce kapely Cantus, ale i na bohaté občerstvení a tombolu. Vstupenka přijde na 70 korun.

V divadle budou znít evergreeny
Šumperk – Evergreeny budou znít v pátek 13. února v Divadle Šumperk. Zhruba devadesátiminutový pořad, který začíná v 19 hodin, si pro posluchače připravil klavírista a skladatel Zdeněk Dočekal, zpívá Olga Kaštická, Petr Král, Karolína Hýsková, Tomáš Wurst. Občerstvení bude pro návštěvníky připraveno v Zrcadlovém sále. Lístek na poslechový večer stojí 80 korun.

O víkendu budou dvě párty v Losinách
Velké Losiny – Hned dvě akce si na tento víkend připravili pořadatelé v areálu zdraví ve Velkých Losinách. V pátek 13. února zde od 21 hodin proběhne retro party. O den později bude večer patřit zamilovaným, od 21 hodin zde začne valentýnský večírek s laserovou show. Vstupenka na každou akci přijde na 60 korun.

Myslivci pořádají v Rapotíně bál
Rapotín – Tradiční myslivecký ples se uskuteční v pátek 13. února od 20 hodin v kulturním centru v Rapotíně. K tanci a poslechu hraje skupina Cantus, vstupné je 150 korun.

Mohelnice láká na tři plesy
Mohelnice – Hned tři bály připravují pořadatelé v Domě kultury v Mohelnici. V pátek 13. února láká k tanci fotbalový klub Juventus. Od 20 hodin začíná hrát kapela Herrgott, pro návštěvníky bude připravená tombola, předtančení, soutěže i občerstvení. Lístek stojí 130 korun. O den později, v sobotu 14. února, je připraven maškarní bál od 14 hodin pro děti a od 19 hodin pro dospělé. Pořadatelé obou sobotních bálů, kterým je místní Spolek přátel pátého ročního období PŘÁPAROČOB slibují bohatý program.

Hasiči chystají zábavu pro velké i malé
Dlouhomilov – Dobrovolní hasiči z Dlouhomilova pořádají nejen pro místní obyvatele tradiční Ostatkovou merendu. Ta se uskuteční v pátek 13. února od 19.30 hodin v místní sokolovně. Pro tancechtivé návštěvníky bude hrát Pohoda, připravená bude tombola i bohaté občerstvení. Vstupné je 90 korun, masky a dobrovolní hasiči, kteří přijdou ve stejnokroji, neplatí nic. O den později, v sobotu 14. února se při hudbě vyřídí i děti. Ty jsou od 14 hodin zvány na maškarní karneval.

Rohle ožije masopustním průvodem
Rohle – Masopustním průvodem a lidovou veselicí s pochováváním basy ožije v sobotu 14. února obec Rohle. Průvod vyjde ve čtrnáct hodin z autobusové zastávky na horním konci obce směrem na Brníčko a bude pokračovat s přestávkami na občerstvení až na dolní konec Rohle.

Od osmnácti hodin pak budou v kulturním domě připraveny zabijačkové speciality a další bohaté občerstvení. Večer pak organizátoři z kulturní komise obce a místních dobrovolných hasičů propojí svátek svatého Valentýna s pyžamovým bálem. „Všechny párové masky budou odměněny malým dárkem, zároveň všechny masky dostanou občerstvení zdarma. Účast na akci ale není podmíněná maskou," zvou pořadatelé. Vstupné je dobrovolné, hrát bude hudba Scream Live.

Divadlo Tramtarie přiveze pračlovíčka
Šumperk – Do šumperského divadla zavítá v sobotu 14. února Tramtarie. Herci tohoto divadla nastudovali pohádku O pračlovíčkovi, kterou od 15 hodin sehrají pro šumperské publikum. To se může těšit na báječný výlet do světa dinosaurů, dinosauřic, ptakoještěrů a ptakoještěrek. „Jde o trochu poučné, ale hlavně pořádně veselé vyprávění o tom, jak pračlovíček postavil první domeček, jak musel objevit, k čemu je dobrý oheň, jak vyzrál nad tyranosaurem a jak zjistil, že ve dvou jde všechno líp," popsali představení herci Tramtarie.

Pohádku mají v repertoáru už téměř pět let a sklízejí s ní jeden úspěch za druhým. Mají za sebou evropské turné po Belgii, Lucembursku a Německu. V roce 2011 inscenace získala cenu diváků na prestižním festivalu divadel pro děti, který pořádá Divadlo v Dlouhé Praha a další ocenění. Lístek na asi padesátiminutovou pohádku stojí 70 korun.

Děti mohou sledovat dobrodružství Aladina
Bludov – Kulturním dům v Bludově bude v sobotu 14. února patřit především dětem. V 15 hodin zde začíná pohádka Aladin a kouzelná lampa. Na motivy příběhů Tisíce a jedné noci volně upravil Drahomír Ožana.
Účinkují sólisté Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a členové Slezského divadla v Opavě. Vstupné je 30 korun.

Češi se setkají s Poláky na Kladském sedle
Staré Město – Jantarová běžka 2015 – tak se jmenuje první ročník česko – polského turistického setkání, které se uskuteční 14. února. Sraz účastníků všech věkových kategorií je ve 13 hodin na hraničním přechodu Kladské sedlo na Staroměstsku. Lidé se však mohou zapojit do programu, který začíná v 9 hodin u sídliště Květná ve Starém Městě. Zde budou organizátoři vítat příchozí až do 12 hodin. Pro turisty zde bude zajištěno parkování, občerstvení a následný odpolední a večerní program. Z tohoto místa mohou běžkaři vyrazit po udržovaných stopách na Kunčický okruh přes Jesenickou magistrálu na zhruba pět kilometrů vzdálené Kladské sedlo. Další upravení stopy vedou také ze Stříbrnic od chaty Návrší, z Hynčic pod Sušinou či z Paprsku. Z polské strany turisté vyrazí z Kamienice.

Valentýnský bál pořádá hotelová škola
Jeseník – Již 16. ročník Valentýnského plesu Hotelové školy Vincenze Priessnitze zaplní v sobotu 14. února ve 20 hodin Kongresový sál jesenických lázní. K poslechu a tanci hraje kapela BT Nova z Krnova. Na programu bude, předtančení standardních a latinských tanců, laserová show, barmanská show, scházet nebude bohatá tombola. V předprodeji stojí vstupenka 150 a 190 korun na místě v den zahájení plesu.

Pohádka vypráví o pekaři Vendovi
Jeseník – Na hudební pohádku Jak šel Venda do světa zve malé i velké diváky Divadlo Petra Bezruče v Jeseníku. Příběh o tom, jak pekař Venda vyrazil do světa a našel si tam spoustu kamarádů z říše zvířátek, ale i lidí začíná v neděli 15. února v 15 hodin. Vstupenka přijde na 50 korun.

Závody čtyřspřeží oživí i staročeský jarmark
Zábřeh - Jeden ze svých vrcholů nabídne v polovině února Welzlování - festival cestovatelů, dobrodruhů a recesistů věnovaný nejslavnějšímu zábřežskému rodákovi Janu Eskymo Welzlovi, který proslul především jako polární cestovatel, zlatokop a eskymácký náčelník. V neděli 15. února zábřežské Masarykovo náměstí ožije závody čtyřspřeží pětičlenných lidských posádek.

„Podobné závody se konají jenom u nás v Zábřehu. Jejich atraktivitu vytváření především sami soutěžící, kteří často přijdou s originálními kostýmy. Například loni si cenu za nejzajímavější masky odnesly posádky s názvy Pradědovy koule, Welzlova mašinka nebo Červená karkulka," popisuje s úsměvem Zdeněk David z pořadatelského týmu.

Také letos budou posádky, které svým vzezřením zaujmou pořadatele, vyhodnoceny. Hlavní cenu, tradiční vztyčený palec, však získá pětice, která nejrychleji zvládne vytyčenou trať. „Ta je každý rok jiná, o její podobě se rozhoduje vždy až dopoledne před závodem podle podmínek, které panují přímo na náměstí," říká Zdeněk David.

„Letos to zatím vypadá, že by se mohlo po dlouhé době jezdit zase po sněhu, takže uvažujeme o tom, že po třech letech opět uspořádáme mistrovství světa v jízdě na cyklyžonu, což je zvláštní zařízení, jehož název je složený ze slov cyklo, lyže a demižon,\" dodává s úsměvem.

Soutěžní posádky se mohou přihlašovat pořadatelům od půl druhé, kdy také začne kulturní program, a projížďky na skutečném psím spřežení, které si děti mohou užít zdarma. Samotné recesistické klání odstartuje v 15 hodin.

Už od deváté hodiny ranní se však na náměstí budou konat zabijačkové hody. „Na nich kromě prodeje jitrnic, prejtu či tlačenky nabídneme tradiční bouřku, ale také zabíjačkový guláš, ovarové koleno, vepřový řízek s bramborovým salátem nebo bramboráčky. Letos bude nabídka specialit i množství stánků mnohem bohatší než v minulosti. Bude to takový malý staročeský jarmark," slibuje Zdeněk David.

Neděle bude patřit dětem
Mohelnice – Zpívánkový kabaret připravuje pro děti od tří let Dům kultury Mohelnice na neděli 15. února. Program bude zábavný i poučný. Děti budou spolupracovat, učit se básničky a aktivně se účastní děje prostřednictvím dětských básniček a říkadel. Dospělí za lístek zaplatí 50, děti 30 korun.

Preludium zahájí klavírní virtuóz
Šumperk – O start dalšího ročníku cyklu koncertů klasické hudby Preludium Aloise Motýla se postará špičkový klavírista a pěvec. V pondělí 16. února se od 19 hodin představí v klášterním kostele v Šumperku Ivan Klánský, jeden z nejlepších českých klavíristů současnosti, a jeho syn Daniel, barytonista, který studuje zpěv pražské Akademii múzických umění. Vstupenka na koncert stojí stokorunu.

V Lošticích vyjde masopustní průvod
Loštice – Masopustní průvod projde úterý 17. února Lošticemi. Sraz masek je v 15 hodin u kulturního domu, odtud se průvod vydá v 15.30 městem. Tím ale zábava rozhodně neskončí. Tečku udělá pochovávání basy. Tento obřad se odehraje od 19 hodin v místním kulturním domě od 19 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na zabíjačkové speciality. Vstupné je 30 korun.