Malí umělci se pochlubí svými díly
Zlaté Hory – Základní umělecká škola Franze Schuberta ve Zlatých Horách zve na výstavu prací svých žáků. Vernisáž se uskuteční v úterý 12. května v 17 hodin v městském muzeu. Výstava potrvá do 4. června.

Travesti show: Přijela k nám pouť
Rapotín – Velký sál kulturního centra v Rapotíně bude v úterý 12. května svědkem velkého show. V hlavní roli pořadu s názvem Přijela k nám pouť vystoupí hned dvě travesti skupiny. Screamers a Techtle Mechtle společně uvádějí nový zábavný pořad. V letošním roce se rozhodli pro navázání vzájemné spolupráce a společně s moderátorem Láďou Černým. Dvouhodinový pořad, který je nabitý humorem, nadsázkou, tancem, parodiemi zpěvaček, zpěváků, hereček, ale i politiků, začíná v 19 hodin. Vstupenka stojí 200 korun.

Hradišťan přiveze své hity do Šumperka
Šumperk – Koncert skupiny Hradišťan s charismatickým Jiřím Pavlicou se koná ve středu 13. května od půl osmé večer ve velkém sále Domu kultury v Šumperku. Vstupné je 240, 280 a 320 korun.

Zdeněk Izer pobaví loštické publikum
Loštice – Herec a moderátor Zdeněk Izer pobaví společně se zpěvačkou Šárkou Vaňkovou loštické publikum. Dvojice vystoupí ve čtvrtek 14. května od 19 hodin v městském kulturním středisku. Vstupenka zakoupená v předprodeji stojí 220 korun, na místě před akcí 250 korun.

Zábřežský slavíček bude již počtrnácté
Zábřeh - Již 14. ročník nesoutěžní přehlídky dětských pěveckých sborů s názvem Zábřežský slavíček uspořádají ve čtvrtek 14. května v zábřežském kulturním domě. Na přehlídce vystoupí malí zpěváci z mateřských škol Pohádka, Strejcova a Zahradní a sbory ze základních škol Severovýchod, Boženy Němcové a Školská. Koncert začíná v 16 hodin, vstupné je dobrovolné.

Skvělý herec dorazí do Šumperka s Vysavačem
Šumperk – Bohumil Klepl přiveze ve čtvrtek 14. května do šumperského divadle Vysavač. Návštěvníci se mohou těšit na jedinečnou komediální one man show o zamilovaném uklízeči z nákupního centra. „Máte chuť nechat si vysát každodenní starosti z hlavy? Přijďte se podívat na tuto romantickou komedii plnou vtipných eskapád, neuvěřitelných hrdinských kousků, trapných nárazů na držku a snění," zvou pořadatelé. Představení začíná v 19 hodin, vstupenka stojí 320 korun.

Výroční koncert obstará vojenský dixieland
Jeseník – Koncert k 70. výročí konce druhé světové válka se uskuteční ve čtvrtek 14. května v 19 hodin v hale Léčebného domu Priessnitz v areálu jesenických lázní. Zahraje orchestr Swing Dixieland Armády ČR pod vedením Libora Dlouhého.

Vernisáž medvídků zahájí bubeníci
Zábřeh - Kdo z nás neměl v dětství svého plyšového medvídka, kterému svěřoval svá dětská tajemství? Velká hlava, velké oči a buclaté tváře, právě tyto rysy vzbuzují v lidech pocit roztomilosti, a tak není divu, že většina plyšáků má právě podobu medvěda.

Své ručně šité mohérové medvídky představí v galerii zábřežského kina Retro šumperská výtvarnice Eva Pšenčíková 14. května v 19 hodin. Medvídky šije již pátým rokem a v její dílně vyrostla již téměř stovka plyšáků. Každý z nich má svůj výraz a do života si nese své jméno i svůj rodný list. „Mohéroví medvídci jsou v zahraničí velmi populární, a tak jich velká část míří právě tam. Můj Niko našel rodinu dokonce v Japonsku a Kody v USA," popisuje výtvarnice Eva Pšenčíková.

Vernisáž otevře šumperská bubenická skupina Drum Orchestra s rytmy z oblasti Mali, Senegalu, Guinei či Pobřeží slonoviny. Do Afriky doputuje i výtěžek z celé akce.

„Během výstavy budeme v kině sbírat klubíčka vlny, která pak dáme k dispozici těm, kteří z nich vykouzlí čtverce. Ty jsou v Jižní Africe sešity do dek pro děti, o které se nemá kdo starat," láká k neobvyklé sbírce vedoucí biografu Věra Smrčková a dodává: „Klubíčka vlny mohou být jakékoliv barvy, mohou být i páraná. Měla by však být příjemná na omak, aby pokrývka ze čtverců byla hřejivá a nekousavá."

Výstava zavede na sever Evropy
Javorník - Cesta Severem aneb Krajina a příroda Fennoskandie to je název výstavy, která zaplní prostory nového sálu kulturního domu v Javorníku. Expozice, kterou otevře v pátek 15. května v 18 hodin vernisáž, zahrnuje unikátní fotografie, vzácné exponáty z přírody severní Evropy. Výstava bude pro veřejnost otevřena od 18. května do 30. června. Vstupné je dobrovolné.

V Mohelnici hraje Škwor, Doga a Promile
Mohelnice – Škwor, Doga a Promile – to jsou tři kapely, které se představí v pátek 15. května v Domě kultury v Mohelnici. Velký rockový nářez začíná ve 20 hodin.

Škwor je česká metalová a rocková hudební skupina, která vznikla v roce 1998. Zakládajícími členy byli Tomáš Kmec, František Vadlejch a Petr Hrdlička, ke kterým se později přidal Leo Holan. Zpočátku kapela zkoušela hrát thrash metal, ale postupně se dostala spíše do rockovějších poloh. Vstupenky stojí v předprodeji 290, na místě před koncertem 350 korun.

Muzejní noc bude letos ve svatebním duchu
Šumperk - Šumperské muzeum se opět vrací k oblíbené tradici muzejní noci. V pořadí již devátý ročník, který se uskuteční v pátek 15. května, se bude nést v duchu svatební módy 20. století a ruční tvorby šperků.

„V pátek se mohou návštěvníci muzea těšit na vernisáž výstavy V čem jste se, dámy, vdávaly…, která se zaměří na svatební šaty z dob, kdy módu ještě neurčovaly svatební salóny a nevěsty si šaty vyráběly svépomocí nebo si je nechávaly šít na zakázku v krejčovstvích. Nebude chybět ani módní přehlídka historických a současných svatebních šatů," informovala mluvčí muzea Martina Buchtová.

Od 19 do 22 hodin budou přístupné všechny krátkodobé výstavy – Cestou křížů, Šperkovnice šumperského muzea, Ohrožené rostliny střední Moravy i nově zahájená výstava V čem jste se, dámy, vdávaly…

„Návštěvníci se rovněž budou moci nechat inspirovat tvorbou šumperských šperkařek, vytvoří si vlastní originální šperk nebo si budou moci zakoupit již hotový," doplnila Martina Buchtová.

Muzejní noc bude zahájena vernisáží v 19 hodin, od 20 hodin pak bude následovat módní přehlídka.

Na výstavě veteránů bude k vidění i historická formule
Zábřeh - Pod názvem Velká cena Eskymo Welzla se uskuteční v sobotu 16. května na Masarykově náměstí v Zábřehu výstava a soutěž automobilových a motocyklových veteránů. Jsou zváni majitelé vozů vyrobených do roku 1985. Soutěžní kategorie jsou vypsány pro automobily a motocykly starší třiceti let, vozidla vyrobená do roku 1945 a pro kategorii dámskou.

„Akce se bude rozbíhat již od 8 hodin, kdy začíná prezence účastníků. Ti by se měli dostavit nejpozději do půl desáté," připomíná Jolana Šilarová z pořádajícího 1. dámského klubu historických vozidel.

O půl jedenácté startuje závod, během něhož automobiloví dědečci absolvují trasu kolem Zábřehu. V cíli na Masarykově náměstí jsou všichni očekáváni do půl třetí. Zde bude pro nejlepší připraveno množství zajímavých cen, včetně téměř metrových pohárů, ceny pro nejlépe dobově oblečenou posádku, nejvzdálenějšího účastníka a další.

„Start a cíl bude na Masarykově náměstí. Po celou dobu výstavy aut a i po startu závodu až do vyhlášení výsledků kolem 15. hodiny bude na náměstí pro návštěvníky připraven program a také občerstvení," upozorňuje Zdeněk David ze spolupořádající Zábřežské kulturní.

Doprovodný program dopolední části srazu zajistí mažoretky základní umělecké školy, po poledni country skupina Slza. Lákadlem bude historická formule ze 70. let i 110 let starý Maurer Union ze zábřežské VOŠ automobilní. Návštěvníci se mohou těšit také na výstavu závodních historických motocyklů.

„Uvítáme každého, kdo by měl chuť ukázat svoji sbírku jízdních kol, motor nebo cokoli, co souvisí s motorismem," uvedla k akci šéfová 1. dámského klubu Jolana Šilarová.

Na Švagrově připravují Růžovou slavnost
Švagrov – Růžová slavnost se uskuteční o víkendu ve Středisku ekologické výchovy Švagrov u Šumperka. Sraz účastníků je na Švagrově v sobotu 16. května v 9 hodin, závěr je plánován na neděli 17. května ve 13 hodin. „Jde o víkendový pobyt pro rodiče s dětmi. Zpěvem a tancem si připomeneme svátek zvaný letnice. Vytvoříme jeho symboly - květy, věnce a holubice. V průvodu královniček v bílých šatech ozdobených květy a stuhami se vydáme vyčistit a probudit studánku," uvedl Martin Kuchtík, který akci připravuje.

Pohádka: Rejchartický čertovský mlejn
Hanušovice – Dům kultury v Hanušovicích ovládnou v sobotu 16. května pekelníci. Od 16 hodin zde začíná pohádka z dílny místního ochotnického souboru Rejchartický čertovský mlejn. Vstupné na představení přijde na 20 korun.

Exkurze se vydá do města kamene
Jeseník – Milovníci jesenické přírody a geologie jsou zváni v sobotu 16. května na exkurzi, která je zavede do Žulové a jejího okolí. Sraz účastníků je v 7.30 hodin na autobusovém nádraží v Jeseníku na stanovišti číslo 6. Po příjezdu do Žulové si turisté prohlédnou historické jádro městečka, navštíví Kamenické muzeum a zdejší dominantu, kostel sv. Josefa vestavěného do hradní zříceniny. „Z města se pak vydáme křížovou cestou ke kostelíku na Boží hoře. Dle času i zájmu je pak možné trasu exkurze prodloužit i do sousedních Skorošic a na místním hřbitově si prohlédnout památkově chráněné sousoší Kalvárie," uvedla vedoucí exkurze, Michaela Kollerová, historička jesenického muzea. Účastníci za výlet s doprovodem zaplatí 30 korun.

V Hynčicích se otevře pohádkový les
Hynčice,Hanušovice - Spolek K2 Hynčice zvou 16. května všechny na pohádkový les, který očekává návštěvníky v sobotu 16. května od 13.30 hodin. Pořadatelé pro zájemce zajistili mimořádnou dopravu, autobus bude přistaven v 13.15 hodin. Cestující bude nabírat na zastávce u viaduktu, Potraviny zastávka a MÚ Hanušovice.

Zájemci se naučí vše o patchworku
Javorník – Ti, kteří touží proniknout do tajemství techniky patchwork, by si měli poznačit termín sobota 16. a neděle 17. května. Po oba dny vždy od 10 hodin začíná v kulturním domě v Javorníku patchworková dílna. Kurzy jsou vhodné pro začátečníky. Ti se naučí pracovat s pomůckami, vypočítávat velikost výrobků, základy šití patchworku, lemování, zažehlování, šití, prošívání a dokončovací práce. Ušijí si nákupní tašku s postranními kapsami doplněné krajkou či polštář. Sobotní dílna potrvá do 18 hodin, v neděli se končí ve 14 hodin. Současně bude probíhat i prodej látek. Cena kurzu je 800 korun.

Taneční odpoledne s Bludověnkou
Zábřeh - V neděli 17. května nabídne kulturní dům v Zábřehu další taneční odpoledne, tentokrát s populární dechovou hudbou Bludověnka, jejíž bohatý repertoár tvoří zejména písně moravského Slovácka, hanáckého regionu, ale i skladby taneční. Pro návštěvníky jsou připraveny tradiční soutěže a losování vstupenek o hezké ceny. Odpolednem provede herec a moderátor Vladimír Hrabal.

V červnu zavítá do Zábřehu populární Veselá trojka Pavla Kršky známá především z televize Šlágr. Na tento poslechový pořad jsou v prodeji poslední volné vstupenky.

Dětem v Bludově zazpívají včelí medvídci
Bludov - Oblíbené postavičky z večerníčků budou moci přivítat děti v Bludově. Pořad Včelí medvídci zpívají přiveze do místního kulturního domu divadlo Věž Brno v pondělí 18. května. V plánu jsou dvě představení - od 8.30 a v 10 hodin. Vstupné je 40 korun.

Marian Varga zahraje v Šumperku
Šumperk – Slovenský hudební skladatel a hráč na klávesové nástroje Marián Varga přijede potěšit své šumperské fanoušky v úterý 19. května od 19.30 hodin. Koncert se uskuteční ve velkém sále Domu kultury Šumperk. Marián Varga se zásadně podílel na tvorbě populární hudby na Slovensku. Se skupinou Prúdy vytvořil známé album Zvoňte, zvonky. Dále vedl rockový soubor Collegium Musicum. Významná je i jeho spolupráce s Pavolem Hammelem, s nímž nahrál hned pět alb. Lístek na 200 korun.

Na Simonu Stašovou je vyprodáno
Zábžřeh - Simona Stašová exceluje v komediálním monodramatu Shirley Valentine na prknech pražských i mimopražských divadel již několik let. Její bravurní herecký koncert zhlédnou 13. května i návštěvníci kulturního domu v Zábřehu.

„I když se jedná o představení, které u nás po čtyřech letech reprízujeme, je už téměř dva měsíce vyprodané. Svědčí to především o obrovské popularitě Simony Stašové, které navíc role matky od rodiny, jež se rozhodne opustit stereotyp manželského života, opravdu sedne," říká produkční Vratislav Jarmar.

Zábřežská kulturní již nyní nabízí vstupenky na zářijové kriminální drama Deštivé dny v hlavních rolích s Davidem Švehlíkem a Richardem Krajčem, který získal za ztvárnění role Dennyho, drsného chlapíka z chicagského předměstí, cenu Thálie za rok 2012.

Kromě toho lze v zábřežském infocentru zakoupit vstupenky na exkluzivní představení Shylock v hlavní roli s Janem Třískou. To mělo mít českou premiéru v pražském Divadle Na Jezerce 14. května a v Zábřehu se mělo uskutečnit v červnu. „Z důvodu nedávné autonehody Jana Třísky monodrama Shylock uvedeme v náhradním termínu ještě v letošním roce. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti, nový termín představení včas oznámíme," uvedl Jarmar.