Křesťané z Ameriky koncertují v Jeseníku
Jeseník - Koncert křesťanských písní s příchutí folku a gospelu v podání americké kapely Rescued se koná v úterý 28. dubna v 18 hodin v evangelickém kostele v Jeseníku. Vstupné je dobrovolné. (sos)

Luboš Pospíšil přiveze svých 5P na Špek
Šumperk – Luboše Pospíšila, rodáka z Jeseníku, který patří mezi nejvýraznější osobnosti alternativního popu české hudební scény, si na festival Špek pozvali pořadatelé do Šumperka. Koncert je na programu ve středu 29. dubna od 19.30 hodin v domě kultury.

Luboš Pospíšil zahájil svou hudební pouť v roce 1969 v řadách populárního C&K Vocalu. Zásadně se podílel například na průlomovém albu Generace, stále častěji se prosazoval s písněmi, které z tvorby mateřského souboru vybočovaly, a paralelně jezdil po tuzemských sálech sám s kytarou.

Svou první sólovou desku vydal v roce 1983. Album Tenhle vítr jsem měl rád se ve své době stalo bombou. Pospíšilův charakteristický rejstřík v kombinaci s poetickými texty básníka Pavla Šruta přinášel zcela unikátní styl, zpěvák se rázem postavil po bok interpretů typu Vladimíra Mišíka. S novou kapelou 5P, mezi jejímiž členy nechyběli Bohumil Zatloukal (ex-Jasná páka), David Koller nebo Michal Pavlík (dnes Čechomor), vyprodával v letech 1982 až 1988 sály po celé republice.

Po roce 1990 Luboš Pospíšil vydal několik dalších řadových alb, nejprve s členy Hudby Praha, později s kutnohorskými. Čas na změnu nastal v létě 2007, kdy se Pospíšil a jeho dlouholetý souputník Bohumil Zatloukal obklopili o dvě až tři generace mladšími muzikanty a připravili desku Příznaky lásky, která vyšla v únoru 2008, pod obnovenou značku 5P Luboše Pospíšila. Ne náhodou se od té doby hovoří o „comebacku".

Po koncertní šňůře k šedesátinám Luboše Pospíšila přišlo v dubnu 2011 studiové album Chutnáš po cizím ovoci s ještě lepšími ohlasy než předchozí řadovka. Omlazená kapela 5P jakoby Luboše Pospíšila vzkřísila. Turné střídá turné, jako by těch křížků na hřbetě nenesl čtyřiašedesát, ale dvakrát méně.
Vstupné na šumperský koncert Luboše Pospíšila je 150 korun v předprodeji, v den akce podraží na 190 korun.

Historik bude přednášet o římských cestách
Vikýřovice – Vzácného hosta si pozvalo ve středu 29. dubna Muzeum silnic ve Vikýřovicích. O římských cestách zde bude přednášet Richard Černý, pedagog Univerzity Palackého v Olomouci. Historik se specializuje na dějiny antického Říma a římské armády. Přednáška začíná v 17 hodin.

Ve Zlatých horách vypukne horečka
Zlaté Hory – Hudební horečka vypukne v areálu Bohema ve Zlatých Horách. Minifestival určený pro veřejnost doprovodí výukové kurzy na akustickou kytaru, mandolínu a dobro. První koncert bude ve znamení stylů new acoustic, jazz a bluegrass, které naservíruje ve čtvrtek 30. dubna od 21 hodin kapela High Revoltage. Vstupné je dobrovolné. O den později, v pátek 1. května od 20.30 hodin jsou na programu kahancové tance. Lístek přijde na 60 korun. V sobotu 2. května bude na Bohemě znít od 19 hodin folk v podání kapely Brejle, Křeni zahrají bluegrassové pecka, o závěrečnou tečku se postará Campanula Vocal. Vstupné na poslední koncert je 150 korun, v ceně je malé občerstvení.

Hudebníci z Polska potěší lázeňské hosty
Jeseník – Zrcadlový sál jesenických lázní ve čtvrtek 30. dubna v 19 hodin rozezní špičkoví hudebníci z Polska. Na programu je koncert, na kterém se představí jedinečný soubor opolské filharmonie Kwintet Dety Blaszany. Vstupenka přijde na 80 korun.

Muzeum vystaví historické snímky z Mohelnice
Mohelnice - Město a lidé – to je název výstavy, která se pro veřejnost otevře ve čtvrtek 30. dubna v muzeu v Mohelnici.

Expozice zahrnuje historické snímky ze sbírek Vlastivědného muzea v Šumperku. Bude prezentovat život obyvatel města od počátku 20. století do přelomu 80. a 90. let 20. století. Výstava bude zahájena vernisáží 30. dubna v 17.30 hodin a potrvá do 30. srpna.

Lovecko-lesnické muzeum Úsov
Úsov - Zkameněliny severní Moravy
Výstava s geologickou tematikou představuje zkameněliny severní Moravy pomocí geologických předmětů z depozitářů Muzea v Šumperku a Lovecko-lesnického muzea na zámku v Úsově. Interaktivnost výstavy je podtržena praktickými aktivitami zaměřenými na doplnění znalostí žáků základních a středních škol. Výstava bude zahájena 1. května a potrvá do 30. září 2015.

Řecká obec Javorník pořádá Folkmáj
Javorník – Čtvrtý ročník Folkmáje, který pořádá místní řecká obec, se uskuteční v pátek 1. května na náměstí v Javorníku. Program odstartuje ve 12 hodin, návštěvníci se mohou těšit na nejrůznější hudební a taneční vystoupení. Představí se řecký zpěvák Thimios Gogidis, slovenský folklorní soubor Púčik, soubor řeckých tanců Antigoni, soubor Spojené huky Slovenska zahraje na gajdy a fujaru, zazní středověká a keltská hudba v podání Pánů času, představí se i žáci místní základní umělecké školy a další soubory. Programem bude provázet Radek Švábek.

Pořadatelé lákají i na bohaté občerstvení, nebude chybět gyros, klobásy, hranolky, halušky, palačinky a další dobroty. Folkmáj koná za podpory Města Javorník, Olomouckého kraje, Asociace řeckých obcí a dalších sponzorů.

Zábřežský jarmark se přesune na Masarykovo náměstí
Zábřeh - Tradičně bohatá nabídka občerstvení, nejrůznějšího jarmarečního zboží, pestrý kulturní program i malý lunapark čeká na návštěvníky zábřežského májového jarmarku, který se uskuteční ve městě tradičně v pátek 1. května. Z důvodu rozsáhlých prací spojených s rekonstrukcí kanalizace se akce letos přesune na Masarykovo náměstí a do jeho okolí.

Program opět slibuje zajímavé vyžití pro všechny věkové kategorie, a to až do večerních hodin. Spoustu zábavy si užijí zejména děti, které se mohou těšit nejen na oblíbené atrakce, ale i pohybové aktivity a výtvarné dílny připravené domem dětí a mládeže Krasohled. Každý z návštěvníků jistě ocení výstavu drobného hospodářského zvířectva, kterou nabídne místní svaz chovatelů, nebo ukázku vojenských automobilových veteránů. Ta bude upoutávkou na sraz historických vozidel, který se uskuteční na Masarykově náměstí v sobotu 16. května.

Významný prostor dostanou rovněž zábřežské skautské oddíly, jež se budou prezentovat nejen formou táborové osady, ale i nabídkou řady interaktivních stanovišť. Zajímavou novinkou bude představení čínských meditačních cvičení Falun Gong.

Kulturní program, který začne na pódiu před zámkem v devět hodin ráno, postupně nabídne vystoupení hudebních skupin Noa, Fleksible, Headache a Atom. Představí se skupina historického šermu, mažoretky základní umělecké školy a taneční skupiny domu dětí a mládeže. Své prostory pro návštěvníky jarmarku zpřístupní v dopoledních hodinách muzeum v Domě Pod Podloubím a Farní muzeum v kostele sv. Bartoloměje. Galerie Tunklův dvorec bude otevřena po celý den.

Pořadatelé upozorňují, že v souvislosti s pořádáním jarmarku dojde už od časných ranních hodin 1. května k úplné uzavírce části ulice Žižkova (od staré pošty) a Masarykova náměstí, kde nebude možné parkovat. Zákaz stání bude na Žižkově ulici platit již od čtvrtku 30. dubna, a to od 21. hodiny. Objízdná trasa povede po ulici Zahradní, která bude zobousměrněna. Po dobu uzavírky nebude obsluhována autobusová zastávka na Masarykově náměstí.

Legendární hudebník míří do Loštic
Loštice – Legendární jazzový hudebník Laco Deczi a jeho kapela Celula New York zahraje v pátek 1. května v kavárně Galerie U lišky Bystroušky. Koncert začíná v 19 hodin.

Trumpetista, skladatel, kapelník a amatérský malíř Laco Deczi se narodil v roce 1938 na Slovensku. Zájem o hraní na trumpetu projevil už na základní škole. V roce 1962 odešel do Prahy, kde působil až do své emigrace v roce 1985. Po několika měsících strávených v Západním Německu nakonec definitivně zakotvil ve Spojených státech, kde dodnes žije.

Od roku 1986 žije ve Spojených státech amerických, kde je frontmanem kapely Celula New York. Vystupoval s velkou řadou skvělých jazzových muzikantů. Od roku 1990 Laco pravidelně dvakrát do roka jezdí se svou kapelou tour po České republice a Slovensku. Výjimkou nejsou ani zastávky v Polsku, Rakousku a především Německu. Dohromady má na kontě již přes dvacet alb a video nosičů. V roce 2005 vychází živé album „Jazz na Hradě" pod záštitou prezidenta Václava Klause, který desku také pokřtil a napsal k ní předmluvu.

Na 1. máje ožije Masarykovo náměstí
Jeseník – Bohatý prvomájový program čeká v pátek 1. května na návštěvníky, kteří zavítají na Masarykovo náměstí v Jeseníku. Centrem města se ponese muzika, hrát se bude divadlo, připraveny jsou atrakce pro děti a jarmark. Pozvání přijal speciální host – folková kapela Devítka. Na večer pak pořadatelé chystají velkoplošnou projekci zahajovacího utkání mistrovství světa v ledním hokeji Česko - Švédsko.

Májový výšlap na Borůvkovou horu
Javorník – Slavnostní zahájení turistické sezony se uskuteční ve čtvrtek 1. května od 11 hodin na Borůvkové hoře u Javorníku. V kulturním programu se představí skupina Stará Tráva, pěvkyně Paulina Mykietyszyn z Ladku Zdroje, součástí akce bude i výstava obrazů Všední maličkosti Pavla Gregora, připraveno bude také bohaté občerstvení. Pro motoristy bude mimořádně povolen vjezd po trase Travná - celnice – letiště. V 10 hodin odjíždí autobus od Městského úřadu, zpět z letiště u Borůvkové hory pak ve 13.30 hodin. Dopravu starších spoluobčanů z letiště na borůvkovou horu zajistí dobrovolní hasiči.

Galerii Kafé zaplní grafiky
Rovensko – Výstavu grafička Marty Zatloukalové – Mejstříkové bude hostit Galerie Kafé v Rovensku. Vernisáž výstavy prostějovské rodačky se uskuteční v sobotu 2. května od 18 hodin. Manželé Krňávkovi, kteří galerii provozují, slibují kulturní program a občerstvení.

V Horní Lipové odstartují lázeňskou sezonu při golfu
Horní Lipová – Cross Country Soft Golf pořádá na zahájení lázeňské sezony v sobotu 2. května golfový klub v Horní Lipové.

Sraz je v 10 hodin u první jamky u Priessnitzů. V jednu hodinu odpoledne proběhne zahájení sezony u penzionu Kovárna. Součástí programu bude svěcení vody Otcem Josefem, odemykání potoka a také první otužilecká koupel.

V 17 hodin budou v klubovně U Ospalého heligónu vyhlášeny výsledky turnaje. Podávat se bude portské a doutníček.

Divadlo zve na večer s evergreeny
Šumperk – Melodie, které nestárnou, a které se hrají prakticky na každém posezení s kytarou, nezapomenutelné skladby z dílny Jaroslava Ježka, Jiřího Suchého a dalších hitmakerů zazní v sobotu 2. května od 19 hodin ve foyer Divadla Šumperk. Za klavír usedne Zdeněk Dočekal, zpívat bude Olga Kaštická, Petr Král, Karolína Hýsková a Tomáš Wurst. Vstupenka stojí 80 korun.

V kulturáku zahrají Vašek a Pepa
Zábřeh - Nejen k tanci, ale i k poslechu zahraje v zábřežském kulturním domě populární duo Vašek a Pepa v neděli 3. května. Taneční odpoledne v sále kulturního domu začíná ve 14 hodin, občerstvení pro návštěvníky je zajištěno, vstupné činí 50 korun. Další poslechový a taneční pořad připravila Zábřežská kulturní na neděli 17. května, kdy se v kulturním domě představí po delší době dechová hudba Bludověnka. Vstupenky jsou již v prodeji.