Galerie představí mladou grafičku

Šumperk – Výstava mladé grafičky a fotografky Lenky Falušiové zaplní prostory Galerie Jiřího Jílka v Šumperku. Vernisáž se uskuteční ve středu 1. července v 18 hodin. Výstava potrvá do 3. srpna, vstup je volný.

Ženy úplňku budou meditovat na hradě
Brníčko - Další z pravidelných setkávání žen v den úplňku se bude konat ve čtvrtek 2. července v 18 hodin na hradě v Brníčku, tentokrát pod širým nebem a s úplňkem nad hlavou. Náplní setkání bude meditace a muzikoterapie s následným sdílením, rozjímáním a dozníváním u ohně. Cena za celý program je 200 korun. V případě nepřízně počasí se zájemci sejdou v Centru Spirála Zábřeh, 28. října 667/3.

Barbie oblékli do háčkovaných šatů
Šumperk – Vlastivědné muzeum v Šumperku zve na novou výstavu s názvem Háčkovaný svět tradic. Expozici tvoří sbírka panenek Barbie v háčkovaných šatech, která představí tradice a zvyklosti, udržované v České republice. Práce pocházejí z dílny Simony Mecerodové a Kateřiny Citové. Autorky, pro něž jsou ruční práce velkým koníčkem již od dětství, pracují se starými a často i poškozenými panenkami a dávají jim novou podobu. Výstava bude zahájena 2. července v 9 hodin a potrvá do 15. září.

Kapela bude hrát v podzemí
Zlaté Hory – v podzemních prostorách speleoterapie u Zlatých Hor se uskuteční v pátek 3. července koncert skupiny Down Beat Dixieland Band. Hrát se začíná v 18 hodin. Vzhledem k omezené kapacitě prostor budou vstupenky k dostání pouze v MIC ve Zlatých Horách.

Na zámecký bál zve hrabě ze Žerotína
Velké Losiny – Na zámku ve Velkých Losinách bude znít v sobotu 4. července dobová hudba. Jan Jáchym ze Žerotína zde v osm hodin večer zahájí zámecký bál. Návštěvníci, se mohou těšit na tanec pod renesančními arkádami, připravena bude chutná krmě a lahodný mok. Nejkrásnější historické kostýmy budou odměněny. O hudební doprovod se postará Collegium Classic&Modern se členy Filharmonie Hradec Králové. Vstupné je v předprodeji v pokladně zámku 290, na místě 360 korun.

Na hřišti v Bílé Vodě bude dunět hudba
Bílá Voda – V sobotu 4. července to bude na hřišti v Bílé Vodě tepat dunivou hudbou ve ska stylu. Od čtyř hodin odpoledne až hluboko do noci se na pódiu vystřídá více než desítka kapel, mezi nimi například Positive, Real Deal. Social party, Skandaal a další. Vstup na akci je zdarma. Festival je součástí projektu Sudety – volný prostor. V rámci stejného projektu proběhne ve stejný den vernisáž obrazů z malířského sympozia, jejíž účastníci se motivovali právě pohraničím. Výstava se otevře v muzeu v Bílé Vodě ve 14 hodin.

Prázdniny přivítají divadlem a hudbou
Ramzová – Divadlo, hudba a tanec – to vše budou moci zažít návštěvníci Ramzové v sobotu 4. července. Program začíná ve 14 hodin u kaple sv. Rocha divadlem Ať žijí duchové, o hodinu později již bude prostranství patřit hudbě k poslechu i tanci. Hrát bude Hanes Blahák a spol.

Minipivovar Kolštejn zve do Branné na slavnosti
Branná – Náměstí v Branné zažije v sobotu 4. června velkou slávu. Uskuteční se zde slavnosti minipivovaru Kolštejn.

Návštěvníci budou moci od 13 hodin nakupovat na jarmarku produkty, které obdržely značku Jeseníky originální produkt a regionální výrobky z Hané, ochutnat piva z produkce Minipivovaru Kolštejn a pivovárek si prohlédnout.

Sládek minipivovaru Vojtěch Slivoň zároveň představí svůj nový mok, svrchně kvašenou desítku Wiess, která rozšířila nabídku šesti stávajících produktů.

„Pivo Wiess je nefiltrovanou verzí piva typu Kölsch, které se tradičně vaří v okolí německého Kolína nad Rýnem. Vyznačuje se na první pohled silným zákalem a hustou krémovou pěnou. Ve vůni pak dominuje citrónová kůra. Po napití je pak Wiess velice osvěžujícím pivem s lehkým tělem, nižší hořkostí a jemným řízem," popsal sládek.

Ten se také od května ocitnul v nové roli průvodce zážitku nazvaného Kolštejnský pivní znalec, který získal značku Jeseníky originální produkt. Zájemci o znalosti zlatavého moku se mohou objednávat ke komentovaným a degustačním prohlídkám prostřednictvím nového webu www.kolstejn.cz.

„Letošní program slavností nabídne také atrakce pro děti, šermířské souboje a divadelní představení pro děti. Přijedou sokolníci s dravými ptáky, takže je na co se těšit," láká na první červencovou sobotu do Branné Tomáš Drápal, ředitel Relax centra Kolštejn a iniciátor vznikající historické knihy, kterou vydá regionální vydavatelství Veduta Štíty. Autorem publikace je historik Drahomír Polách.

Minipivovar nabízí od června ještě zajímavý bonus. „Připravujeme zajímavé slevy pro držitele Jeseníky RegionCard při rezervaci prohlídek minipivovaru i na wellness pobyty," doplnil Tomáš Drápal.

Minerál ožije tvrdou muzikou
Zlaté Hory – Zahradní restaurace hotelu Minerál ve Zlatých Horách ožije v sobotu 4. července tvrdou muzikou, uskuteční se zde. Od osmi hodin zahrají pod širým nebem kapely Sjetej křeček a jaguár. Pořadatelé slibují bohaté občerstvení i dobrá počasí.

Fenix oslaví narozeniny koncertem
Jeseník – Koncertem, jehož hlavní hvězdou bude populární slovenský zpěvák Richard Müller, oslaví své pětadvacáté narozeniny společnost Fenix Group. Narozeninová oslava se koná v sobotu 4. července od 16 hodin na Masarykově náměstí v Jeseníku. Jako předkapela vystoupí dívčí trio Inflagranti. Na programu je také ohňové show Postpoi a závěrečný slavnostní ohňostroj.

Kladské sedlo přejedou na koloběžkách
Staré Město – Tradiční sjezd na koloběžkách z Kladského sedla se uskuteční v sobotu 4. července. Sraz účastníků ve v 9.45 hodin na hraničním přechodu Kladské sedlo. První odvážlivci se projedou na koloběžce v 10 hodin, další sjezdy budou probíhat zhruba každých 45 minut až do čtvrté hodiny odpolední.

„Na místě bude o vše postaráno. Půjčíme vám koloběžku i helmu, která je do 18 let povinná, a poté si již můžete užívat příjemnou atmosféru sjezdu s výhledem na masív Králického Sněžníku. Sjezd je povolen osobám starším 15 let, ale program a soutěže budou připraveny i pro mladší, proto neváhejte, akce je určena pro celou rodinu," zvou pořadatelé.

Kladské sedlo se nachází v nadmořské výšce 815 metrů. Odděluje Králický Sněžník a Rychlebské hory. Leží severozápadně od obce Kunčice na hranici mezi Českou republikou a Polskem.
Ze Starého Města pod Sněžníkem vede do sedla silnice č. 446, která probíhá údolím Krupé. Z polské strany vedou do sedla cesty Droga Staromorawska a Droga Morawska, obě vycházejí z údolí Morawky. Po hřebeni přes Kladské sedlo prochází zelená pohraniční turistická značka.

Hvězdou Středověkého odpoledne na hradě v Brníčku budou Plavci
Brníčko – Zpět do středověku se na svátek slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje v neděli 5. července vrátí hrad v Brníčku. V půl druhé tady odstartuje už sedmé Středověké odpoledne zahajovacím vystoupením šermířů.

Během odpoledne návštěvníkům zahraje šumperská country kapela Holátka nebo skupina Lucrezia Borgia, jež se nechává inspirovat středověkými či renesančními motivy. K už pravidelným účastníkům patří kapela Gnomus, která interpretuje hudbu z období středověku, folklorní písně a tance a hudbu world music.

„Hlavní hvězdou středověkého odpoledne pak bude kapela Rangers – Plavci, která vystoupí od půl sedmé večer. Celý program uzavře v půl desáté ohňová show a ohňostroj," zve k účasti starosta Brníčka Jiří Bartoš.

Po celé odpoledne budou moci příchozí sledovat pestrý program plný rytířských soubojů, při nichž se představí Šermířská spolek Šumperk a Javornická dělostřelecká garda. Chybět nebude ani šermířský tábor, vystoupení sokolníků a představí se i doboví řemeslníci. Děti se mohou těšit na skákací hrad, trampolínu a další atrakce. Vstupné je osmdesát korun, děti do patnácti let mají vstup zdarma.

Ve svátek je vstup do muzeí zdarma
Šumpersko - V den státního svátku 5. července budou otevřena muzea v Šumperku, Zábřehu, Mohelnici i Lošticích pouze v dopoledních hodinách od 9 do 12 hodin. V tento den budou zmíněná zařízení přístupná zdarma.

V pondělí 6. července budou muzea mimořádně otevřena od 9 do 12 hodin. Zařízení budou přístupná návštěvníkům zdarma. Lovecko-lesnické muzeum na zámku v Úsově bude otevřené od 9 do 19.30 hodin, vstupné bude vybíráno podle platného ceníku.